Erről fognak egyeztetni a Nyugat kihívói

2023. augusztus 21. 21:46

Kulcsfontosságú témákról tárgyal a héten a BRICS.

2023. augusztus 21. 21:46

A BRICS-csoport – Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika – augusztus 22-24. között Johannesburgban tartja 15. állam- és kormányfői csúcstalálkozóját. Várhatóan részt vesz rajta Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök, Hszi Csin-ping kínai elnök, Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök és Narendra Modi indiai miniszterelnök is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem vesz részt személyesen az ülésen, mivel a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki ellene az Ukrajnában elkövetett állítólagos háborús bűnök miatt. Putyin virtuálisan vesz majd részt a csúcstalálkozón, és Johannesburgban Szergej Lavrov külügyminiszter képviseli. 

A találkozón várhatóan több kulcsfontosságú téma is napirenden lesz. 

BRICS-bővítés

Az országok vezetői megosztottak a blokk új tagokkal való bővítésével kapcsolatosan, beleértve a felvételi kritériumokat is. Dél-Afrika szerint

több mint 40 ország, köztük Szaúd-Arábia, Irán, az Egyesült Arab Emírségek, Argentína, Indonézia, Egyiptom és Etiópia jelezte érdeklődését a BRICS-hez való csatlakozás iránt.

Kína, amely az Egyesült Államokkal szemben igyekszik növelni befolyását, támogatja a BRICS bővítését, míg Brazília szkeptikus a bővítéssel szemben. Oroszország enyhítené az ukrajnai háború miatti diplomáciai elszigeteltségét, és Dél-Afrikához hasonlóan új tagokat szeretne bevonni. India ugyanakkor még nem döntött a kérdésben.

Ezt is ajánljuk a témában

Miért nem érti a Nyugat a globális délt?

Reneszánszukat élik napjainban a kevésbé fejlett államok csoportosulásai. India, Kína és Oroszország inkább elkötelezett ezekkel a nemzetekkel szemben, mint a Nyugat. Oroszország befolyása még a hidegháborúból maradt meg. Kína és India pedig a globális dél vezetőinek, egyúttal tagjainak tekinti magát. Az Egyesült Államok viszont kevésbé aktív diplomáciát folytat a viszonylag fejletlen, de annál fontosabb országok irányába, hacsak nem létfontosságú érdekek forognak kockán.

BRICS-bank 

A csoport várhatóan arról is tárgyal majd, hogyan lehetne fellendíteni a saját valutákban történő elszámolást és hitelezést az Új Fejlesztési Bankon (NDB), az úgynevezett BRICS-bankon keresztül. Annak ellenére, hogy az NDB vizsgálja az alternatív valuták lehetséges használatát, a csúcstalálkozón nem lesz szó a BRICS közös valutájáról – közölte Dél-Afrika.

A szövetség mellett az NDB is bővül, és a csúcstalálkozó kulcsfontosságú platform lehet a további tagországok bevonásához. Banglades, az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom 2021-ben csatlakozott a bankhoz. Uruguay is elkezdte a csatlakozási folyamatot, míg Algéria, Honduras, Zimbabwe és Szaúd-Arábia szintén érdeklődését fejezte ki.

Gazdasági kapcsolatok 

A vezetők valószínűleg arról is tárgyalnak majd, hogyan javíthatják a gazdaságaik közötti kapcsolatokat. Várhatóan számos megbeszélést folytatnak majd a kereskedelmi és befektetési lehetőségekről az energetikai együttműködéstől és az infrastruktúra-fejlesztéstől kezdve a digitális gazdaságon át a munkaerőpiacig terjedő ágazatokban.

Baráti tárgyalások 

A csúcstalálkozóra összesen 67 vezetőt hívtak meg Afrikából, Latin-Amerikából, Ázsiából és a karibi térségből – közölte Naledi Pandor dél-afrikai külügyminiszter. Korábban Franciaország is kifejezte érdeklődését, hajlott volna rá, hogy Emmanuel Macron elnök is részt vegyen a csúcstalálkozón, de Oroszország ellenezte ezt az Ukrajnának nyújtott francia katonai támogatás miatt.

Végül Macront nem hívták meg.

Különös figyelmet fordítanak majd a BRICS-országok és az afrikai országok közötti kapcsolatokra is – mondta Pandor. Hozzátette, hogy a BRICS-partnerek vizsgálják az afrikai szabadkereskedelmi övezetből származó előnyök kihasználásának lehetőségeit.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: MARCO LONGARI / AFP

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SzabóTamás
2023. augusztus 23. 10:02
A Brics, de főleg annak bővítése azért is lenne jó, a dollár, mint fő nemzetközi fizetőeszköz leváltásának az esélyén túl, hogy egy ilyen világméretű gazdasági szervezet a legerősebb politikai tényezővé válhat, s mint ilyen, kihívója lenne az alapítása óta az AEÁ-ban székelő ENSZ-nek. Ha a világpolitika központja New Ork-ból áttevődne Sánghájba - na az lenne az igazi tőrdöfés az AEÁ-nak.
Ugandai Bubu
2023. augusztus 22. 07:45
Indiával érdemes barátkozni, az újmúltban a magyar emberek őstörténete Nyugat -Indiába nyúlik majd vissza, nem az Urálba meg Baktriába.
Kovács Ubul
2023. augusztus 22. 07:42
Tehát továbbra sincs konkrétum, közös valuta, bármi. A résztvevők ellenérdekei meggátolják a hatékony cselekvést. Mindig is egy túlhájpolt látszatbizottságosdi volt - az is marad.
Narancsisten
2023. augusztus 22. 07:17
A nyugat soha sem fog összeomlani, mert kiválóan alkalmazkodik az új kihívásokhoz. Bár alapvetően kapitalista, mégis magáévá tette az internacionálé szellemét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!