Mexikó elutasítja, hogy Oroszország nélkül tartsanak béketárgyalásokat az ukrajnai háborúról

2023. augusztus 01. 17:40

A mexikói elnök szerint a közelgő szaúd-arábiai találkozónak csak akkor van értelme, ha mindkét ország részt vesz rajta.

2023. augusztus 01. 17:40

Az ukrajnai béketárgyalásoknak csak Kijev és Moszkva részvételével van értelme – jelentette ki hétfőn Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök, hozzátéve, hogy mivel a közelgő szaúd-arábiai tárgyalásokon ez nem áll fenn, országa nem fog részt venni azokban.

„Ha mind Ukrajna, mind Oroszország beleegyezik abba, hogy keressék a lehetőségeket a béke elérésére ebben a konfliktusban, akkor mi is részt veszünk a tárgyalásokon” – mondta az elnök egy sajtótájékoztatón. „Nem akarjuk, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti háború folytatódjon” – tette hozzá.

„Ez irracionális, az emberek sokat szenvednek a háború miatt, emberek halnak meg, és az egyetlen hasznot a hadiipar és a fegyvergyártók húzzák belőle”

– fogalmazott Obrador.

Ezt is ajánljuk a témában

A Wall Street Journal szerint mintegy 30 ország magas rangú tisztviselői találkoznak augusztus 5-6-án a szaúd-arábiai Dzsiddában, hogy megvitassák az ukrajnai békét. A lap azt közölte, hogy 

Oroszországot azonban nem hívták meg.

A Journal szerint a dzsiddai esemény egy hasonló, júniusban Koppenhágában tartott találkozó folytatása, ahol Kijev és nyugati támogatói megpróbálták meggyőzni a semlegesség mellett döntő országokat, hogy támogassák Ukrajnát.

***

Nyitókép: Eyepix / NurPhoto via AFP

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ekrü
2023. augusztus 02. 07:41
Egy Oroszország nélküli béketárgyalás NEM béketárgyalás, hanem pusztán szájtépés, miután a békefeltételeket az oroszoknak is el kell fogadni ahhoz, hogy béke legyen...A nagy nyugat már megint csak látszatintézkedéssel foglalkozik...
syphax-2
2023. augusztus 02. 06:01
Orosz képviselet NÉLKÜLI(?!) orosz-ukrán ú.n. "béketárgyalás" = b..ás, f.....nélkül. KÉPTELENSÉG, ROSSZABB MINDEN ELKÉPZELHETŐ ELMEGYÓGYINTÉZETI "VALÓSÁGNÁL"!!!
Akitlosz
2023. augusztus 01. 22:59
Komolytalan és értelmetlen ez a "béketárgyalás". A szomszédos országokat - közöttük Magyarországot - sem ártana meghívni. Annyi közük van hozzá, mint Mexikónak.
Csigorin
2023. augusztus 01. 22:38
Kijev es Moszkva kozul Kijevet nyugodtan ki lehet hagyni, mert nem ott szuletnek a dontesek de Moszkvat? akkor semmi ertelme
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!