Lavrov: Hitler a „zsidókérdést” próbálta megoldani, az amerikaiak az „oroszkérdésnek” fogtak neki

2023. január 19. 11:46

Moszkva stratégiai vereségére törekszenek, és „dekolonizációt” sürgetnek a nyugatiak az orosz külügyminiszter értékelése szerint.

2023. január 19. 11:46
null

Hibáznak a nyugati országok, amikor Oroszországot és Kínát egyszerre próbálják meg feltartóztatni – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a tavalyi évet értékelő, háromórás szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján.

Magasra emelt tétek

Lavrov hazugsággal vádolta meg a nyugatiakat, akik azt mondják, hogy nem állnak háborúban Oroszországgal, hanem csak segítenek Ukrajnának helyreállítani területi épségét. Úgy vélekedett, hogy Washington nagyon magasra emelte a tétet, amikor a dominanciája megtartása érdekében törvénytelen módszerekhez folyamodott, és olyan mechanizmusokat semmisített meg, mint a szabadpiac és a magántulajdon sérthetetlensége. Rámutatott, hogy a nyugati elvekkel ellentétes szankciókat Oroszország után

hamarosan bármely más olyan állam ellen is bevethetik, amely szintén nem hajlandó teljesíteni „az amerikai parancsot”.

Véleménye szerint a NATO és az EU közös nyilatkozata a nyugati politika „apoteózisa” volt, amely szerinte arról szól, hogy ezek a szervezetek készek minden eszközt bevetni az aranymilliárd érdekeinek védelmében, és ki akarják szivattyúzni az erőforrásokat a világ többi részéből. Lavrov eszmefuttatása értelmében míg Hitler a múlt század közepén a „zsidókérdést” próbálta megoldani, a modern amerikai és európai politikusok most az „oroszkérdésnek” fogtak neki; Moszkva stratégiai vereségére törekszenek, és „dekolonizációt” sürgetnek.

Ukrajna csak egy eszköz Lavrov szerint

Az Oroszország elleni szankciókat azért hirdették ki, hogy az orosz nép forradalmat hajtson végre, ezt senki sem rejti véka alá. Az arra irányuló kétségbeesett kísérlet, hogy bármilyen eszközzel fenntartsa a dominanciát, megerősíti, hogy Washington megpróbálja megakadályozni a többpólusú világ kialakulását, ami halad a természetes útján”– fogalmazott.

Az ukrajnai „különleges hadműveletet” a Nyugat által Oroszország ellen indított hibrid háborúra adott válasznak nevezte, amelynek céljait Moszkva alapvető érdekei határozzák meg. „Ukrajnában lehet olyan katonai infrastruktúra, ahogy semmilyen Oroszországgal határos területen sem, amely veszélyt jelent az államunkra, nem lehet diszkrimináció, nem lehet üldöztetés azon honfitársainkkal szemben, akik történetesen az ukrán állam polgáraivá váltak, de meg akarják őrizni nyelvüket, kultúrájukat, a lehetőséget, hogy gyermekeiket ebben a kultúrában neveljék, ahogyan azt az ukrán alkotmány kimondja” – mondta.

A tárcavezető azzal vádolta meg a nyugati hatalmakat, hogy gátolják a béketárgyalásokat Moszkva és Kijev között,

valamint arra használják fel Ukrajnát, hogy lerombolják az európai biztonsági rendszert. Mint mondta, nincs értelme kizárólag az ukrán válságról tárgyalni, Moszkva a problémák teljes spektrumáról akar komoly eszmecserét folytatni. „Úgy már nem lesz, ahogy eddig volt. Már rég megmondtuk: olyan helyzet nem lesz többé, amikor hazudnak nekünk, dokumentumokat írnak alá, és nem hajlandók végrehajtani őket, ahogy ez az EBESZ asztanai nyilatkozata, az Oroszország-NATO Tanács, a Németország, Franciaország és Lengyelország által aláírt, az ukrajnai helyzet szabályozásáról szóló megállapodás, a minszki megállapodások... (esetében történt). Egész idő alatt a szemünkbe hazudtak” – hangsúlyozta Lavrov.

(MTI)

Nyitókép: Aleksey Nikolskyi / Sputnik / Sputnik via AFP

Összesen 105 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csabicsepp
2023. január 19. 20:40
csak rabasztak de meg nem tudjak. Oroszorszag,Kina,Iran,India,Brazilia ha terjed mennek ok is.....
ertönszena
2023. január 19. 18:13
Igaza van. Nagyjából mindenben.
akkor ki
2023. január 19. 17:57
Csak hogy tisztázzam Önmagammal (is)! Nem szeretem az oroszokat, de az ukránokat vagy akár a románokat nem különben! De! Azt elhiszem magamnak, hogy ilyen tisztán látni csak az orosz tud! Aha! Ugyan úgy, ahogy én is. Pont így látom, így inkább drukkolok az orosznak, mint a hazug, telhetetlen romlott nyugatnak!
cinkegolyó
2023. január 19. 16:29
https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20230118-lavrov-senki-sem-gondolt-birosagra-amikor-az-usa-megszallta-sziriat-elpusztitotta-irakot-libiat-es-jugoszlaviat Az orosz külügyminiszter sajtótájékoztatót tartott, amelyen összegezte az orosz diplomácia 2022-es évét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!