A skótok EU-tagok akarnak maradni – újabb függetlenségi népszavazás jöhet

2016. június 24. 07:06

Skóciában egyértelműen a maradásra voksolt a többség, minden választókörzetben a bennmaradás hívei kerültek többsége. Ezt követően Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, egyben a Skóciát kormányzó Skót Nemzeti Párt elnöke egyértelműen utalt arra, hogy a Brexit miatt újabb skót függetlenségi népszavazás jöhet.

2016. június 24. 07:06

A skót miniszterelnök egyenes utalás tett pénteken arra, hogy a brit EU-népszavazás eredménye nyomán Skócia újabb függetlenségi népszavazást tarthat. Péntek reggelre - jóllehet az adatok még nem véglegesek – egyértelművé vált, hogy a brit lakosság többsége a kilépésre szavazott az EU-tagságról előző nap rendezett referendumon, azonban Skóciában a 32 választókörzet mindegyikében a bennmaradás hívei kerültek többségbe.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, a Skóciát kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője pénteken kijelentette: az eredményekből egyértelmű, hogy Skócia népe az Európai Unióban látja országa jövőjét.

Népszavazás lehet Észak-Írországban is

A Sinn Féin, az Észak-Írországot kormányzó koalíció második legnagyobb pártja, a britellenes katolikus mozgalom vezető politikai ereje szintén népszavazást helyezett kilátásbaaz ír sziget egyesítéséről”, miután Észak-Írországban 56 százalékos többségbe kerültek az EU-tagság hívei.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Malcolm Reynolds
2016. június 24. 10:43
ha jól emlékszem a 2014-es skót függetlenségi népszavazáson azzal tartották bent az angolok a skótokat hogy eu-tagság, és így is elég szoros lett a vége. A jelenlegi brexitre mondhatjuk hogy az angolok pofánszarták magukat és a skótokat no meg az ír történetet:) A térképen látszik hogy skócia kb egységesen maradni akart az eu-ban. És a választást már megint olyan vén 60+ gyökerek döntötték el akiket már nem érint a következmény. http://www.bbc.com/news/uk-politics-36616028 http://www.derrynow.com/news/brexit-how-northern-ireland-voted/100160 Az hogy a UKIP kivégezte a kingdomot egyszerűen epic:))))
Nimi12
2016. június 24. 07:33
Ne szórakozzunk már, Skócia ezer szállal kötődik Angliához, inkább hozzá mint az Unióhoz. Egyesek meg itt tapsolnak nekik hozzá.
pollip
2016. június 24. 07:13
Elkezdődött az uk szétesése.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!