Oroszország: Működjön együtt az EU és az Eurázsiai Unió!

2015. január 05. 13:07

Oroszország a gazdasági kapcsolatok erősítését javasolja az Európai Uniónak az Eurázsiai Gazdasági Unióval. Moszkva egyúttal azt tanácsolja, hogy az EU szakítsa meg az Egyesült Államokkal tervezett Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség előkészítését.

2015. január 05. 13:07

A Deutsche Wirtschafts Nachrichten (DWN) hírportál beszámolója szerint Vlagyimir Csizov, Oroszország állandó EU-képviselője az EU és Oroszország közötti kapcsolatok helyreállítása érdekében az Egyesült Államokkal folytatott szabadkereskedelmi tárgyalások, a Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP) megszakítására és a január elsején életbe lépett Eurázsiai Gazdasági Unióval (Eurasian Economic Union, EAEU vagy EEU) az együttműködési tárgyalások megkezdésére szólította fel az Európai Uniót. (Az Eurázsiai Gazdasági Unió létrehozásáról 2014. május 29-én állapodott meg Oroszország, Kazahsztán és Fehéroroszország a tőke és a szolgáltatások szabad áramlásának megteremtése céljából a 170 milliós népességet felölelő, 2,7 ezer milliárd dolláros bruttó hazai terméket előállító térségben. A szerződés 2015. január elsején lépett életbe. Örményország január 2-án csatlakozott a szervezethez.)

Az orosz uniós nagykövet a cikkben hangsúlyozta, hogy az EEU-projektet sem az Oroszország elleni szankciók, sem az alacsony olajárak, sem a rubel árfolyamának gyengülése nem veszélyeztetik. Elsősorban az energiaszektorban lenne értelme hosszú távú együttműködést kialakítani az EU és az EEU között – mondta.

A cikk szerint az EU számára jóval nagyobb hátrányt jelentenek az Oroszország ellen életbe léptetett szankciók gazdasági következményei és Oroszország ellenintézkedései, mint az Egyesült Államok számára. Miközben az európai vállalatok a kelet-európai uniós tagországokban folytatott gyakorlathoz hasonlóan növelhetnék alkalmazottaik számát az alacsony bérszínvonalú eurázsiai térségben, az amerikai Global Development And Environment Institute tanulmánya szerint a TTIP-szerződés 2025-ig 600 ezer munkahely elvesztéséhez vezetne az EU-ban. Németország és Franciaország 130-130 ezer munkahelyet veszítene el. A szabadkereskedelmi egyezmény egyúttal az Egyesült Államok alacsony szociális ellátási színvonalát is Európába exportálná – állapítja meg a DWN.

Az Oroszország elleni szankciók hátrányos gazdasági hatását elsőként Németország ismerte el 2014 végén – írja a ZeroHedge.com hírportál, hozzátéve, hogy a szankciók hátrányait már mások is kezdik felismerni. „Az orosz gazdaság gyengülése nagyon nem kifizetődő Olaszországnak” – idézi a ZeroHedge.com Romano Prodi egykori olasz miniszterelnöknek, az Európai Bizottság egykori elnökének az olasz Il Messaggero lapnak adott nyilatkozatát. „A csökkenő olaj- és gázárak az Ukrajna miatt elrendelt szankciókkal együtt évi öt százalékkal csökkentik az orosz GDP-t és ötven százalékkal vetik vissza az olasz exportot” – mondta Romano Prodi. „Függetlenül a rubel dollárral szembeni árfolyamától, ami már mintegy a felére csökkent, az Egyesült Államok oroszországi exportja növekszik, miközben Európa exportja csökken” – mutatott rá Prodi.

A ZeroHedge.com hangsúlyozza, hogy Európa számára az igazi veszélyt nem is az Oroszországnak való pénzügyi kitettség, illetve egy esetleges orosz gazdasági összeomlást követő pénzügyi dominó-hatás jelenti, hanem a kereskedelem leállása. A jegybankok mennyiségi monetáris ösztönzőkkel képesek eszközbuborékokat gerjeszteni, képesek a beruházási és a fogyasztási kedvet is felfűteni. Képesek tehát pénzt nyomtatni, „kereskedelmet nyomtatni” azonban nem. Márpedig a globalizált világban a kereskedelem volt a növekedés motorja, mielőtt a jegybankok nekiálltak évi ezer milliárd dollárnyi kötvényvásárlással ezt pótolni – írja a ZeroHedge.com.

