Elszabadultak az indulatok: a román parlamentnél randalíroztak a magyarellenes AUR szimpatizánsai

2023. május 10. 13:46

A mintegy háromszáz tüntető a csendőrkordonnal dulakodva megpróbált behatolni a parlament épületébe.

2023. május 10. 13:46
null

Csendőrökkel dulakodtak, és több érkező képviselőt megpróbáltak megfélemlíteni a román képviselőház bejáratánál szerdán a nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) szimpatizánsai, akiket George Simion pártelnök hívott tüntetni a parlament elé „Románia gyermekeinek” védelmében.

Az épület előtti járműforgalmat megbénító mintegy háromszáz tüntető

a csendőrkordonnal dulakodva megpróbált behatolni a parlament épületébe.

Több érkező képviselő – köztük Ludovic Orban volt miniszterelnök és Csoma Botond, az RMDSZ frakcióvezetője – azt állította, hogy a tüntetők leköpdösték, sértegették, illetve fenyegették őket.

A Digi24.ro hírportál beszámolója szerint szerda reggel az AUR parlamenti képviselői is a tüntetők között voltak. George Simion pártelnök a kerítésre kapaszkodva kiabálta, hogy joguk van tiltakozni, amikor „igazságtalan törvényeket próbálnak elfogadni”, de a csendőrök eltávolították a kerítésről.

– mondta Darius Pop, az AUR Máramaros megyei képviselője a Digi24 szerint. A csendőrség előállított több tüntetőt, akik Ludovic Orbant leköpték, és zászlórúddal bántalmazták.

Az AUR ifjúsági szervezetének vezetőjét a kormányőrség nem engedte be az épületbe, miután a biztonsági átvilágítás során négy, pisztolygolyónak látszó fémtárgyat találtak nála. Az AUR szerint a hölgy egy lőgyakorlat után „emlékbe” vette magához a négy „veszélytelen, kilőtt töltényt”.

Az AUR a parlament ülésén is botrányt keltett: a párt képviselői a szószék elé állva próbálták megakadályozni, hogy

a plenáris ülésen napirendre tűzzék az általuk kifogásolt gyermekvédelmi jogszabály tervezetét.

Az AUR szerint ugyanis a családügyi minisztérium nem megakadályozni próbálja, hogy a nincstelen családok gyermekei állami gondozásba kerüljenek, hanem éppenséggel ki akarja szakítani őket a családjukból, és – a nyugati gyermekvédelmi hatóságok intézkedéseire hivatkozva – azzal riogatja híveit, hogy a „szegényektől el fogják venni a gyermekeket, és eladják őket”.

(MTI)

***

***

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Haramia
2023. május 10. 16:31
Ehhez képest a mi kis momentumos kordonbontásunk babazsúr. Ezek mindjárt a román parlamentet fogják ledózerolni. De ha a Zsil-völgyi bányászokat is felhergelik és bepálinkáztatják, akkor biztosak lehetnek az eredményben. Csak siessenek mert már azok is fogyóban vannak. Ilyen az, ha a római történelemre hivatkoznak, de a civilizációs fejlődésről meg hallani sem akarnak.
vastaps
2023. május 10. 15:19
Elado 5 eves roman gyermok. 149 euro. Erd. 00055312082 Suna-ma acum!!
dave
2023. május 10. 15:09
Nyírjátok ki egymást!!! Csak szép demokratikusan ám.
Csak egyszerűen
2023. május 10. 15:04
Ott is kordon? Nehogy baj legyen belőle. Ezek nem akarják még feloszlatni magukat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!