További lépésekre készül a szír rezsim ellen az USA

2017. április 08. 11:33

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet már a Biztonsági Tanács ülésén is jelezte: az Egyesült Államok „kész további cselekvésre” Szíriában. Később Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter pedig azt jelentette be: Washington a közeljövőben gazdasági szankciókat hoz a szír rezsim ellen az idlíbi gáztámadás megtorlásaként.

2017. április 08. 11:33

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) pénteki rendkívüli ülésén Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet leszögezte: az Egyesült Államok „kész további cselekvésre” Szíriában.  A Szíria ügyében összehívott rendkívüli tanácskozáson Nikki Haley hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak az idlíbi gáztámadás után, csütörtökről péntekre virradóra az Aszad-rezsik egyik bázisára mért légicsapásai „teljes mértékben” igazoltak voltak.

Hozzátette: Aszad „tudta, hogy Oroszország támogatja”. Nikki Haley leszögezte: „ez azonban a múlt éjjel megváltozott”. Hangsúlyozta, hogy most új szakasz következik Szíriában, és „politikai megoldást kell találni” erre a „rémséges” konfliktusra. „Készek vagyunk még többet is tenni, de reméljük erre nem lesz szükség” – fogalmazott. 

Vlagyimir Szafronkov, Oroszország helyettes ENSZ-nagykövete ugyanakkor „törvénytelennek” nevezte és elítélte az amerikai légicsapást. Mint fogalmazott:

Hangsúlyozta, hogy Moszkva ezt agressziónak és a nemzetközi jog durva megsértésének tekinti. A szíriai elnöki hivatal egyébként éppen az ENSZ BT ülése közben adott ki közleményt, amelyben „idióta és felelőtlen cselekedetnek” minősítette az amerikai akciót. 

A tanácskozáson az ENSZ politikai ügyekért felelős igazgatója, az Egyesült Királyság és Franciaország képviselője egyaránt a szíriai konfliktus politikai megoldását sürgette. 

Jeffrey Feltman, a világszervezet igazgatója leszögezte, hogy az azonnali közvetlen akcióra éppen a szíriai nép védelme érdekében volt szükség, de hozzátette, hogy minden ilyen akciónak „az ENSZ alapelvei szerint és a nemzetközi jog alapján kell megtörténnie”. Feltman azon meggyőződését hangoztatta, miszerint

A brit ENSZ-nagykövet háborús bűnösnek minősítette a szíriai elnököt, és kijelentette, hogy az amerikai légicsapás figyelmeztetés volt számára. Matthew Rycroft egyúttal Oroszországot okolta, mert szerinte ha Moszkva megszavazta volna a korábbi hét ENSZ-határozatot, akkor Bassár el-Aszadnak már korábban szankciókkal kellett volna szembenéznie. 

Francois Delattre francia ENSZ-nagykövet „legitim válasznak” nevezte az amerikai lépéseket, és leszögezte, hogy „ez alapvető fontosságú volt Asszad elrettentéséhez”.

Gazdasági szankciók jöhetnek

Közben a floridai Mar-a-Lagóban újságírókkal folytatott beszélgetésén Rex Tillerson külügyminiszter csalódottságának adott hangot amiatt, ahogyan Oroszország reagált a Szíriára mért amerikai légicsapásokra. Az amerikai diplomácia vezetője szerint ez azért is kiábrándító, mert azt jelzi, hogy Moszkva változatlanul támogatja Bassár el-Aszad szír elnököt és rendszerét.

A szintén Mar-a-Lagóban tartózkodó Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter bejelentette, hogy Washington a közeljövőben gazdasági szankciókat hoz Szíria ellen az idlíbi gáztámadás megtorlásaként. „Arra számítunk, hogy ezeknek a szankcióknak döntő következményeik lesznek” – fogalmazott a pénzügyi tárca irányítója, hozzátéve, hogy a szankciókkal mindenkit el akarnak rettenteni attól, hogy Szíriával üzleteljen. 

