Szijjártó: Minden nemzetközi fórumon kiállunk a kárpátaljai magyarokért

2020. november 30. 21:08

A miniszter a NATO külügyminisztereinek keddi ülésén fel fogja vetni a kárpátaljai magyar intézményeknél hétfőn tartott házkutatások ügyét.

2020. november 30. 21:08
null

A külgazdasági és külügyminiszer hétfőn a Facebook-oldalán közzétett videóban azt mondta, hogy „az elmúlt időszak ígérgetései, az idézőjeles békülési törekvések” ellenére Ukrajnában továbbra is kormányzati politika maradt a magyar közösség megfélemlítése és a magyarellenesség. A hétfői házkutatásokkal kapcsolatban a kormány kifejezte tiltakozását az ukrajnai külügyminisztériumban, és Budapestben bekérették a magyarországi ukrán nagykövetet – tudatta. A miniszter elfogadhatatlannak tartja, hogy miközben egy ország a transzatlanti közösség része akar lenni, egy NATO-tagországhoz tartozó kisebbséget „folyamatosan megfélemlít és nyomás alatt tart”. A kormány ezért hangot fog adni azon követelésének, hogy

– mondta Szijjártó Péter.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) közleménye szerint az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) hétfőn házkutatást tartott több kárpátaljai magyar intézménynél és Brenzovics Lászlónak, a szövetség elnökének a lakásán. A házkutatások során, a kelet-ukrajnai zaporizzsjei bíróság egy korábban szeparatizmus vádjával megnyitott büntetőügyre hivatkozó döntése alapján, olyan tevékenységre kerestek bizonyítékokat, amely az ország területi egységének megbontására és a határok erőszakos megváltoztatására, az államnak való károkozásra irányul. A KMKSZ azonban úgy véli, hogy valójában koholt politikai vádak alapján tervszerűen felépített eljárásról van szó – írta hétfői közleményében a szövetség.

(MTI)

Címlapfotó: MTI/Máthé Zoltán

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
entrpnr
2020. december 01. 08:38
Az áldozat a hibás, a bűnöző az áldozat.
becskejoe
2020. december 01. 08:36
Mai napig szégyellem magam a magyar kormány miatt, hogy 2014-ben teljes mellszélességgel kiállt a Majdan mellett, nem gyózte az akkori magyar királyi sajtó könnyeit törölgetni a meghatódottságtól, hogy jaj be csodálatos, a demokrácia utat tör magának, a hős ukrán nép felkelt elnyomói ellen, még most is hánynom kell ahogy felidéződnek azok a hangok bennem. Mert közben én "élesben", igaz az orosz tv egyenes élő adásában néztem végig hónapokon, éveken át az egészet. Ismerem az igazságot, amit a CNN-től átvett anyagokból nem ismerhettek meg az emberek. Szégyen a magyar kormányra, hogy csak egy percig is kiállt ezek mellett, sőt még mindig dörgölőzni próbál. Keresi a békés utat! Hahahaha. Ezekkel. Ezek nem emberek, ezek emberbőrbe bújt farkasok, hiénák, elpusztíthatatlan zombik, pszichopata gyilkosok gyülevész falkája. Gyenge pontjuk: gyávaságuk. Harcolni képtelenek, csak védtelen emberre támadnak hogy azon élhessék ki minden kegyetlenségüket. Legnagyobb hősük Bandera, ez mindent el is magyaráz róluk. Ébresztő, Orbán, ideje a helyes oldalra állni, vagy beismerni, hogy a nyugat kényelméért lemondtál rólunk. Ne nélj, én nem fogok hozzád vándorolni, én itt megvárom halálomat, és az ősi temető még befogad. ti odaát meg majd inkább ne nézzetek tükörbe ezután.
még fokozza
2020. december 01. 08:12
"Ukrajnában továbbra is kormányzati politika maradt a magyar közösség megfélemlítése és a magyarellenesség." Ma reggelre is új ellenséget találtunk! Ukrajna.
hegyivadász
2020. december 01. 07:19
Szerintem Ukrajna adja vissza nekünk Kárpátalját! Se történelmi, se földrajzi, se kultúrális szempontból nem része Ukrajnának. Azután nem lesz nagyobb támogatója Ukrajna európai közeledésének, NATO csatlakozásának, Krím, Donbasz visszacsatolásának, mint Magyarország.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!