Holokauszt: nem csak a németek viselik a felelősséget

2014. január 27. 19:57

A német fasisztákkal kollaboráló kormányok bűne is a holokauszt Milan Stech, a cseh parlamenti felsőház elnöke szerint.

2014. január 27. 19:57

Nem szabad feledni, hogy a holokauszt nem kizárólag csak a német fasiszták bűne volt, de a velük kollaboráló kormányoké is, beleértve a korabeli cseh kormányt is – jelentette ki Milan Stech, a cseh parlamenti felsőház elnöke a holokauszt emléknapon megrendezett prágai rendezvényen hétfőn.

Stech példaként a korabeli cseh kormány még 1939. január 27-én kiadott rendeletét említette, miszerint az állami hivataloknak kötelező volt összeírni a zsidó származású alkalmazottaikat. Ezt követően minden zsidó származású egyént, aki nem volt nélkülözhetetlen munkahelyén, menesztettek állásából. A rendelet mintegy ezer személyt érintett.

„Ez nem német intézkedés volt, cseh pecsét volt rajta" - szögezte le Stech. Hasonlóan a többi felszólalóhoz, Stech is hangsúlyozta: az emberiség elleni bűncselekmények és az etnikai gyűlölet a háború befejezése után sem vesztek ki, s ma is léteznek. „A holokauszt az emberi történelem legszörnyűbb eseménye volt, amelynek nem szabad soha megismétlődnie” – mutatott rá a politikus.

Ludek Eliás, volt auschwitzi fogoly szerint a túlélők visszaemlékezései gátat szabhatnak  azoknak a törekvéseknek, amelyek a hazafiasság ürügyén a neonácizmust erőltetik a társadalomra.

A   második világháború idején  mintegy 50 ezer csehszlovák állampolgárt hurcoltak el az auschwitzi koncentrációs táborba , közülük alig 6000 élte túl a világégést. Cseh- és Morvaországban a  második világháború előtt mintegy 350 ezer zsidó élt, közülük mintegy 250 ezer a holokauszt áldozata lett.

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2014. január 28. 09:02
http://szeszak.hu/Comment/BokorImre/Keetos%20merce.htm
wartog
2014. január 28. 08:56
ha az emberi társadalom nem képes őszinte, tiszta,igaz tényeket tanítani,az igazságot elénk tárni, akkor ez a faj a leghitványabb söpredék az összes lehetséges közül, és nem érdemes arra, hogy fennmaradjon.
kitiltott
2014. január 27. 22:51
mivel nem igazán kaptam válaszokat és most is nagy fejvakarásban vagyok összefoglalom a gondolataimat. Mivel törvény tisztelő magyar (EU)állampolgár vagyok, szeretném meg tudni pontosan, hogy mit lehet és mit nem! Hogy hol a határ Kérdezni még lehet, de kételkedni nem? ki az antiszemita a szemükben? ha valaki kérdez, akkor az már tagadásnak számít? vagy csak akkor, ha kérdez, de nem tudnak rá válaszolni.. vagy ha tudnak is rá válaszolni, de az ember nem hiszi el.. vagy ha tudnak is rá válaszolni, de a másiknak egy más álláspontja van? vagy mi a mérce? Szeretném még azt is megtudni ki a bűnös és ki nem? hány éves volt az magyar 1945.-ben akinek felelősséget kell vállani a Holokausztért? Az én anyám 1944-ben 3 éves volt apám meg 7 melyik felelősebb a németeknél és a hitleri gépezetnél is Vagy nem a német nép által megszavazott politikusok és katonák voltak akik ezt kiötlötték és nem kérdezetek, hanem utasítottak és végrehajtattak.. Köpjem le anyámat mert élt már akkor ? Vagy én vagyok a hibás aki még nem is éltem akkor? és én vagyok a hibás, aki kérdez(ne) akinek a befizetett adóforintjai oda is gurulnak ahol már a túlélők ükunokája veszi fel a pénzt? vagy ne kérdezzem ezt mert egyből antiszemita vagyok? Én nem akarok rosszabbat a zsidóknak sem cigányoknak, sem mint ami nekem van.. vagy ugyanolyan jogon akarok én is pénzhez jutni, mint ők (munkanélkül) akik azért kapnak pénzt az én befizetett adómból (az Áfa is ADÓ szóval mindenki fizeti ..ha valamelyik fotelpartizán ebbe kötne bele) szóval nekik alanyi jogon jár a pénz mert itt ÉLNEK Magyarországon! Tudja –e valaki hogy az első világháború vége óta mennyi „jóvátételt”fizetett és milyen országoknak , milyen népeknek, milyen népcsoportoknak Magyarország? Le meri-e valaki írni ezt az összeget mai értéken USA Dollárban vagy Euróban? Mennyi az elég? Mennyi kell még? Csak hogy tudjuk mire készüljünk vagy ükunokáink mire készüljenek.. Van még kérdés Ildikó?
kitiltott
2014. január 27. 22:50
Mivel törvény tisztelő magyar (EU)állampolgár vagyok, szeretném meg tudni pontosan, hogy mit lehet és mit nem! Hogy hol a határ Kérdezni még lehet, de kételkedni nem? ki az antiszemita a szemükben? ha valaki kérdez, akkor az már tagadásnak számít? vagy csak akkor, ha kérdez, de nem tudnak rá válaszolni.. vagy ha tudnak is rá válaszolni, de az ember nem hiszi el.. vagy ha tudnak is rá válaszolni, de a másiknak egy más álláspontja van? vagy mi a mérce? Szeretném még azt is megtudni ki a bűnös és ki nem? hány éves volt az magyar 1945.-ben akinek felelősséget kell vállani a Holokausztért? Az én anyám 1944-ben 3 éves volt apám meg 7 melyik felelősebb a németeknél és a hitleri gépezetnél is Vagy nem a német nép által megszavazott politikusok és katonák voltak akik ezt kiötlötték és nem kérdezetek, hanem utasítottak és végrehajtattak.. Köpjem le anyámat mert élt már akkor ? Vagy én vagyok a hibás aki még nem is éltem akkor? és én vagyok a hibás, aki kérdez(ne) akinek a befizetett adóforintjai oda is gurulnak ahol már a túlélők ükunokája veszi fel a pénzt? vagy ne kérdezzem ezt mert egyből antiszemita vagyok? Én nem akarok rosszabbat a zsidóknak sem cigányoknak, sem mint ami nekem van.. vagy ugyanolyan jogon akarok én is pénzhez jutni, mint ők (munkanélkül) akik azért kapnak pénzt az én befizetett adómból (az Áfa is ADÓ szóval mindenki fizeti ..ha valamelyik fotelpartizán ebbe kötne bele) szóval nekik alanyi jogon jár a pénz mert itt ÉLNEK Magyarországon! Tudja –e valaki hogy az első világháború vége óta mennyi „jóvátételt”fizetett és milyen országoknak , milyen népeknek, milyen népcsoportoknak Magyarország? Le meri-e valaki írni ezt az összeget mai értéken USA Dollárban vagy Euróban? Mennyi az elég? Mennyi kell még? Csak hogy tudjuk mire készüljünk vagy ükunokáink mire készüljenek.. Van még kérdés Ildikó?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!