Díjazták az innovatív magyar monitorozást a járvány elleni védekezésben

2021. március 16. 09:51

A járvány egyedülálló magyarországi megközelítésére és a példátlan összefogásra külföldön is felfigyeltek, írja a Portfolio.

2021. március 16. 09:51

Miközben a koronavírus-járvány elleni védekezés során az operatív törzs rendszeresen használja a modellező csoport magyar lakosság mozgássűrűségét mutató adatait, a nemzetközi viszonylatban is egyedülálló magyarországi tudományos projekt rangos elismerésben részesült – írja a Portfolio. A portál felhívta a figyelmet, hogy vasárnap megjelent a Nature lapcsaládhoz tartozó Scientific Reports folyóiratban a hazai kutatók, egyetemi műhelyek és mobilszolgáltatók képviselőinek közös tanulmánya, amely az országos szintű népességmozgás monitorozását mutatja be a mobileszközökből származó adatok segítségével.

Hozzátették: az ügy lényege (ezt dolgozza fel a most megjelent publikáció is), hogy a kutatócsoport a három nagy mobilszolgáltatóval közösen dolgozta ki a lakosság mozgását, települési szinten monitorozó módszertant, amely pontos eszközt ad a kormány kezébe, amikor értékelni akarja, hogy az egyes korlátozó intézkedések milyen hatást értek el.

Fontos leszögezni, írják, hogy az ezáltal megvalósuló rendszer teljesen alkalmatlan a személyazonosításra, ezt több fontos tényező beiktatása is biztosítja. A kutatócsoport és a döntéshozók így a közelébe sem kerülnek olyan adatnak, hogy például egy bizonyos előfizető vagy a családtagjai hogyan mozognak az országban. Szócska Miklóstól, a járványmodellezési munkacsoport adathasznosítási, digitális egészségüggyel foglalkozó kutatócsoportjának vezetőjétől például azt is megtudta a Portfolio, hogy az általuk kidolgozott mobilitási és otthonmaradási mutatók alapján a magyar lakosság hogyan reagált a márciusi korlátozó intézkedésekre.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
aaabbbccc
2021. március 16. 10:54
hol itt a dijazas ? megjelent egy tanulmany egy folyoiratban
Coccothraustes
2021. március 16. 10:30
Ez a nagyszerű ötlet is a kormány eredményes járványkezelését dicséri.
Coccothraustes
2021. március 16. 10:25
Orbán a legjobb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!