Markó Béla: Az erdélyi magyarság létszámcsökkenése a kettős állampolgárság intézményének is köszönhető

2023. január 03. 14:39

Megszólalt a RMDSZ volt elnöke is a népszámlálási adatok kapcsán.

2023. január 03. 14:39
null

Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség volt elnöke a Klubrádió Megbeszéljük műsorának volt a vendége. A beszélgetés fő témája a friss népszámlálási adatok voltak, miszerint több mint egymillióan vallották magukat magyarnak Romániában.

Markó emlékeztetett, „1990 óta minden népszámlálás a magyarság létszámának csökkenését mutatja. De sosem volt még a csökkenés akkora, mint most”. Szerinte két oka is lehet ennek, az egyik az, hogy ahogy elkezd fogyni egy kisebbség, úgy nő az esély a lemorzsolódására is. A másik lehetséges ok szerinte, hogy a magyarság már legalább egy generációval öregebb, mint a románok.

Megjegyezte, ijesztő, hogy a magyarok esetében csak 12,9 százaléknak van felsőfokú végzettsége, míg az összlakosság 16 százalékának van.

Szerinte a fiatalok egy része Magyarországon végzi az egyetemet, vagy, hogy ha a román egyetemeken végez is, elmegy az országból.

„Az igazán nagy baj azonban, hogy az arányunk 1992 óta, egészen mostanáig nem csökkent. Most először azonban igen. Eddig 6,5 százalék körül volt, ez most hirtelen leesett 6 százalékra” – figyelmeztetett. „Jóval többen mentek el tehát, mint korábban, ehhez pedig hozzájárult a kettős állampolgárság intézménye is, azaz a magyar állampolgárság felvétele is, ami jócskán megkönnyítette a kivándorlást. Persze olyan Európai Uniót és olyan román-magyar viszonyt akarunk, amiben ide-oda lehet mozogni. De ha ez a mozgás nagyrészt egyirányú, akkor ez pontosan odavezet, ahol most tartunk” – mondta Markó.

Nyitókép: MTI/Kiss Gábor

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tikkadt Szöcske
2023. január 03. 19:17
A ballib ellenzék sérelmezi: 1. A külhoni magyarok szavazati jogát. Kérdés: a maradék külhoni magyarok szavazatai hány parlamenti képviselőt jelentettek a Fidesznek, hogy ennyire nagy a sóhajtozás, károgás, fejcsóválás? 2. Bármilyen ( főleg anyagi ) támogatást amit a Fidesz a határon túlra költ. Természetesen a magyar kisebbség köszöni a baloldal megható gondoskodását, remélhetőleg nem lesz rá szükség. Egyébként a külhoni magyar állampolgárság nem sokat számít a M.O.on való letelepedési kérelem elbírálasában. Munkát vállalni vagy ingatlant vásárolni anélkül is lehet. Eszmei értéke van inkább, bár egy régenvolt Jobbikos politikus ezt a gesztust nemes egyszerűséggel "üveggyöngyöknek " nevezte, köszönet az amerikai indiánok nevében. Az elektronikus népszámlalás bizony gondot okozott az idősebb magyar ajkú lakosságnak. Nem kizárható a nagy számú tévesztés sem. Az eredmény tényleg siralmas lett, ezért Orbánt hibáztatni nem több mint a baloldal kényeztetése, ami enyhén szólva felháborító a volt RMDSZ elnök részéről.
egynick
2023. január 03. 18:12
Naná! Schengeni övezetbeli állampolgárnak lenni nagy szabadság. Ebből is látszik, hogy a fidesz milyen aljas volt ebben a kérdésben is. Mert a kettős állampolgárság OK, de ezzel együtt valódi támogatás kellett volna adni az Erdélyben maradóknak, főleg a nagyvárosi (Kolozsvár, Marosvásárhely) kultúrájának, értelmiségének támogatására. Magyarországi szavazati jogot viszont NEM! Ettől függetlenül bárki élhetett volna a szabad munkavállalással Liszabontól Budapestig. De a Fidesz csak szavazatvásárlásra használta a kettős állampolgárság intézményét.
Tehetős Totó
2023. január 03. 18:09
...Markó Béla (vagy ahogy a műveltebb románok írják: Bella) miniszterelnök-helyettesége alatt nem vándorolt ki senki Magyarországra. Jól tudom?
mokány
2023. január 03. 18:03
Ne szomorkodj Pajtás . Ez se tart örökké , Százötven év alatt sem lettünk , törökké .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!