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuka
2015. január 05. 18:08
"FRANCIAORSZÁG VISSZAVONNÁ AZ OROSZELLENES SZANKCIÓKAT Francois Hollande francia államfő kijelentette, el kell törölni az Oroszország ellen hozott szankciókat, amint eredmények mutatkoznak az ukrán béketárgyalásokban, mert egy Oroszországban bekövetkező válság drasztikus hatással lehet Európára is. Hollande egy kétórás interjút adott a France Inter rádiónak, ahol elmondta, hogy "ha Oroszország válságban van, az Európának sem jó", emellett azt is egyértelműen kijelentette, hogy ő nem támogatja a helyzet további rontásának politikáját. "Úgy gondolom, a szankciókat most azonnal be kell szüntetni." Az államfő kifejezte reményét arra vonatkozóan, hogy a január 15-én Asztanában (Kazahsztán) tartott megbeszéléseken megállapodásra jutnak majd. A találkozót - hivatalosan legalábbis - az ukrán államfő, Petro Porosenko szervezi, és előre láthatóan részt vesz rajta Vlagyimir Putyin, valamint Angela Merkel német kancellár - aki korábban szintén kijelentette, hogy az európai biztonságpolitikának nem Oroszország ellen, hanem Oroszországgal szövetségben kell garantálnia Európa biztonságát. Igaz, ehhez nagyban hozzájárult, hogy az amerikaiak nyomására meghozott szankciók nem gyakoroltak jelentős hatást Oroszországra, és mindeddig egyetlen látható eredményük volt; a gazdasági mutatók romlottak, aminek hatására látványosan menekülni kezdtek a nyugati befektetők, és Putyin nyomott áron tudta visszavásárolni, ami eddig idegen kézen volt. Hollande az interjúban azt is kifejtette, hogy nem támogatja Ukrajna NATO-tagságát, mert az ellehetetlenítené a békefolyamatot. "Putyin úr nem akarja beolvasztani kelet-Ukrajnát. Ebben biztos vagyok. Nekem ezt mondta." - mondta. "Amit ő akar, hogy Ukrajna ne váljon a NATO tagjává, és ne legyen egy idegen hadsereg Oroszország határain." A francia elnök novemberben Washington nyomására döntött arról, hogy Franciaország nem adja át az Oroszországnak gyártott Misztral helikopter-hordozó hajókat. Később Hollande egy távol-keleti útjáról hazafelé tartó repülőgép-úton előre be nem ütemezett látogatást tett Oroszországban, és Vlagyimir Putyinnal személyesen találkozott a Vnokovo-2 repülőtéren. Az azt követő nyilatkozatok szerint a találkozón nem volt szó a Misztral-ügyről. Úgy tűnik azonban, hogy szó volt a szankciók kérdéséről, és Franciaország elhagyhatja az amerikai szankciók követését." http://www.hidfo.net.ru/2015/0..
korona
2015. január 05. 17:22
A magyarság annyira egyedi jelenség, hogy nekünk nem lehetnek barátaink sehol a kerek világon. Mi egy magunkra ítélt nép vagyunk. Egy birodalom. Voltunk. Nem állhat módunkban hagyni önmagunk kiirtása, elpusztítása. És bár sokan közülünk csak úgy képzelhetik el jelen és jövő életüket, hogy valamelyik világhatalom koloncaként egzisztálhatunk, mégis arra a sorsra ítéltettünk, hogy MAGUNK álljuk meg további meglétünket. Tehát KI KELL LÉPNI az EU-ból, a NATO-ból ebből a két bűnös bandából, már csak azért is, mert ezektől a múltban sem várhattunk semmi jót, segítséget, csak elvesztünket, és bármennyire is gyűlölnek bennünket szomszédaink, akik JOGTALANÚL bitorolják a Magyar Szent Korona földjeit, távoli világok népei