Elhunyt az Ördögűző rendezője

2023. augusztus 07. 20:18

William Friedkin 87 éves volt.

2023. augusztus 07. 20:18

William Friedkin rendező, akit leginkább az Oscar-díjas A francia kapcsolat és az Ördögűző című kasszasikerek miatt ismertek, hétfőn, életének 87. évében Los Angelesben elhunyt.

Halálhírét a Chapman Egyetem dékánja, Stephen Galloway, Friedkin feleségének  barátja erősítette meg – írja a Variety.

Utolsó filmjét, a Kiefer Sutherland főszereplésével készült Zendülés a Caine hadihajón című alkotást a Velencei Filmfesztiválon mutatják be idén.

Peter Bogdanovich, Francis Ford Coppola és Hal Ashby mellett Friedkin az 1970-es években került az úgynevezett A-listára, a lendületes, kockázatvállaló filmesek új generációjának tagjaként. A televízióban, különösen a dokumentumfilmekben szerzett tapasztalatait ötvözve a legmodernebb vágási stílussal. Friedkin a horror és a rendőrségi thriller műfajára specializálódott. Ezekbe az alkotásaiba nagy energiát is vitt – idézi fel a filmes lap.

Nyitókép: PATRICK DAVY / PHOTO12 VIA AFP

 

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jack Reynor
2023. augusztus 07. 21:58
Az ördögűzőt nagyon idétlen filmnek gondolom. Oldfield zenéje a legmaradandóbb benne, bár azt nem a filmhez készítette.
Pandaka pygmaea
2023. augusztus 07. 20:43
Méltatás- vagy lehúzás mentesen jutott az eszembe a hírről, hogy nagyon kiskamasz koromban, egy késő esti (szülők nélküli) házi filmnézés alkalmával volt szerencsém látni először az Ördögűzőt az egyik módosabb (kamionos+kocsmáros szülők) haverunknál. Már elmúlt éjfél, mire vége lett és én azt hittem ott halok meg félelmemben, míg hazaértem a kb. 150 m-re lévő házunkig...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!