Önkényesen magához ragadta a hatalmat a tunéziai elnök

2021. július 26. 15:18

Kaisz Szaíd, tunéziai államfő vasárnap éjjel felfüggesztette a parlament működését, elvette a képviselők mentelmi jogát és leváltotta a miniszterelnököt.

2021. július 26. 15:18
null

Az államfő mindezt azután tette meg, hogy az észak-afrikai országban a kijárási korlátozások ellenére hatalmas tüntetéseket tartottak, a romló gazdasági helyzet és a koronavírus-járvány félrekezelése miatt – számolt be az euronews.com.

A lap azt írja: a bejelentés után honvédségi járművek zárták körül a parlament épületét, hajnalban pedig katonák akadályozták meg, hogy a házelnök belépjen az épületbe.

Rásid Gannúsi szerint ez felér egy puccsal

és arra kérte híveit, hogy vonuljanak utcára és védjék meg az alkotmányt, úgy mint az arab tavasz kezdetén 2011-ben. Kaisz Szaíd elnök mindenkit arra figyelmeztetett: a védelmi erők éles lőszert is be fognak vetni csak, hogy rendet teremtsenek. Így félő, hogy a 10 évvel ezelőtti véres események megismétlődnek.

Az elnök az alkotmány 80. cikkére hivatkozva jelentette be intézkedéseit. A 80. cikk azt mondja ki, hogy az ország biztoságát, függetlenségét vagy intézményeinek működését fenyegető közvetlen veszély esetén az elnök rendkívüli intézkedéseket hozhat, miután egyeztetett a kormányfővel és a parlament elnökével és értesítette az alkotmánybíróság elnökét.

Az alaptörvény értelmében ilyenkor a parlament folyamatosan ülésezik és az elnök nem oszlathatja fel, továbbá a kormány ellen sem nyújtható be bizalmatlansági indítvány. Az országnak hét évvel az új alkotmány elfogadása után sincs alkotmánybírósága, mert nem sikerült megállapodni a bírák kinevezéséről.

2011-ben Tunéziában kezdődött az arab világon végigsöprő, arab tavasznak nevezett tüntetéshullám, amelynek során több országban felkelések kezdődtek a hatalmon lévő autoriter rezsimek ellen. Tunéziában a megmozdulások révén sikerült elmozdítani hivatalából az országot több mint 20 éven át irányító Zejn el-Abidin ben Alit, és megváltoztatni a tekintélyelvű rendszert, ám a rendszerváltás a jólétet nem hozta el, ami miatt sokan továbbra is elégedetlenek.

Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Meszara

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KinderMike
2021. július 26. 21:32
Én nem értem miért gondolják a nyugati országok, hogy mindenhova demokrácia kell. Szerintem alapvetően megosztó, instabil, lassú reagálású és nem hatékony államforma. És mint látjuk nem is működőképes a világ nagyobbik részén...
Hannibal
2021. július 26. 17:58
2011 előtt ez egy normális ország volt. Gratulálok az amerikai titkosszolgálatoknak! Ja, és lipsik: Na, így néz ki egy diktatúra, nem pedig úgy, mint nálunk.
luzitanxaver
2021. július 26. 16:14
"vonuljanak utcára és védjék meg az alkotmányt, úgy mint az arab tavasz kezdetén 2011-ben" Hiszen annak is milyen jó vége lett.
luzitanxaver
2021. július 26. 16:13
Remek. Akkor nyilván mától minden tunéziai _is_ menekült lesz, Olaszország pedig pár hét nyugalom után ismét belefulladhat az emberáradatba. A Sea Watch 3 természetesen már ki is hajózott a szokásos helyre, az Ocean Viking meg épp érkezőben van. De természetesen semmi semmivel nem függ össze, ill. ha mégis, akkor csúnyagonosz konteó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!