Mémek miatt ítélhetnek hat évre egy orosz nőt

2018. július 25. 16:17

„Sértő”, szatirikus tartalmat osztott meg közösségi oldalán.

2018. július 25. 16:17

Egy szibériai nőt sajtóhírek szerint hat év börtönbüntetésre ítélhet egy orosz bíróság szélsőségesség vádjával – írja a Moscow Times. A vád szerint a nő „sértő” mémeket osztott meg közösségi oldalán, ezért pedig jár a börtönbüntetés.

Mindezt a hatóságoknak a büntető törvénykönyv gyűlöletbeszédről szóló, 232. cikkelye teszi lehetővé. Az oroszországi Legfelsőbb Bíróság úgy saccol, a cikkely alapján elítéltek száma 2012 és 2017 között megháromszorozódott.

A 23 éves Marija Motuznaja még hétfőn tweetelte, hogy május elején lakásába egy csapat nyomozó rontott be, elkobozták a számítógépét, a telefonját. Emellett azzal gyanúsították, hogy sértő, szatirikus tartalmakat osztott meg papok és Jézus Krisztus képeivel a VKontaktye közösségi oldalon.

A hatóságok odáig merészkedtek, hogy azzal érveltek, a nő egyik képaláírásában „olyan nyelvi jeleket használt, mely a fehér rassz felsőbbrendűségét hirdeti a feketék fölött”.

„Azt mondták, embereket sértek meg ezeknek a képeknek a tárolásával, ezért be kéne vallanom a bűnömet” – írta Motuznaja.

A gyűlöletbeszéddel és extremizmussal vádolt nő tárgyalása augusztus 6-án lesz a tweet-jéhez csatolt bírósági idézés szövegezése szerint. Motuznaját akár hat évre is ítélhetik.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2018. július 26. 01:48
Ha ez a hír valahonnan a liberális nyugati világból származna akkor simán elhinném. Ha igaz, hogy már Oroszország is ez megy, akkor ... abba jobb nem belegondolni.
betamás89
2018. július 26. 00:57
Megnéztem a képeket. Nincs benne semmilyen fehér meg fekete faj.
kortárs
2018. július 25. 17:27
Gyűlölködött kicsit a lány nyílvánosan, most a hűvösön egy kicsit lehiggad. A 6 évvel meg kár riogatni, a maximális tételt nyílván nem kapja meg, azt még egy Kohnrád György, vagy egy Vajda Mihály kaliber sem kapná meg, nem ez a pitiáner orosz Karafiáth Orsolya.
Bell & Sebastian
2018. július 25. 17:23
Bal oldalon a nagyon "poénos" képek, jobb oldalon a leányzó megjegyzései. Nagy Tesó kiszúrta az aktivistát, aki enyhén szólva nem kedveli az orosz államegyházat. https://pikabu.ru/story/chto_zhe_pomolimsya_bogu_nashemu_i_gitleru_tozhe_on_takikh_lyubit_6048759 De legalább az összes jogvédőnőnek jutott rágni való gitt pennája szájába. A vélemény szabad, ameddig engedik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!