Horvát államfő: Washington és Moszkva proxyháborút folytatnak Ukrajna kárára

2022. október 24. 20:39

Végül tárgyalások útján nekik kell ezt megoldaniuk – jelentette ki Zoran Milanovic horvát elnök újságíróknak hétfőn.

2022. október 24. 20:39
null

A proxy háború kifejezést azokkal a konfliktusokkal kapcsolatban használják a diplomáciában, melyekben regionális vagy nagyhatalmak érdekei ütköznek, de a felek nem közvetlenül egymással állnak harcban, hanem helyi erők támogatásán keresztül érvényesítik érdekeiket. Milanovic kijelentette:

nem érti, miért nem meri senki kimondani, hogy valójában Washington és Moszkva proxy háborújáról van szó, amelyet tárgyalások útján nekik is kell megoldaniuk.

Zágráb ad otthon kedden a Krími Platform nevű kijevi kezdeményezés első parlamenti találkozójának, amelyre nem hívták meg a horvát elnököt.

„Nagyon sok a cinizmus és tisztességtelenség az ukrán néppel és általában a háborúval szemben. Nem akarok egy újabb pózoló lenni, aki hozzájárul ehhez” – mondta Milanovic, hozzátéve, hogy nem találkozik a rendezvényen részt vevő Nancy Pelosi demokrata párti amerikai házelnökkel sem, mert az amerikai nagykövetség későn kérte a találkozót. 

Pelosi nem a végrehajtó hatalom képviselője, és ezek úgyis csak udvariassági találkozók – mondta Milanovic, majd hozzátette: „egyébként is két hét múlva úgysem lesz már házelnök, mert Amerikában választások lesznek, és a republikánusok fognak győzni, mégpedig fölényesen”. Milanovic úgy vélte: az Európai Unió elkésett Ukrajna támogatásával, az elmúlt években több milliárd euróval kellett volna segíteni az országot, hogy „fejlődjön, gazdasági szerkezete átalakuljon, felszámolja a korrupciót és a politikai szélsőségeket, amiből több volt, mint bárhol máshol”.

(MTI)

Nyitókép: Ales Beno /  Anadolu Agency / AFP

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
irondome
2022. október 24. 23:24
Végre! Rajtunk kívül is kimondja valaki itt az EU-ban! RESPECT!
fatman
2022. október 24. 22:29
Így van, pontosan... A vén kurva 2 hét múlva már nem lesz házelnök
dglaj
2022. október 24. 22:07
Ez is egy bátor ember, aki meri vállalni a nézeteit/véleményét...
Házam Hazája
2022. október 24. 21:52
Az EU-s támogatóknak nincs tökük kivonulni a "támogatási rendszerből", mert az összes ismeri az ukrán mentalitást. Magyarul: Fosnak Tőlük, mert képesek a bosszúra. Emiatt inkább a hétköznapi, saját (már ahol még van ilyen) lakosságának faszát veri csalánnal. És közben mantrázzák, hogy ez jót tesz a rhEUmádnak. Beszari férgek mind!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!