Oklahoma kormányzója aláírta az Egyesült Államok legszigorúbb abortusztilalmát

2022. május 26. 08:37

A törvény már a megtermékenyítéstől kezdve megtiltja az abortuszt, egyben lehetővé teszi, hogy magánszemélyek bepereljék azokat, akik segítenek a nőknek megszakítani terhességüket.

2022. május 26. 08:37
null

Kevin Stitt oklahomai kormányzó szerdán aláírta az Egyesült Államok legszigorúbb abortusztilalmát, amely már a megtermékenyítéstől kezdve megtiltja az abortuszt, egyben lehetővé teszi, hogy magánszemélyek bepereljék azokat, akik segítenek a nőknek megszakítani terhességüket.

Megígértem az oklahomaiaknak, hogy kormányzóként minden életpárti törvényt aláírok, amely az asztalomra kerül, és büszke vagyok arra, hogy ma betarthatom ezt az ígéretemet” – hangoztatta Stitt nyilatkozatában. A republikánusok által is támogatott jogszabály, amely azonnal hatályba lép, 

csak orvosi vészhelyzet, nemi erőszak vagy vérfertőzés esetén tesz kivételt.    

Több amerikai állam a napirendjére tűzte az abortusz kérdését, miután nyilvánosságra hozták, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság hatályon kívül helyezheti az 1973-as Roe kontra Wade néven ismert peres eljárást, amely megalapozta az abortuszhoz való alkotmányos jogot. Egy május 2-án kiszivárgott legfelsőbb bírósági véleménytervezetből az is kiderült, hogy a testület konzervatív többsége felül kívánja vizsgálni a szövetségi abortuszjogokat, és a kérdést visszautalja a tagállamok hatáskörébe.    

A New York-i székhelyű Reprodukciós Jogok Központja (Center for Reproductive Rights) érdekvédelmi szervezet közölte, hogy hamarosan megtámadja az oklahomai tilalmat a bíróságon. Kiemelte, hogy az állam vezetése annak ellenére tiltotta be az abortuszt, hogy

a Roe kontra Wade ügyben született ítélet még mindig érvényben van.    

Oklahoma négy érintett klinikája már leállította a terhességmegszakítást a tilalomra való tekintettel. Már május elején életbe lépett Oklahomában az a jogszabály, amely a terhesség hatodik hete után tiltotta be az abortuszt. Mindkét törvényjavaslat végrehajtási rendelkezését a szeptemberben életbe lépett texasi jogszabály mintájára alkották meg, amelynek nyomán abban az államban beszüntette tevékenységét szinte minden, az abortusz elvégzésére hivatott klinika. Az oklahomai törvények elfogadása előtt az állam a hat hét utáni abortuszt elvégeztetni kívánó texasi nők célpontjává vált.

Kapcsolódó

Katolikus fegyelmezésben részesül az abortuszpárti Nancy Pelosi
Saját egyházától kapott komoly feddést a magzati életeket nem tisztelő liberális politikus, saját egyházmegyéjében eltiltották a szentáldozástól. Bővebben is érdekel...

 

Nyitókép: a National Geographic Channel által 2005. április 14-én közzétett felvételen egy magzat látható az anyaméhben. MTI/EPA/National Geographic Channel.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2022. május 26. 12:14
Hahaha, kezdődik!!! :)))
Karbantartó9
2022. május 26. 10:19
Nem vagyok abortusz párti, de nem kéne átesni a ló túlsó oldalára!
Paxillus
2022. május 26. 10:07
"New York-i székhelyű Reprodukciós Jogok Központja (Center for Reproductive Rights) érdekvédelmi szervezet" Ízlelgessük! 10 év múlva, ha bárhol lesz hasonló törvény, akkor a fenti szervezet adott országba telepített fiók szervezeti, akik élvezik az adott ország "civil szervezeteinek" támogatását próbapereket indítanak az adott ország "civilszerveteinek segítségével érzékenyített bíróságokon, ahol azok majd pártatlanul ítélkeznek.
Locomotive
2022. május 26. 09:32
S mi van, ha mondjuk kiderül, hogy Down szindrómás a magzat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!