A Vatikánt is lehallgatta az NSA

2013. október 30. 19:18

A volt egyházfőt és az utódját, Ferenc pápát megválasztó konklávé bíborosait is lehallgatta az amerikai titkosszolgálat, értesült erről a Panorama olasz politikai napilap. A Vatikán nem aggódik az ügy miatt.

2013. október 30. 19:18

Az Olaszországban 2012 decembere és 2013 januárja között lehallgatott több mint 46 millió telefonhívás között voltak azok is, amelyek a Vatikánból indultak vagy oda érkeztek. Az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) figyelte a Rómában levő pápai intézményekben megforduló bíborosokat is a Panorama tudomása szerint.

A csütörtökön megjelenő hetilap az online oldalán közölt előzetest az általa szerzett információkból. Ezek szerint lehallgatták a 2005-ben pápává választott és 2013 februárjában lemondott XVI. Benedeket és a Vatikán más vezetőit is, közöttük Ernst von Freyberget, az IOR vatikáni bank februárban kinevezett elnökét.

A vatikáni hívásokat az NSA négy kategóriába (vezetői szándék, külpolitika, pénzügy, emberi jogok) osztályozta. A lehallgatási központ állítólag az Egyesült Államok római nagykövetségén volt. A Panorama úgy tudja, az NSA 2005-től lehallgatta Jorge Mario Bergogliót, Buenos Aires érsekét, aki az abban az évben tartott pápaválasztó konklávén Joseph Ratzinger után a második legtöbb szavazatot kapott pápajelölt volt.

Bergogliót, vagyis Ferenc pápát állítólag akkor is lehallgatták, amikor az idén márciusban tartott konklávéra Rómába érkezett és az egyik egyházi vendégházban szállt meg, mielőtt a pápaválasztásra beköltözött volna a vatikáni Szent Márta-házba. A konklávé alatt a Vatikán területét telefonon és interneten is elzárták a külvilágtól, legalábbis ott, ahol a pápaválasztó bíborosok tartózkodtak. Federico Lombardi szentszéki szóvivő mindezt úgy kommentálta, hogy a Vatikán nem értesült a lehallgatásról, és az ügy a Vatikánban nem kelt aggodalmat.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OmegaMale
2013. október 31. 07:29
" A Vatikán nem aggódik az ügy miatt. " Képzelem hány miatyánkot kellett a kémeknek végighallgatni XD
Peter8811
2013. október 31. 05:28
Nem is igaz ez a lehallgatási botrány, az egészet Iron Werber találta ki, a sporttagozat már megrendelte a cigányoktól a lehallgatási oktatató videót a film kész, csak most keresik, hogy melyik újságnak adják oda, mert a múltkori oktatóvideót nagyon elbaszta a HVG.
Peter8811
2013. október 30. 20:52
"Lezuhant és kigyulladt egy kisgép egy amerikai nemzetközi repülőtéren, de órákon át senki sem tudott erről, és az irányítótorony sem vette észre, hogy baleset történt. A pilóta meghalt – jelentette a CNN hírtelevízió." El voltak foglalva Vatikán lehallgatásával
kulalak
2013. október 30. 20:44
Mi van ha latinul beszéltek? Szerintem az amik csak ujjgyakorlatként hallgatták le a Vatikánt (értsd: mert képesek rá), egyébként nem értik a nyelvét:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!