Amerikából érkezik a görög baloldal új vezére

2023. szeptember 25. 20:38

Újabb érdekes fordulat az európai politikai színtéren: a görög baloldal vezetését egy Egyesült Államokból hazatérő üzletember veszi át.

2023. szeptember 25. 20:38
Stefanos Kasselakis - Leader Of The Opposition
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Miután az egy évtizede a baloldal megújításának szándékával áttörő, majd hatalomra kerülve a nemzetközi mainstream baloldal közmegegyezéseibe szürkülő Sziriza elveszítette a görög választásokat, most új fejezet kezdődik a párt életében: Stefanos Kasselakis személyében egy Amerikából érkezett véleményvezér-politikus vette át a görög baloldal irányítását.

Kasselakis Görögországban született, de egy 14 éves korában elnyert ösztöndíjjal az Egyesült Államokba került, a massachusettsi Andover Phillips Academy gimnáziumába. Ezután a Pennsylvaniai Egyetemen végzett, majd pedig karrierbe kezdett a hajózási üzletben.

Dolgozott a Goldman Sachsnak is, majd pedig önkéntesként dolgozott Joe Biden 2008-as elnökjelölti kampányában – mint ismeretes, végül Barack Obama lett akkor a demokraták jelöltje, aki maga mellé vette Bident alelnöknek.

Kasselakis meglepő gyorsasággal tört be a görög politikai életbe 

és vette át az ellenzékbe szorult baloldal vezetését. Alig pár héttel ezelőtt még nem is volt ismert Görögországban, a Sziriza élére pedig már egy várható új elnökjelölt volt a hagyományos baloldalt képviselő Efi Achtsioglou személyében.

De aztán az utolsó pillanatban jött Kasselakis, aki jól irányzott közösségimédia-kampánnyal magára irányította a figyelmet, több tízezer új szavazót hozott be a Sziriza voksolására, és végül az övé lett a győzelem. A Sziriza vezetőválasztásán a voksol 57 százalékát szerezte meg, míg ellenfele csak 43 százalékot ért el.

Az Euractiv elemzése szerint a szakértők a következőkben látják Kasselakis sikerének kulcsát: teljesen „metapolitikai” eszközöket használt; 

kizárólag a közösségi médiában kampányolt;

olyan egyszerű beszédmódot használt, ami imponált a hagyományos politikai beszédből kiábrándult görög választóknak; valamint teljesen új, kívülről érkező jelölt volt egy a nepotizmustól és politikusi dinasztiáktól hemzsegő görög politikában.

Kasselakis üzenete egyszerű: le akarja váltani Kiriakosz Micotákiszt, a görög jobboldali kormányfőt, aki alig pár hete nyerte meg az újabb választást. Ugyanakkor az Amerikából jött politikusnak nem lesz egyszerű dolga, hiszen nem ismeri közelről sem a görög politikát, sem a pártját, aminek irányítását átvette. Ráadásul annyira újonc, hogy a parlamenti választáson sem indult, tehát nem lesz tagja az új görög parlamentnek sem, ott nem tud szerepelni és vitázni a következő években.

Az Euractiv szerint feltűnő az is, hogy Kasselakis első pártelnöki megszólalásaiban nem is emlegette a baloldalt, inkább progresszív liberális álláspontokon van, és a gazdasági rendszerre nehezedő pénzügyi terhek legyőzéséről beszélt.

Az új vezető teljesen új fejezetet nyit a Sziriza történetében, amely egy évtizede még friss erőként jelent meg a görög politikában, 

hogy aztán hozzásimuljon a hazai és nemzetközi kényszerűségekhez.

Ezt az utat Alexisz Ciprasz vezetésével járta végig Görögország. Az országot sokak szerint gúzsba kötő nemzetközi pénzügyi és politikai rendszerekkel szembeni harc ígéretével nyerte meg a választást 2015-ben. Hatalomra kerülve azonban Ciprasz azonnal meg kellett, hogy hajoljon a hitelezők és a politikai nagyhatalmak előtt, így végül eredeti fő programját elengedve kormányzott négy évig, majd a hatalomra kerülő jobboldallal szemben nem sikerült visszatérnie ellenzékből a kormányra az idei választásokon.

Kasselakis személyében is új fejezetet nyit a politikában: 

a férfi férjezett, párja Tyler Macbeth, egy amerikai ápoló, 

akivel négy éve élnek együtt. „A görögök készek egy olyan kormányfőre, aki alkalmas, korrumpálhatatlan, támadhatatlan és történetesen meleg” – mondta erről a politikus.

Érdekes egybeesés, hogy nemrég vette át az ellenzékbe szorult baloldal vezetését Olaszországban is egy amerikai kötődésű, történetesen leszbikus politikusnő, Elly Schlein, aki dolgozott Barack Obama kampányaiban, Soros György szövetségeseként vették elő, az év elején pedig ő lett az olasz balközép Demokrata Párt elnöke, s ezzel Giorgia Meloni kormányfő majdani lehetséges kihívója.

Németországban pedig továbbra is a baloldali-liberális kormányzat külügyminisztériumi államtitkára az amerikai Jennifer Lee Morgan, a Greenpeace korábbi ügyvezető igazgatója, aki kinevezésével egy időben kapta meg a német állampolgárságot.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép. Nikolas Kokovlis / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2023. szeptember 27. 10:41
Mostanában már nem cifrázzák delegálják a régensüket. A cseheknek Petr Pavelt, nekünk Makit szánták.
orygabor
2023. szeptember 26. 08:25
Görög hűséget fogadott....
OrosZrulett
2023. szeptember 26. 00:38
Az megvan, hogy a Milosevics is ott tengődött jó pár évig, mielőtt hazaköltözött "megmenteni" a szerbeket?
alenka
2023. szeptember 26. 00:31
Mióta ezek a korcs buzik hatalomra törnek mindenütt,az élet olyan lett,mint egy cigaretta...egy nagy szívás:)))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!