Paul Ryan: A lengyelekhez hasonlóan gondolkodik az USA az orosz fenyegetésről

2017. április 21. 20:34

Paul Ryan, az amerikai kongresszusi képviselőház elnöke egy kétpárti delegációval tárgyalt Varsóban. A republikánus politikus elmondta, hogy osztják a lengyelek aggodalmát az orosz fenyegetéssel kapcsolatosan és további támogatásáról biztosította Lengyelországot.

2017. április 21. 20:34

Paul Ryan, az amerikai kongersszus képviselőházának elnöke egy nyolcfős kétpárti, amerikai kongresszusi küldöttség élén tárgyalt Varsóban. Washington osztja Varsó aggodalmait az „orosz agressziót” illetően, és kiáll lengyel szövetségesei mellett – hangsúlyozta a republikánus politikus pénteken a varsói államfői palotában megtartott sajtóértekezleten. 

„osztjuk Lengyelországnak az orosz agresszióval kapcsolatos aggodalmait” 

– jelentette ki Paul Ryan, és hozzátette, hogy kiállnak az ország mellett. Az amerikai házelnök „stratégiai partnereknek” minősítette az Egyesült Államokat és Lengyelországot, és aláhúzta: hazája „erős szövetségesnek” számít.

A lengyelek tepernek a NATO-nál

Pault Ryan péntek délután Beata Szydlo lengyel kormányfővel, Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszterrel és Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszterrel is találkozott. Az amerikai politikus az Ukrán-válsággal kapcsolatosan utalt az „orosz agresszióra”, noha Moszkva mind a mai napig tagadja, hogy beavatkozna az ottani helyzetbe. Az említett események azonban arra késztették a NATO-t, hogy megerősítse keleti szárnyát. 

Paul Ryan az Andrzej Duda államfővel folytatott megbeszéléséről beszámolva elmondta: hálás Lengyelországnak, hogy támogatja a NATO-n belüli amerikai tevékenységet. Kulcsfontosságúnak nevezte, hogy Lengyelország védelmi kiadásai a NATO-követelményeknek megfelelően elérik a hazai össztermék (GDP) 2 százalékát.

A lengyel nemzetvédelmi tárca közben pénteken egy törvénytervezetet tett közzé, melynek értelmében 2030-ig fokozatosan a GDP 2,5 százalékára növelnék a védelmi kiadásokat. A növelés szükségességét azzal indokolták, hogy Lengyelország a NATO-módszertől eltérően az előző évi GDP-hez viszonyítja e költségeket, és a rést éppen a járulék növelésével lehet kiegyenlíteni.

Hasonlóan gondolkodnak Varsóban és Washingtonban

A lengyel államfő kabinetfőnöke és külpolitikai államtitkára, Krzysztof Szczerski úgy tájékoztatta a sajtót: az egyeztetés többek között a közép-európai térség biztonságára vonatkozott, ebben az összefüggésben a NATO szerepéről és a lengyel-amerikai együttműködésről is tárgyaltak. Az Egyesült Államok „támogatja Lengyelországot a NATO-n belül”, az észak-atlanti  szövetségben „együtt akar lenni Lengyelországgal” – értékelte Szczerski, hozzáfűzve: Washington és Varsó közös erőfeszítései bizonyítják, hogy „közös elképzelésük van a térség biztonságát illetően”, amely egyébként Európa biztonságának is egyik pillére. 

Az Egyesült Államok januárban mintegy 3,5 ezer fős páncélozott dandárt telepített Lengyelországba, az alakulat katonái jelenleg a kelet-közép-európai térség országaiban gyakorlatoznak. Amerikai parancsnokságú az a nemzetközi zászlóalj is, mely a NATO tavaly júliusi varsói csúcstalálkozóján hozott döntés értelmében – éppen a kelet-ukrajnai konfliktussal összefüggő csapaterősítés keretében – Lengyelországban állomásozik március óta.

(MTI)

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Graf
2017. április 23. 19:21
A problémám csak az, hogy a lengyelek nagy része nem osztja ezt a nézetet az oroszokról, tisztában vannak azzal, hogy az oroszoknak van elég bajuk Ukraina, Krím, Szíria, Kaukázus , így az orosz fenyegetés csak a jenkik fóbiája. Hiába van amerikai páncélos egység Lengyelországban senki nem vállalkozna egy oroszokkal való konfrontációra. Hacsak nincsenek öngyilkossági szándékai.
néhai Ch.Pilot
2017. április 22. 17:44
Pillanatnyilag a lengyelek a leggyengébb láncszem a V4-ben. Neurotikusok. És már nem olyan jó katolikusok, ha nem tudnak az oroszoknak megbocsátani. Majd eldöntik, hogy iszlám gyarmat lesznek-e, vagy orosz szövetségesek. Ez ilyen egyszerű.
röviden
2017. április 22. 11:03
A lengyelek nem felejtik az orosz (és a német) történelmi konfliktusaikat, de nem ártana emlékezniük arra se, hova dughatták a védelmi garanciáikat '39-ben, vagy hogy hová lett Sikorski tábornok.
Senye Péter
2017. április 22. 08:37
Ha az amcsik szétverik Oroszországot, ismétlődik Szaddam Husszein megdöntése utáni helyzet, ami az iszlám terrorizmushoz vezetett. Csakhogy azok a dzsihadisták ministránsok az Oroszországból esetleg szétrajzókhoz képest.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!