Clinton vezet, Trump már nem tartja magát republikánus jelöltnek

2016. október 12. 07:29

Nyolc százalékponttal vezet Hillary Clinton Donald Trump előtt az amerikai elnöki székért folyó versenyben közvélemény-kutatások szerint. Donald Trump eközben bejelentette: az őt ért támadások többé nem tartja magát a Republikánus Párt jelöltjének. Ezután beszólt Paul Ryannek és John McCainnek is.

2016. október 12. 07:29

Hillary Clinton amerikai demokrata párti elnökjelölt folyamatosan növeli támogatottságát és országosan már nyolc százalékkal vezet republikánus vetélytársa, Donald Trump előtt – állítja egy kedden ismertetett felmérés. Az Ipsos közvélemény-kutató és a Reuters hírügynökség felmérésének eredménye szerint Hillary Clinton a múlt hetihez képest is növelte támogatottságát, és immár 45:37 százalék arányban vezet Donald Trump előtt. A felmérés szerint minden ötödik republikánus szavazó azt állítja: nőkre tett trágár megjegyzéseivel Trump alkalmatlanná tette magát arra, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen.

A közvélemény-kutatás a vasárnap esti elnökjelölti vita után készült. Clinton a múlt héten már 5 százalékos előnyt tudhatott magáénak, és ez az előny az elnökjelölti vita után 8 százalékosra hízott. A megkérdezettek 61 százalékát azonban nem különösebben izgatták Trump trágárságai, azt mondták, hogy „egy csomó férfi” szokott időnként ilyen társalgásba bocsátkozni, 46 százalékuk pedig leszögezte: nem tisztességes valakit olyan beszélgetés alapján megítélni, amelyet „nem más fülének szántak”.

A megkérdezett republikánus szavazók 58 százaléka szerint továbbra is Trump kell legyen a párt elnökjelöltje, s 68 százalékuk azon meggyőződésének adott hangot, hogy a párt vezető politikusainak továbbra is őt kell támogatniuk. Ám miközben a megkérdezettek 45 százaléka Clintont támogatja és 38 százalékuk változatlanul Trump mellett teszi le a voksát, 18 százaléknyi azok aránya, akik egyik elnökjelöltre sem kívánnak szavazni.

Trump többé nem tartja magát a Republikánus Párt jelöltjének

Donald Trump, az amerikai republikánusok elnökjelöltje Twitter-bejegyzésben tudatta kedden, hogy a saját pártjából ellene indított támadások „megszabadították” őt a pártkötöttségektől, és immár nem a Republikánus Párt jelöltjének tartja magát. Ennek megfelelően Trump éles kirohanásokat intézett a republikánusok azon vezető politikusai ellen, akik az elnökjelöltségről való lemondásra és visszalépésre szólították őt fel. A milliárdos üzletember délután Floridában kampányolt, de egész nap Twitter-üzenetekkel bombázta az amerikai közéletet.

Olyan szép, hogy levették rólam a bilincseket, és most a magam módján harcolhatok Amerikáért” – fogalmazott az egyik bejegyzésében, hozzátéve, hogy ezután a maga szája íze szerint kíván megküzdeni demokrata párti vetélytársával, Hillary Clintonnal.

Nincs szükségem Paul Ryan támogatására” – írta egyebek közt délelőtt. Este pedig már leszögezte, hogy ha ő lesz az elnök, Paul Ryan nem számíthat arra, hogy továbbra is a republikánusok képviselőcsoportjának vezetője lehet. Ezzel próbált visszavágni a házelnök hétfői állásfoglalására, amikor Ryan szóvivője útján bejelentette, hogy a támogatását ugyan nem vonja meg, de többé nem kampányol Trumpnak. Egy harmadik üzenetében Trump „nagyon gyönge és kevéssé hatékony” vezetőnek titulálta Ryant, majd később hozzáfűzte még: nehéz jól szerepelni, ha Ryantől és másoktól „nulla támogatást” kap.

McCaint is kiosztotta Trump

A republikánus elnökjelölt nekitámadt John McCain arizonai szenátornak is. „Ez a nagyon bolond beszédű John McCain szenátor könyörgött nekem, hogy támogassam őt a szenátusi székért folytatott előválasztásán, amit meg is nyert. Aztán pedig dobott engem az öltőzőben szokásos megjegyzéseimért” – írta Trump. Az üzletember kedd este a Politico című lap tudósítása szerint egy texasi adománygyűjtő rendezvényen azt fejtegette, hogy „néha nehezebb megbirkózni a saját pártoddal, mint a másik oldalon lévő emberrel”.

A Republikánus Pártban példátlan módon eddig 331 politikus – képviselők, szenátorok, kormányzók egész sora – lázadt fel Trump ellen, s ítélte el pénteken nyilvánosságra került trágár megjegyzéseit a nőkről, amelyeket tizenegy évvel ezelőtt mondott egy titokban rögzített kamerafelvétel tanúsága szerint. Ugyanakkor alelnökjelöltje, Mike Pence a Fox televízióban, Chris Christie New Jersey-i kormányzó egy rádiós interjúban, Reince Pribeus pártelnök pedig még hétfőn közleményben erősítette meg, hogy változatlanul támogatja Donald Trumpot.

(MTI)

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaltran
2016. október 12. 23:40
Amerika népe! Szálljatok gyorsan magatokba, ismerjétek fel mit akarnak veletek megetetni és SZAVAZZATOK TRUMPRA!!!! (Amíg nem késő).... Ha Clintonyné győz - a világmocsok győz.
kjkj945
2016. október 12. 16:15
Ha trump nem republikánus jelölt, akkor ki lesz Clinton republikánus ellenfele???
ciprióta
2016. október 12. 16:09
a jelenlegi felállás ékes bizonyitéka annak,hogy az amerikai választási rendszer és polgár nagyságrenddel tökéletesebb ,mint európai szaftzabálóink. Egy donald tipusu faszkalap arrafelé a hatalom közelébe sem kerülhet, nem ugy ,mint például Magyarországon ,vagy testvéreinél az oroszoknál.
Szívemből magyar
2016. október 12. 14:18
De jó lenne, ha valami csoda folytán Trump győzne!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!