Hat embert őrizetbe vettek a haiti elnök meggyilkolásának ügyében

2021. július 08. 20:24

A gyanúsítottak közül heten életüket vesztették. Az őrizetbe vettekről nem közöltek semmilyen részletet a hatóságok.

2021. július 08. 20:24
null

Hat embert őrizetbe vettek Jovenel Moise haiti elnök előző napi meggyilkolásának ügyében – jelentette csütörtökön a helyi média. Sajtójelentések szerint a biztonsági erők már szerdán körülkerítették a feltételezett elkövetőket, és később tűzharcba is keveredtek a fegyveresekkel. A gyanúsítottak közül heten életüket vesztették.

Az őrizetbe vettekről nem közöltek semmilyen részletet a hatóságok.

Leon Charles, a haiti rendőrség igazgatója arról számolt be, hogy több tettest még nem sikerült kézre keríteniük. Több légitársaság is törölte járatait az országba a biztonsági kockázatok miatt.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozottan elítélte Moise meggyilkolását, illetve nyugalomra intette az ország lakosságát, és arra, hogy minden fél tartózkodjon az erőszakcselekményektől. Fegyveresek szerdára virradóra ölték meg a rezidenciáján Jovenel Moise haiti elnököt. A támadásban megsebesült az elnök felesége, Martine Moise is, őt szerdán válságos állapotban szállították egy floridai kórházba.

A karibi ország ügyvivő miniszterelnöke, Claude Joseph szerint az elnököt „angolul és spanyolul beszélő külföldiek” gyilkolták meg. A médiában olyan hírek láttak napvilágot, hogy a támadók az amerikai kábítószerellenes ügynökség (DEA) embereinek adták ki magukat. Ned Price amerikai külügyi szóvivő leszögezte, hogy az Egyesült Államok érintettségével kapcsolatos híresztelésen teljesen hamisak.

A merénylet után Haitin rendkívüli állapotot hirdettek, és hajtóvadászat indult a merénylők után.

Haitit politikai válság sújtja, Moisét – aki ellen nemrég erőszakos tüntetéseket szerveztek – korrupcióval vádolják, valamint azzal, hogy bűnbandákkal állt kapcsolatban. A meggyilkolt elnök egy ideje rendeleti úton kormányzott, ugyanis az országban nem tartottak választásokat, holott az ellenzék szerint az államfő mandátuma lejárt. Haitin az utóbbi években elharapózott a bűnözés, a súlyos szegénységgel küzdő ország egyes részeit fegyveres csoportok ellenőrzik.

(MTI, Reuters)

Fotó: VALERIE BAERISWYL / AFP

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ezekiel2517
2021. július 08. 22:55
On 1 January 1804, Dessalines proclaimed Haiti an independent nation.Dessalines later gave the order to all cities in Haiti that all whites should be put to death.The weapons used should be silent weapons such as knives and bayonets rather than gunfire, so that the killing could be done more quietly, and avoid warning intended victims by the sound of gunfire and thereby giving them the opportunity to escape. Hát igen,a fehérek sérelmére elkövetett tömeggyilkosságokat nem illik felemlegetni,a rasszizmus a gonosz fehérek privilégiuma ,ugye-ugye?
Ezekiel2517
2021. július 08. 22:42
A történelem első feketék vezette állama. Nem egy sikertörténet.
elfújta az ellenszél
2021. július 08. 21:46
''Haitin az utóbbi években elharapózott a bűnözés'' Helyesen: az utóbbi kétszáz évben. Ebből persze csak a nekik nem tetsző vezetők időszakát nézik
democRATS
2021. július 08. 21:09
"Moisét – aki ellen nemrég erőszakos tüntetéseket szerveztek – korrupcióval vádolják, valamint azzal, hogy bűnbandákkal állt kapcsolatban." Tipikus amcsi módszerek, amik ha eredménytelenek, akkor egy harmadik világbeli országban a gyilkosság következik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!