A német kormány elítéli a Stuttgartban történt zavargást

2020. június 22. 16:47

Az egyik – szakértők szerint hiteles – felvételen randalírozó emberek az „Allahu akbar” (Allah hatalmas) kiáltást hallatják.

2020. június 22. 16:47

A német szövetségi kormány elítéli a stuttgarti belvárosban a hét végén történt zavargást, amelyben megsebesült 19 rendőr és millió eurós nagyságrendű kár keletkezett. Angela Merkel kancellár szerint a Baden-Württemberg tartományi főváros központjában szombat éjjel „visszataszító” jelenetek játszódtak le. Az erőszakos cselekményekre nincs mentség – ismertette a kancellár álláspontját Steffen Seibert kormányszóvivő hétfőn Berlinben. A szövetségi kormány köszönetet mond a város és a város lakói ellen forduló randalírozókat megfékező rendőröknek, és mielőbbi gyógyulást kíván a sebesülteknek – tette hozzá.

A kormány a tartomány és a város vezetésével együtt mindent megtesz azért, hogy „ne forduljon elő többé ilyesmi” – emelte ki Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter hétfőn stuttgarti helyszíni látogatását. A rendőrség intézménye elleni heves bírálatok sora az utóbbi hetekben és a rendőrök elleni erőszak a hét végén „vészjelzés jogállamunk számára” – húzta alá a miniszter, megjegyezve, hogy a rendőrök ok nélküli szidalmazása, becsmérlése is elfogadhatatlan, mert „a szavakból tettek lesznek”. A stuttgarti rendőrség tájékoztatása szerint az indulatok egy kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt tartott igazoltatás után szabadultak el. A kisebb csoportokba szerveződött támadók „rendkívüli agresszivitással” rontottak rá a rendőrökre, a burkolatból kiszakított utcakövekkel, építési területekről összeszedett rudakkal és egyéb tárgyakkal megrongáltak rendőrautókat is, és bezúztak kirakatokat.

A helyi erők nem bírtak a randalírozókkal, megfékezésükre több mint 200 rendőrt vontak össze Stuttgart környékéről. A művelethez egy helikoptert is bevetettek. Az utcai harcok vasárnap hajnalig tartottak. Őrizetbe vettek 24 embert. A nyomozás első adatai alapján az esetnek nincs politikai vagy vallási vonatkozása. Az esetről számos videofelvétel jelent meg. Az egyik – szakértők szerint hiteles – felvételen randalírozó emberek az „Allahu akbar” (Allah hatalmas) kiáltást hallatják. A stuttgarti rendőrség hétfőn kezdeményezte hét ember – 16 és 33 év közötti fiatalemberek, illetve férfiak – előzetes letartóztatását. Horvát, iraki, lett, német és portugál állampolgárok vannak közöttük – áll a rendőrségi közleményben, amely szerint egyebek mellett súlyos testi sértéssel és garázdasággal gyanúsítják őket. Egy 16 éves fiút emberölési kísérlettel is gyanúsítanak, amiért fejbe rúgott egy egyetemi hallgatót, aki a földön hevert, miután összeverték, mert kifogásolta a randalírozók viselkedését. A zavargásban legkevesebb 30 üzletet megrongáltak, a kár meghaladja az egymillió eurót (347 millió forint).

(MTI)

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NTLLK
2020. június 22. 21:24
Mélyen csalódtam! Reméltem, hogy a német kormány elismeri a jogos követeléseket a kirakatbezúzások felmagasztalására, mely a Kristallnacht-ra emlékeztet! És bátorítja a keleti vallások és kultúrák jobb megismerését célzó kezdeményezéseket. De ami késik, nem múlik!
matykox
2020. június 22. 21:05
Lófütyi seehofer kövér seggébe. Mért nem ad a rendőreinek tűzparancsot, hogy megvédhessék magukat? Röhejes komédia az egész.
szavaztam
2020. június 22. 20:49
' nincs politikai vagy vallási vonatkozása' az új németek csak buliztak... az allah ahkbart azért kivágták a német médiában...gondolom a sajtószabadság része...
rollotomasi
2020. június 22. 19:03
Horvát, lett, német meg portugál, persze. Valahogy mégis mindegyiknek Abdullah a neve, meg Ali. A videón is csak azért tűntek feketének, mert éjszaka volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!