Cameron: Egyelőre nem aktiváljuk a kilépésről szóló 50. cikket

2016. június 27. 19:07

Először ki kell találni, hogy milyen viszonyrendszert szeretnének az EU-val, és csak utána fogják aktiválni az EU Szerződés 50. cikkét a kilépésről – mondta David Cameron a House of Commons hétfői ülésén. Cameron pénteken közölte, hogy lemond miniszterelnöki tisztségéből, de csak októbertől. Már akkor jelezte, hogy a kilépési értesítést csak utódja fogja az EU-nak megküldeni.

2016. június 27. 19:07

Cameron nem sieti el a kilépést

A brit kormány egyelőre nem aktiválja Lisszaboni Szerződésnek az EU-tagországok kilépését szabályozó 50. cikkelyét – mondta hétfőn a brit miniszterelnök. Hozzátette: a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok életkörülményeiben nem lesznek azonnali változások. David Cameron, aki a brit EU-tagságról múlt csütörtökön rendezett népszavazásról és az abból eredő további teendőkről tájékoztatta az alsóház (House of Commons) képviselőit, kijelentette: a kilépési folyamatra kidolgozott szerződéses cikkely aktiválása előtt Londonnak ki kell dolgoznia, hogy milyen viszonyrendszert kíván kialakítani az Európai Unióval, ez a feladat azonban már a következő brit miniszterelnökre és kormányára hárul.

Brit alkotmányjogászok szerint egyébként a kilépésről szóló értesítés megküldéséhez a parlament hozzájárulására is szükség lesz, azt nem teheti meg a kormány egyedül. Erről az Independent közölt elemzést.

Cameron a House of Commons előtt elmondott beszédében gyakorlatilag megismételte, amit már a lemondása bejelentésekor elmondott: őszig halasztódhat Nagy-Britannia kilépési folyamatának hivatalos kezdete. A kormányfő már pénteken hangsúlyozta: októberben távozik a posztjáról, és majd a következő miniszterelnök fogja hivatalosan elküldeni a kilépésről szóló értesítést az EU-nak.

A Konzervatívok már előbb leváltanák Cameront

A Konzervatív Párt alsóházi frakciójának rendkívül befolyásos testülete, az 1922 Bizottság azonban hétfőn előterjesztett javaslatában azt indítványozta, hogy Cameron utódjának megválasztási folyamata már szerdán kezdődjön el, és szeptember 2-áig záruljon le. 

A bizottságot azok a tory képviselők alkotják, akiknek nincs kormányzati tisztségük, illetve ellenzéki időszakokban nem tagjai a konzervatív árnyékkormánynak. A testület informális, de gyakorlatilag kötelező erejű politikai ajánlásokat fogalmaz meg a kormány vagy az árnyékkormány számára, és felügyeli a miniszterelnök-jelöltek megválasztási folyamatát.

A népszavazásról tartott hétfői alsóházi beszámolójában Cameron hangsúlyozta: kizárólag Nagy-Britannia szuverén döntési hatáskörébe tartozik annak meghatározása, hogy a kormány mikor aktiválja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét. A brit miniszterelnök kijelentette, hogy erről az álláspontjáról tájékoztatta az Európai Tanács elnökét, és ezt fogja képviselni a héten esedékes brüsszeli EU-csúcson is.

Az uniós vezetők is többször hangsúlyozták: azt szeretnék, ha a népszavazás után Nagy-Britannia mielőbb megkezdené a hivatalos kiválási folyamatot.

Biztos, hogy kilépnek, csak nem azonnal

Cameron hétfő délutáni alsóházi beszámolójában kijelentette ugyanakkor, hogy a népszavazás eredményét el kell fogadni, és a kilépés előkészítéséhez szükséges munkát el kell kezdeni. A kormányfő – utalva arra, hogy a népszavazás jogilag nem bír kötelező erővel – óva intette a törvényhozást attól, hogy kísérletet tegyen Nagy-Britannia kilépésének megakadályozására. Nagy-Britannia ki fog lépni az Európai Unióból, de ez nem jelenti azt, hogy hátat fordít Európának – tette hozzá.

Cameron bejelentette, hogy a kilépési folyamat összefogására és irányítására külön ügyosztály jön létre a kabinetiroda, a külügyminisztérium és a pénzügyminisztérium szakértőinek részvételével.

Egyelőre nem vágják meg a külföldieknek járó ellátásokat

A kormányfő élesen elítélte a Nagy-Britanniában élő külföldiek és kisebbségek – különösen a lengyel közösség tagjai és intézményei – ellen a népszavazás óta eltelt napokban elkövetett támadásokat, mondván: a brit kormány nem tűri a gyűlölet vezérelte bűncselekményeket. Az utóbbi napokban számos beszámoló jelent meg a brit sajtóban külföldiek, illetve etnikai kisebbségekhez tartozó brit állampolgárok elleni verbális támadásokról. A lengyel közösség londoni kulturális központjára ismeretlenek gyűlölködő szövegű graffitit mázoltak.

Cameron kijelentette: biztosítja a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárokat, illetve az EU-társállamokban élő briteket arról, hogy életkörülményeikben a népszavazás után sem lesz azonnali változás. Hozzátette: a népszavazás eredménye azt is jelenti, hogy nem lép életbe az a reformcsomag, amelyről London a referendum kiírása előtt Brüsszellel és az uniós társállamok vezetőivel megállapodott. Ennek fő elemei közé tartozott volna a külföldi EU-tagállamokból Nagy-Britanniába érkező munkavállalók szociális ellátását szabályozó előírások jelentős szigorítása. A reformok életbe lépésének feltétele az volt, hogy a britek a népszavazáson a bennmaradásra voksolnak.

 

Fotó: BBC

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
valmue2,5
2016. június 28. 09:17
Megszavazták, hát menjenek. Minél előbb annál jobb.Aki menni akar azt hadd menjen.
kuwiq
2016. június 28. 06:38
És most kitalálják, hogy mit is szavaztak meg tulajdonképpen. Talán, de lehet, hogy a következő miniszterelnök találja ki. Vagy nem. Esetleg a királynő, de az időbe fog tellni. Vagy Artur király. Addig is a hülye járások minisztériuma foglalkozik a nyilvános kérdésekkel, vagy a brit posta világbirodalmi főosztálya.
pemete jakab
2016. június 27. 23:05
"Először ki kell találni, hogy milyen viszonyrendszert szeretnének az EU-val" Akkor megkérdezném, hogy miről szavaztak, ha ezek után akarják kitalálni az EU-hoz fűződő kapcsolataikat. Ez körülbelül olyan, mint a Fidesz általa kiírt népszavazás, senki sem tudja, mire kötelezi a kormányt az "igenes" eredmény.
kulalak
2016. június 27. 21:20
Cameron: Egyelőre nem aktiváljuk a kilépésről szóló 50. cikket. Cameron: Egyelőre meccset nézünk, az izgalmasabb, bár most már 1:1
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!