Băsescu: Magyar ügyeket a román kormányprogramba!

2014. március 05. 10:13

Traian Băsescu államfő nem nevezi ki az új kormány tagjait, csak akkor, ha a kormányprogramba bekerülnek a magyar igények is – írja a Főtér.ro. Mindezt úgy, hogy korábban még elfogadhatatlannak nevezte azokat.

2014. március 05. 10:13

Csak akkor hajlandó aláírni Traian Băsescu román államfő Victor Ponta harmadik kormánya minisztereinek kinevezését, ha a kormányprogramba hivatalosan bekerülnek az RMDSZ kormányra lépésének feltételeként vállalt célkitűzések, amelyeket külön megállapodásokban rögzítettek – írja a Főtér.ro. Mindezt maga az államfő jelentette be kedden este, azt követően, hogy a parlament nagy többséggel, 346 szavazattal 191 ellenében bizalmat szavazott az új kormánynak, amelynek tagja az RMDSZ is. 

A programban „szerepelnie kell a székely zászlóra vonatkozó kötelezettségnek, valamint a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemre vonatkozó kötelezettségnek is. Ha az előző kormány, a Szociálliberális Unió programja maradna hatályban, az nem felelne meg a valóságnak” – jelentette ki a román államfő. 
 
Victor Ponta miniszterelnök már korábban közölte, hogy a kilépett Nemzeti Liberális Párt (PNL) helyett az RMDSZ-t soraiba fogadó új kormány programja azonos lesz az USL 2012-ben elfogadott programjával. A koalíció három másik tagja – a Szociáldemokrata Párt, az Országos Szövetség Románia Fejlődéséért és a Konzervatív Párt – ugyanakkor külön megállapodást írt alá az RMDSZ-szel, amelyben a szövetség kormányra lépése fejében vállalják az általa meghatározott célok teljesítését.
 
A megállapodásban szerepel többek között az, hogy az önkormányzatok szabadon használhatják jelképeiket, de az is, hogy a kormány intézkedéseket tesz a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem önálló magyar karainak létrehozása érdekében.
 
Băsescu, aki egy vasárnapi és egy hétfői televíziós interjúban is elfogadhatatlannak nevezte azon magyar követeléseket, hogy a kisebbségek számára biztosítsák az anyanyelvhasználat jogát az egészségügyi intézményekben, mint ahogy a kisebbségi jelképek nyilvános használatát is, most azt akarja, hogy ezek konkrétan kerüljenek bele a kormányprogramba.
 
Victor Ponta úgy nyilatkozott: az RMDSZ-szel kötött megállapodásban nem szerepel „egy magyar nyelvű egyetem létrehozása Marosvásárhelyen”, sem konkrétan a székely zászló használatának engedélyezése.
 
2012 áprilisában a Ponta vezette USL azért buktatta meg bizalmatlansági indítvánnyal az RMDSZ-t soraiban tudó Ungureanu-kabinetet, mert az intézkedéseket hozott a MOGYE magyar karainak létrehozása érdekében.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nomine
2014. március 05. 11:51
itt ugye megint azt kell meglátni, hogy ez az egész nyilatkozatháború nem az erdélyi magyarokért van hanem csak egy újabb epizód a helyi "Bukarest éjjel-nappal" -ban ami történetesen a román parlamentben játszódik
kispufi
2014. március 05. 11:07
éles vita után a basescu-ponta páros végül mézesmadzag juttatásáról döntött a magyar választók javára, amelyet a legközelebb eső rmdsz-irodában vehetnek át, igaz, már lenyalva.
hakos
2014. március 05. 10:58
Valószínűleg nem a magyarok iránti jószándék mondatja ezt vele, de objektíven nézve korrekt a felvetés....
brabant89
2014. március 05. 10:57
Most miről van szó? Basescu ezzel akarja lejáratni Pontát, hogy adja írásba azt, amit a románok többsége - és Ponta hatalomba kerülésekor maga Ponta - is elfogadhatatlannak tartott? Gondolom jól jönne ez Ponta ellenfeleinek az elnökválasztási kampányban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!