Pattanásig feszült a helyzet a migránskérdésben Olaszországban

2017. augusztus 09. 20:49

Egyre nagyobb a kavalkád a civil szervezetek migráns-mentőhajói körül Olaszországban: most egy eritreai katolikus pap ellen tettek feljelentést, a migránsok befogadásának kérdésében pedig több közszereplő is egymásnak esett.

2017. augusztus 09. 20:49

A földközi-tengeri NGO-k és az embercsempészek közötti kapcsolatokat vizsgáló szicíliai ügyészség nyomozást indított Mussie Zerai Olaszországban szolgáló eritreai katolikus pappal szemben.

Hatósági információk szerint a pap a líbiai partokról induló honfitársaitól mobiltelefonon helymeghatározási adatokat kapott, majd ezeket az NGO-mentőhajóknak továbbította, hogy tudják, pontosan hol találhatják meg a migránscsoportokat. A 2015-ben Nobel-békedíjra jelölt Mussie Zerai, az afrikai térségek fejlesztésén dolgozó Habeshia szervezet alapítója elutasította és rágalomnak nevezte a vele szemben felmerült gyanúkat.  

Közben kölcsönös  vádakkal és fenyegetésekkel  napok óta eldurvult vita zajlik a migrációról és a migránsok olaszországi befogadásáról Roberto Saviano, a camorra bűnszervezet ügyeit feltáró nápolyi író és Matteo Salvini az Északi Liga ellenzéki párt vezetője között. A két közszereplő közösségi oldalaikon közölt bejegyzésekkel és videóüzenetekkel támadja egymást.

A nápolyi író védelmébe vette az olasz kormány úgynevezett magatartási kódexét elutasító civil szervezeteket. Matteo Salvini erre úgy reagált, hogy a könyveivel meggazdagodott és ezért többnyire külföldön élő Roberto Saviano bizonyára örül annak, hogy 600 ezer, az ország biztonságát veszélyeztető migráns érkezett az utóbbi években Olaszországba. 

Roberto Saviano „visszataszítónak és nevetségesnek” nevezte Salvini kijelentéseit. Videófelvételen  kijelentette, hogy az Északi Liga vezetője tanulatlan, beszélni sem tudó politikus, akinek semmilyen programja nincsen, és nem tesz mást, mint „a rasszista csőcseléket” vonzza magához. Saviano kijelentette, azon kell dolgozni, hogy Matteo Salvini az Északi Ligára szavazóinak támogatásával ne kerüljön kormányra. 

Matteo Salvini úgy reagált, hogy amint a jövő évi parlamenti választásokon az Északi Liga kormányra jut, először leállítja a migránsok „invázióját” majd megfosztja Roberto Savianót az állami testőri védelemtől, ami az író esetében életveszélyt jelenthet – Roberto Saviano a 2006-ban megjelent Gomorra című könyvével felfedte a nápolyi maffia ügyeit, ezért azóta szünet nélküli rendőri védelem alatt él.

(MTI)  

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kanóc
2017. augusztus 10. 10:17
Ha pattanásig feszült, használjanak tini-tonicot, az segít.
Akitlosz
2017. augusztus 10. 03:20
"Pattanásig feszült a helyzet a migránskérdésben Olaszországban" De azért csak nem pattannak már évek óta. Már régen lőniük kellene a betolakodókra.
Mich
2017. augusztus 09. 23:16
Hát nehéz megállítani a Willkommen-kultúrát...
ThunderDan
2017. augusztus 09. 22:42
Álprobléma, nem létezik, fideszes figyelemelterelés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!