Washingtonban a törvényhozók - mindkét pártból - egyébként támogatásukról biztosították Trump elnök döntését a Szíria elleni légicsapásokról, ám egyúttal azt is kérték, hogy a Fehér Ház terjessze elő stratégiáját a konfliktus átfogó megoldására, és a következő lépéseknél az elnök konzultáljon a kongresszussal. Nancy Pelosi, a képviselőház kisebbségben lévő demokrata párti frakciójának vezetője például Paul Ryan házelnökhöz címzett levelében hívta fel a figyelmet arra, hogy „egy szuverén nemzet elleni katonai erő alkalmazásához az alkotmány értelmében a kongresszus felhatalmazására van szükség”. 

A republikánusok szenátusi frakciójának vezetője leszögezte: „a légicsapások jól eltervezettek és jól végrehajtottak voltak”. Mitch McConnell szerint

A szenátor azt is elmondta, hogy a légicsapások megindítása előtt Mike Pence alelnök telefonon tájékoztatta őt Trump elnök döntéséről. 

Az amerikai kormányzat tagjai más kongresszusi politikusokat is előzetesen – telefonon – tájékoztattak a várható légicsapásokról. Bob Corker, a szenátus külügyi bizottságának republikánus elnöke például arról tájékoztatta az újságírókat, hogy őt személyesen Donald Trump elnök és Rex Tillerson külügyminiszter hívta fel. Corker több amerikai televíziónak is interjút adott, s elmondta, hogy a hír hallatán kifejezetten elfogták az érzelmek, ugyanis ő személyesen járt Szíriában, és látogatást tett menekülttáborokban is, jól látta a pusztítást. „Amikor csütörtök este az elnök felhívott, hogy tájékoztasson a várható légicsapásokról, azt mondtam neki, hogy büszke vagyok az országomra. És rá is” – fogalmazott.

A kormányzat tagjai nemcsak republikánus, hanem demokrata párti törvényhozókat is előzetesen értesítettek Trump döntéséről.

(MTI)

Összesen 170 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
basatu
2017. április 09. 20:00
Ezt a játékot már eljátszották más közösségi oldalak is,olvasottságuk közel nullára esett vissza.Had ne soroljam fel mindet.
marius
2017. április 09. 11:10
FIGYELEM! SUNYI, GYÁVA CENZÚRÁZÁS LÉPETT ÉRVÉNYBE A MANDÍNEREN! Ha nekik nem tetsző hozzászóló vagy, akkor a hozászólásodat CSAK te látod, de más nem. Azaz magadnak írsz, senki nem olvassa, senki nem reagál rá! Gyanús, ha senki nem válaszol, vagy reagál egy hozzászólásodra sem. Lépj be másik néven, és csekkolj! Én ezennel egy darabig mellőzöm emiatt a sunyi, tetves dolog miatt a mandínert, azzal a felkiáltással, hogy basszatok együtt a 444-el!
rajgy
2017. április 09. 08:51
A Trump úgy bosszulta meg a civilek halálát, hogy - mint mondják - ő is megöletett néhány civilt, köztük néhány gyereket is. Ő is eljátszotta a Bush "inkubátor hazugságát". A vegyifegyver poén már volt az iraki háború előtt is. Addig kellene otthagyni a NATOt, míg bele nem rángatnak valamibe.
SigSauer
2017. április 09. 08:14
Nem lesz ennek vége, ha csak az oroszok oda nem b@sznak egyet vhol, de komolyan. Szíriában nyilván nem tehetik... A eladósodott USA meg tolja tovább az EU szívébe az iszlámot, hiszen otthon recseg-ropog a rendszer, jól jön egy kis háború ilyenkor. Főleg az oroszokkal érdemes ilyenkor kekeckedni, mivel mindenki azonnal összefossa magát és bejön a csőlátás, amikor felsejlik egy komolyabb USA-orosz konfliktus. Érdekes, hogy a görögök sincsenek napirenden már, pedig ha akkor kirakjuk őket az EU-ból.... van egy tippem, hogy nem jött volna több iszlám f@szfej abból az irányból, mert lusták ugyan, de nem hülyék. Kardigán sem lenne a mai pozíciójában, stb., bár ezt már soha nem tudjuk meg...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!