pedig vesztünket tervezgetik, FAJUNKAT fel akarják oldani IDEGEN tömegekben, hogy megszűnjünk, akkor más megoldásunk nincs, minthogy ÖNMAGUNKAT védelmezve, MEG KELL ERŐSÖDNÜNK KATONAILAG IS. Van itt ész és kéz, ami megcsinálja mind azt, amit az idegenek is. NE LEGYÜNK KISHITŰEK, MERT AKI MER, AZ NYER! Semmitől nem riadhatunk vissza, mert nem is tehetjük, hanem terjeszkednünk kell itt és a világban is! Se a német, se az orosz, se az angol, de a francia sem ránt ki bennünket az enyészet mocsarából, MAGUNKNAK KELL EZT MEGTENNÜNK!
csuka
2015. január 05. 16:31
"FRANCIAORSZÁG VISSZAVONNÁ AZ OROSZELLENES SZANKCIÓKAT Francois Hollande francia államfő kijelentette, el kell törölni az Oroszország ellen hozott szankciókat, amint eredmények mutatkoznak az ukrán béketárgyalásokban, mert egy Oroszországban bekövetkező válság drasztikus hatással lehet Európára is. Hollande egy kétórás interjút adott a France Inter rádiónak, ahol elmondta, hogy "ha Oroszország válságban van, az Európának sem jó", emellett azt is egyértelműen kijelentette, hogy ő nem támogatja a helyzet további rontásának politikáját. "Úgy gondolom, a szankciókat most azonnal be kell szüntetni." Az államfő kifejezte reményét arra vonatkozóan, hogy a január 15-én Asztanában (Kazahsztán) tartott megbeszéléseken megállapodásra jutnak majd. A találkozót - hivatalosan legalábbis - az ukrán államfő, Petro Porosenko szervezi, és előre láthatóan részt vesz rajta Vlagyimir Putyin, valamint Angela Merkel német kancellár - aki korábban szintén kijelentette, hogy az európai biztonságpolitikának nem Oroszország ellen, hanem Oroszországgal szövetségben kell garantálnia Európa biztonságát. Igaz, ehhez nagyban hozzájárult, hogy az amerikaiak nyomására meghozott szankciók nem gyakoroltak jelentős hatást Oroszországra, és mindeddig egyetlen látható eredményük volt; a gazdasági mutatók romlottak, aminek hatására látványosan menekülni kezdtek a nyugati befektetők, és Putyin nyomott áron tudta visszavásárolni, ami eddig idegen kézen volt. Hollande az interjúban azt is kifejtette, hogy nem támogatja Ukrajna NATO-tagságát, mert az ellehetetlenítené a békefolyamatot. "Putyin úr nem akarja beolvasztani kelet-Ukrajnát. Ebben biztos vagyok. Nekem ezt mondta." - mondta. "Amit ő akar, hogy Ukrajna ne váljon a NATO tagjává, és ne legyen egy idegen hadsereg Oroszország határain." A francia elnök novemberben Washington nyomására döntött arról, hogy Franciaország nem adja át az Oroszországnak gyártott Misztral helikopter-hordozó hajókat. Később Hollande egy távol-keleti útjáról hazafelé tartó repülőgép-úton előre be nem ütemezett látogatást tett Oroszországban, és Vlagyimir Putyinnal személyesen találkozott a Vnokovo-2 repülőtéren. Az azt követő nyilatkozatok szerint a találkozón nem volt szó a Misztral-ügyről. Úgy tűnik azonban, hogy szó volt a szankciók kérdéséről, és Franciaország elhagyhatja az amerikai szankciók követését." http://www.hidfo.net.ru/2015/01/05/franciaorszag-visszavonna-az-oroszellenes-szankciokat
Türelem
2015. január 05. 14:49
Az egyetlen járható út Európa fennmaradása, az amerikai gyarmatosítás elkerülése, a magyar nemzet túlélése érdekében. Ezt kell tenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!