Lemondhat a török miniszterelnök, Ahmet Davutoğlu

2016. május 05. 08:23

Hatalmi harc folyik a török kormánypártban: az AKP vezetősége elvette a pártot is vezető miniszterelnök, Ahmet Davutoğlu jogát a regionális vezetők kinevezésére, mire Davutoğlu belengette lemondását a pártvezetésről és a miniszterelnökségről. A háttérben Erdoğan elnökkel folytatott vitája áll: a miniszterelnök nem nézi jó szemmel, hogy az elnök tovább központosítaná hatalmát.

2016. május 05. 08:23

Rendkívüli kongresszust tart a török kormánypárt: névtelenséget kérő források arról számoltak be, hogy Ahmet Davutoğlu miniszterelnök lemondhat a pártelnökségről és a kormány vezetéséről – írja a Hürriyet Daily News. Az ügy hátterében a miniszterelnök és az elnök, Recep Tayyip Erdoğan ellentéte állhat. Davutoğlu ugyebár az után lett miniszterelnök, hogy Erdoğant elnökké választották, a miniszterelnök viszont a hírek szerint nem nézi jó szemmel, hogy az elnök egyre több jogkört szeretne magához vonni, átalakítva így az elnöki szerepkört és gyengítve a miniszterelnökit. Davutoğlu ezen kívül például beszélt róla, hogy békét kötne a kurd függetlenségért harcoló PKK-val.

Elemzők szerint a két vezető konfliktusának része az is, hogy az AKP vezetősége egy hete elvette Davutoğlu jogát, hogy kinevezze a párt régiós vezetőit. A miniszterelnök ezután lengette be lemondását, miközben Erdoğan is üzent neki: az elnök azt mondta, „Davutoğlu-nak emlékeznie kell, hogyan szerezte pozícióját”. A két politikus szokásos találkozóját előrébb hozva szerdán tárgyaltak, források szerint pedig ezt követően a miniszterelnök rendkívüli bejelentésre készül csütörtökön.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bookmark
2016. május 05. 10:32
Na a minta állam, amelyiket olyan szívesen felvennének helyettünk az EU-ba.
Berecskereki
2016. május 05. 09:05
:D még megéri Európa, hogy Merkel török kancellár lesz. Juncker, Martin Schulz lesz a fő-fő eunuch. Micsoda ragyogó jövő! ;-)
WANTED
2016. május 05. 08:52
Davutoğlu azt hitte, a bab is hús, hogy majd ő egyenlő lesz a szultánnal. Aztán kapott egy selyemzsinórt. Persze ő is egy sunyi féreg, egy percig sem sajnálom. Csak van egy olyan érzésem, h lesz utóda (és nem veszi kézbe az ő pozícióját is Erdoğan szultán), akkor egy még sötétebb figurát kapnak a nyakukba szerencsétlen törökök.
Bélus
2016. május 05. 08:52
Ezután már csak az következik, hogy Davutoğlu Brüsszelben átveszi az török európai területek (egykori EU)kormányzói pozícióját.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!