Egyiptom: a hadsereg átvette a hatalmat

2013. július 03. 18:45

Az iszlamista Mohamed Murszi egyiptomi elnököt a hadsereg elmozdította a hatalomból. A Legfelsőbb Bíróság elnöke lett az ideiglenes államfő, míg az alkotmányt felfüggesztették.

2013. július 03. 18:45

Egyiptom hadseregének több vezetője közös nyilatkozatban adott ultimátumot Mohamed Murszinak: ha nem mond le, akkor bevetik a hadsereget, hogy visszaállítsák a rendet az országban. Az ellenzék vezetője, Mohamed el-Baradei is a hadsereg beavatkozását sürgette.

Az ultimátum lejártát követően a hadsereg valóban mozgásba lendült: kiutazási tilalommal sújtotta Murszi elnököt és a kormánypárt, a Muszlim Testvériség vezetőségének több tagját is. Murszi maga Kairó külvárosában, egy ideiglenesen kialakított irodában végezte napi teendőit.

A kormány elmozdítását az az Abdel Fattah al-Sisi irányítja, akit maga Murszi emelt fel, és akivel már Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter is beszélt telefonon. Az eseményeket a kormány több különböző szerve is puccsként kommunikálta a külvilág felé.

Eközben százezrek gyűltek össze a kairói Tahrír téren az elnök lemondását követelve. Mohamed Murszi azt üzente az egyiptomiaknak, hogy tűrjék békésen a katonai puccsot, „ne használjanak erőszakot”. Az elnöki palotánál ezt követően több száz katona kezdett masírozni, öt katonai járművel körülvéve.

Frissítés: A Reuters úgy tudja, hogy Mohamed Murszi külvárosi ideiglenes barakkjait szögesdróttal kezdték elkeríteni a katonák. Eközben a hadsereg közleményben tagadta, hogy megtámadta volna Murszi szimpatizánsait — akik szintén tüntettek a napokban —, csupán biztosították a helyszínt.

Frissítés: A Mohamed el-Baradei által vezetett ellenzék, valamint keresztény és muszlim vallási vezetők közösen fogják elkészíteni a Murszi lemondatását követő időszakról szóló terveket. Az állami hírügynökség tudatta továbbá, hogy rövid átmeneti időszak következik, amelyet követően parlamenti és elnökválasztást is tartanak Egyiptomban.

Frissítés: Az Egyesült Államokat „nagyon aggasztja” az Egyiptomban kialakult helyzet – mondta szerdán az amerikai külügyi szóvivő. Jen Psaki kijelentette: az egyiptomi helyzet továbbra is „cseppfolyós”, és az Egyesült Államok nem tudja megerősíteni, hogy Egyiptomban katonai puccs van-e folyamatban. „Továbbra is nagyon aggaszt bennünket az, amit a helyszínen látunk” – fogalmazott Psaki.

Frissítés: Az egyiptomi állami tulajdonban lévő Al-Ahram című újság elnökségi forrásra hivatkozva közölte: a hadsereg helyi idő szerint hét órakor tudatta Murszival, hogy többé már nem Egyiptom elnöke.

Frissítés: Abdel Fattah el-Sisi tábornok hivatalosan is bejelentette, hogy Mohammed Morszit megfosztották hatalmától. