Társadalmi törés felé halad Nagy-Britannia

2017. június 15. 08:37

A britek azt várták a Brexittől, hogy az összekovácsolja majd az Egyesült Királyságot. A június 8–i előrehozott választás azonban sokkal mélyebb kulturális és generációs törésvonalakra világított rá.

2017. június 15. 08:37
Illés Gergő

„A britek azt várták a Brexittől, hogy az összekovácsolja majd az Egyesült Királyságot. A június 8–i előrehozott választás azonban sokkal mélyebb kulturális és generációs törésvonalakra világított rá. A The Economist elemzésében úgy véli, Nagy-Britannia az Egyesült Államok töredezett társadalma felé halad.

Az Egyesült Államokhoz hasonlóan a brit politikát ezentúl már nem a társadalmi osztályok, hanem az értékek fogják irányítani. Ezáltal a konzervatívok immár nem csak a vagyonosabbak és a polgárság, a Munkáspárt pedig nem csupán a kétkezi munkások pártja lesz: a vagyoni osztályok helyett inkább az egyre mélyülő kulturális és generációs szakadék lesz a meghatározó.

Ez a minta nem véletlenül lehet ismerős – ugyanez történt az Egyesült Államokkal az elmúlt 30 évben. A hagyományos értékek hangoztatásával először Ronald Reagan tudta bevonzani a Republikánus Pártba a korábban demokrata-szavazó, kékgalléros munkásokat, egyfajta kulturális háborút elindítva. Később a republikánusok megnyerték maguknak a konzervatív munkásosztályt, az evangélikusokat és az üzletembereket is, mire a demokraták az értelmiség, a kisebbségek és a liberálisok »koalíciójával« feleltek. A kulturális szakadék ezután generációssá, majd regionálissá mélyült: a fiatalok, a nagyvárosok és a partvidékek lakói jellemzően demokrata szavazók lettek, míg a külvárosokban, vidéken, és az ország belső területein a republikánusok emelkedtek fel.

Innen már nem nehéz párhuzamot vonni a brit politika felé: a toryk jellemzően meg tudták tartani a vagyonosabb, vidéki, belső területeken elhelyezkedő körzeteiket, ám sok nagyvárosi, gazdagabb körzetet is elveszítettek. Ezen felül erősödni tudtak a munkásosztály körében – győzedelmeskedni tudtak több hagyományosan munkáspárti, északi területen is. Eközben a Munkáspárt, miközben vegyes teljesítményt nyújtott a munkások lakta területeken, sok gazdagabb körzetet, nagyvárost és egyetemi várost is meg tudott nyerni magának.”

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2017. június 15. 13:09
Vagy rövidebben: jól betettek Nagy-Britanniának. A balfácánok, közösen.
aleb19
2017. június 15. 09:20
tenyleg durva.... a brexitet 65% feletti aranyban a nyuggerek , a kepzetlenek es az azsiaiak/muszlimok/ tamogattak csak kb 48 eves kornal volt 50-50% a brexitre szavazok arany...az ok egyertelmu ,oregedve belustulnak a melosok es nem birjak a versenyt a fiatal bevandorlokkal akik dolgoznak ezert magasabb az utalat a kelet-europaiakkal mint paki bevandorlokkal szemben akik foleg csak a segelyt nyaljak fel de nem jelennek meg a munkaeropiacon
Héja
2017. június 15. 09:19
Maradjunk annyiban: a brit választásokon a konzervatívok győztek. Igazi törésvonal Franciaországban alakult ki (minden idők legalacsonyabb választási részvétele, a Macron-jelenség brutálisan megosztó hatása, az, hogy Hollandiában még kormány sincs, Schulz mélyen csapkod, mint a bukóréce, stb.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!