Socci: kiakadt Ferenc pápa a Benedek-féle cölibátus-könyvön

2020. január 16. 11:42

Igen dühös lett Ferenc pápa a hírek szerint amiatt, hogy elődje, Benedek pápa közösen jegyzett egy könyvet a papi cölibátus védelmében Robert Sarah bíborossal. Elrendelte, hogy Benedek pápa nevét vegyék le a könyvről, de ez csak részben valósult meg.

2020. január 16. 11:42

Antonio Socci vatikanológus szerint Ferenc pápa rendelte el, hogy vegyék le a szerzők közül elődje, XVI. Benedek pápa nevét arról a papi cölibátust védelmező könyvről, melyet eredetileg az emeritus egyházfő Robert Sarah afrikai bíborossal, a vatikáni Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció prefektusával közösen jegyzett.

A 175 oldalas kötet, az Des Profondeurs de nos coeurs (From the Depths of Our Hearts) körül azután tört ki a botrány, hogy a francia kiadó, a Fayah úgy jelentette be a kötetet, hogy annak szerzői Sarah bíboros és Benedek pápa, akik külön jegyzik a fejezeteket.

Ezután azonban Georg Gänswein érsek, Benedek pápa titkára bejelentette, hogy ez félreértés, és a kötet szerzője Sarah bíboros, aki Benedek pápa közreműködésével írta azt. Úgyszintén visszavonták Benedek aláírását a bevezető és a konklúzió végéről – tweetelte Sarah bíboros január 14-én.

Az angol nyelvű kiadó, az Ignatius Press azonban úgyszintén január 14-én bejelentette, hogy a kötet igenis kétszerzős, és ők úgy tekintik, hogy a bevezetőt és a konklúziót is a két szerző írta – az angol kiadás február 20-án jelenik meg.

A kiadót és Sarah bíborost téves információk terjedésével gyanúsították meg.

A kötet aktualitása, hogy az őszi Amazonas-szinódus házas papok felszentelését irányozta elő a paphiány miatt az Amazonas-medence számára. Ferenc pápáról nem világos, hogy miként gondolkodik a kérdésben, habár korábban egy repülőinterjú keretében úgy nyilatkozott, hogy személy szerint a cölibátus pártján áll.

Ferenc pápa most készül kiadni az Amazonas-szinódus kapcsán készülő apostoli buzdítását, s ebben valószínűleg érinteni fogja a cölibátus kérdését is, viszont Benedek pápa váratlan színre lépése behatárolja a lehetőségeit.

Felvetődött az a kérdés is, hogy Sarah bíboros és a nyugdíjas pápa nem vonja-e kétségbe Ferenc pápa tévedhetetlenségét. A pápai tévedhetetlenség dogmája azonban csak ex cathedra kijelentésekre vonatkozik, nem minden pápai megnyilatkozásra.

Antonio Socci vatikanológus szerint Ferenc pápa igen dühös volt a hírek hallatán, és azt szerette volna, ha Benedek pápa teljesen visszavonja a nevét a kötetről. Ezután gyanúsították meg Sarah bíborost azzal, hogy hazudott, és Benedek engedélye nélkül használta az ő nevét a kötethez. Sarah bíboros viszont ragaszkodott állításához.

Socci szerint Benedek pápa nem kívánta magára hagyni Sarah bíborost, viszont szerette volna megvédeni titkárát, a két pápa közti közvetítőt, Georg Gänswein érseket a „dél-amerikai vendettáktól”, s így született meg a kompromisszum, miszerint a kötet Benedek pápa hozzájárulásával és kontribúciójával készült.
 

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vabihedd
2020. január 18. 18:15
M︆︆︆︆o︆︆︆o︆︆︆︆︆X︆i︆︆︆︆︆.︆︆︆︆n︆︆︆︆︆e︆︆︆︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
prokerac
2020. január 18. 13:34
M︆︆o︆︆︆︆o︆︆︆︆X︆i︆︆︆.︆︆︆n︆︆︆︆e︆︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
dingnewsve
2020. január 18. 08:13
M︆︆︆o︆︆︆o︆︆︆︆X︆i︆.︆︆n︆︆e︆︆︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
persthutic
2020. január 18. 03:13
M︆︆o︆︆o︆︆︆︆︆X︆︆︆i︆︆︆︆.︆n︆︆︆︆e︆︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!