EU-s magzatvédelem: a KDNP nevetségesnek tartja a Bizottság véleményét

2014. május 28. 18:22

A Kereszténydemokrata Néppárt szerint nevetséges az Európai Bizottság indoklása arról, hogy nem kíván jogalkotási javaslattal előállni az embriók elpusztításával járó kutatások ügyében, miközben az Egy közülünk kezdeményezés 1,7 millió aláírást gyűjtött össze az ügyért.

2014. május 28. 18:22

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint nevetséges az Európai Bizottság indoklása arról, hogy nem kíván jogalkotási javaslattal előállni az embriók elpusztításával járó kutatások ügyében.

 
Az Egy közülünk kezdeményezés arra irányult, hogy az EU szüntesse be olyan tevékenységek finanszírozását – különösképpen a kutatási, fejlesztéstámogatási és közegészségügyi területen –, amelyek emberi embrió elpusztításával járnak.
 
A KDNP közleménye szerint az Egy közülünk európai polgári kezdeményezés 1 721 626 hitelesített aláírást gyűjtött össze az EU-ban, „de úgy látszik, Brüsszelben nem veszik komolyan az embereket”. A KDNP szerint nem szabad csodálkozni, hogy az unióba vetett bizalom egyre fogy, amikor csaknem kétmillió ember véleményét egy bürokratikus lépéssel lesöpörték.
 
Utalva arra, hogy a megjelent információk szerint az Európai Bizottságnak „nem áll szándékában jogalkotási javaslattal előállni” az embriók elpusztításával járó kutatások ügyében, mert megfelelőnek tartja az uniós szabályozást, kiemelték: a bejelentés azért is meglepő, mivel a kampány megkezdése előtt a bizottság jóváhagyta a kérdéseket és hozzájárult az aláírások összegyűjtéséhez.
 
„Nevetséges az Európai Bizottság indoklása. Mélységesen csalódott vagyok a döntés miatt, úgy érzem, hogy ez a polgárok arculcsapása és becsapása” – reagált a közlemény szerint Surján László kereszténydemokrata EP-képviselő.
 
A brüsszeli bizottság most azt a választ adta a kezdeményezőknek, hogy nem áll szándékában jogalkotási javaslattal előállni ebben a kérdésben, mert a tagállamok körében és az Európai Parlamentben nemrég folytattak vitát és hoztak döntést az ezzel kapcsolatos uniós politikáról.
 
A nemrégiben bevezetett európai polgári kezdeményezés intézményére vonatkozó uniós szabályok értelmében a megfelelő számú aláírások hitelesítését követően az Európai Bizottságnak három hónapon belül fogadnia kell a kezdeményezés elindítóit, ők részletesen ismertethetik javaslatukat, emellett az Európai Parlamentnek meghallgatást kell tartania a témában. Utána a bizottság választhat, hogy új uniós jogszabály megalkotásával vagy a már létező rendeletek, irányelvek módosításával tesz eleget a kezdeményezésnek. A brüsszeli testület dönthet úgy is, hogy nem teljesíti a kezdeményezés követeléseit, de ezt meg kell indokolnia.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bigyomail
2014. május 29. 12:00
MI a baja a kdnp-nek? A jelenlegi szabályozás azt mondja, hogy "az uniós támogatásokat tilos új őssejtvonalak előállítására vagy olyan kutatási célra használni, amely elpusztítja az embriókat – így nem használhatók emberi embrionális őssejtek nyerésére sem." Tehát? Mi a gond?
VakzKommondor
2014. május 28. 22:29
Ezek tényleg ilyen segghülyék? Az nincs meg nekik, hogy ezzel az abortuszt akarnák kiváltani? Egyébként Semjén durr durr nertárs szerint a fácán nem isten gyermeke? A biblia melyik kiadásában van, a ne ölj, csak szórakozásból - kitétel?
Fahrenheit 451
2014. május 28. 21:45
"nem kíván jogalkotási javaslattal előállni az embriók elpusztításával járó kutatások ügyében" Emberi jogokról van szó. Vitás, hogy az embrió ember lenne, míg nem vitás, hogy emberek akikért a kutatásokat folytatják. A KDNP-s Surján sosem tett az emberekért semmit, viszont azt igyekszik megakadályozni, hogy valaki más tegyen. Azt azért szívesen megnézném, amint épp betiltatja a kutatásokat, ha azok az ő a családja - vagy Orbán Viktor - halálos betegségének meggyógyítására irányulnának.
egysegelem
2014. május 28. 19:05
gyengebbek kedveert: ez a vita nem az abortuszrol szol, mielott valamelyik jobbermajom razendit
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!