Nem sokáig voltak kétnyelvűek Máramarossziget helységnévtáblái

2019. október 10. 15:14

Az elkövetők csak a magyar nevet kaparták le.

2019. október 10. 15:14

Két napig álltak az erdélyi Máramarossziget kétnyelvű helységnévtáblái, csütörtökre virradóra ismeretlenek lekaparták a tábláról a magyar településnevet – közölte a Maszol.ro portál.

A Tisza-parti város bejárataihoz kedden helyezték ki a román-magyar nyelvű helységnévtáblákat. Ezek kihelyezésére a Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben megválasztott Horia Vasile Scubli polgármester tett ígéretet még a 2016-os választási kampányban. A város többnyelvűségének a megjelenítése gesztusnak minősült, ugyanis a román közigazgatási törvény csak azokon a településeken írja elő a többnyelvű feliratozást, ahol valamely kisebbség helyi számaránya meghaladja a 20 százalékot. A több mint 37 ezer lakosú Máramarosszigeten 12,8 százalékos volt a magyarok aránya a 2011-es népszámláláson.

Béres István László, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) történelmi máramarosi területi szervezetének elnöke a Maszol.ro portálnak elmondta: a kétnyelvű helységnévtáblákat az illetékes útügyi igazgatóság készíttette el, ezekre öntapadós betűkkel írták fel a település nevét. A magyar név zavarta az elkövetőket, mert csak ezt kaparták le a táblákról. Az RMDSZ-elnök közölte: ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést a történtek miatt.

A 19 tagú máramarosszigeti önkormányzatban az RMDSZ két képviselővel rendelkezik. A szövetség egyik képviselője, Béres Ildikó Ibolya az alpolgármesteri teendőket is ellátja.

(MTI)

(A kép forrása: itthon.transindex.ro)

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gingchantops
2019. október 12. 10:21
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Takita
2019. október 11. 21:25
Azt is kell látni, hogy Romániában egy román polgármester mert gesztust tenni a magyar nemzetiségű állampolgárok felé. Más ilyen polgármesterek is vannak. Pl. Gyulafehérvár polgármesteréről írják,hogy jó kapcsolatokat ápol a helyi magyarokkal. Sajnos elég kevesen vannak, de számon kellene tartani őket és szélesíteni a kapcsolatot. Továbbá ellenpéldaként felmutatni a magyargyűlölők felé.
airmax
2019. október 11. 11:36
Hadd kapargassa a szorgos román "nemzeti érzelmű" a magyar feliratokat... Azt hiszi (még mindíg...), hogy a magyarokkal van a baja... Nem tudom hány év kell majd hozzá... (nem lesz gyors, mert lassú az észjárásuk...) mire felismerik, hogy az amerikai (globalista) multik viszik ki tőlük a lóvét, és azért lesz csóró... Ma még nem fér a szőrös fejébe, hogy a magyar (székely) honfitársa van vele... Ő egyenlőre még a magyarok elleni adukártyát látják az amerikaiakban... Nagyot fognak pofára esni, és ki tudja belátják-e hogy nekik is jobb lenne a közép európa összefogás... Talán soha nem látják be... Nem vagyok optimista... Nem az eszükről híresek...
ThunderDan
2019. október 11. 00:18
Ilyenkor mindig ökölbe szorul a kezem... 1910-ben 6% volt a románok aránya Máramarosszigeten...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!