Orosz zsoldosokat fogadna fel a Maliban a hatalmat megragadó junta

2021. szeptember 15. 21:52

Franciaország katonáinak kivonásával fenyegette meg kedden a Maliban hatalmat megragadó juntát arra az esetre, ha szerződést kötne a leginkább zsoldoscsoportra hasonlító Wagner orosz biztonsági magáncéggel.

2021. szeptember 15. 21:52
null

Hasonlóan foglalt állást a német védelmi minisztérium is. A bamakói katonai vezetés együttműködése a Wagner zsoldosaival teljességgel összeegyeztethetetlen katonai jelenlétünkkel – jelentette ki Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter. A francia kormányzati körökből származó értesülések szerint az Assimi Goita ezredes vezette junta megállapodást fontolgat az orosz biztonsági céggel ezer fegyveres telepítéséről a nyugat-afrikai állam területére a helyi hadsereg kiképzésére.

A katonai hatalom elismerte, hogy egyeztetések folynak a Wagnerrel, de még semmilyen döntés nem született.    

A Wagner csoport embereit a többi között Szíriában, Líbiában és a Közép-afrikai Köztársaságban is bevetették már. Le Drian a francia nemzetgyűlés külügyi bizottságában hangsúlyozta, hogy a Wagner csoport tagjai zavargásokban, rablásokban és egyéb törvénytelenségekben vettek részt.

– tette hozzá a francia diplomácia vezetője. A Wagner nevű cég, amellyel Moszkva minden kapcsolatot tagad, katonai berendezések karbantartását és kiképzést kínál, de zsoldosok kiközvetítésével is vádolják. A gyanú szerint egy Kreml-közeli oligarcha, Jevgenyij Prigozsin a tulajdonosa.    

Florence Parly francia védelmi miniszter rendkívül aggasztónak nevezett egy esetleges megállapodást.

Hangsúlyozta, hogy mindez szöges ellentétben állna Franciaország katonai erőfeszítéseivel a Száhel-övezetben, ahol az utóbbi nyolc évben a térség stabilitását próbálta fenntartani. Ugyanakkor a volt gyarmatosító hatalom, Franciaország arra készül, hogy csökkenti a Száhel-övezetben állomásozó erőit 5000-ről nagyjából 2500-3000 főre.    

„Ha Mali kormánya ilyen megállapodásokat köt Oroszországgal, ez ellentmond mindannak, amit Németország, Franciaország, az Európai Unió nyolc éve óta tett Maliban” – írta Twitter-oldalán szerdán Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter. 

   

 

A német hadsereg megközelítőleg 1500 katonát állomásoztat Maliban, az Európai Unió és az ENSZ mali missziója, a MINUSMA keretében. Maliban, illetve térségében több iszlamista terrorszervezet garázdálkodik, egyesek az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek, mások az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatnak fogadtak hűséget. Az ENSZ mali békefenntartó missziójának kontingense mellett francia katonák is állomásoznak az országban, ennek ellenére nem ér véget a régiót sújtó vérontás.

(MTI)

Fotó: YouTube

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. szeptember 26. 16:18
Amit az Európai Unió tesz az meg a józan észnek mond ellent és a tényleg európai emberek érdekeinek.
XSXS
2021. szeptember 15. 23:53
Nyolc eve ott van az EU katonai alakulatokkal es nincs rend. Hat most megprobaljak az oroszokkal, hatha eredmenyesebbek. Nem latok problemat, szemben az Eu hivatalnokokkal.
patópál
2021. szeptember 15. 23:14
Voltaképpen mi keresnivalója van az EU-nak Maliban? A brüsszeli idióták rosszul érzik magukat, ha nem turkálhatnak könyékig valamelyik darázsfészekben?
Reszelő Aladár
2021. szeptember 15. 23:11
Mert vannak jó és rossz zsoldosok. Amúgy fosnak a ruszkiktól a szivárvány osztagok? Esetleg az idegenlégió na kezdték mielőtt a specnashoz igazoltak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!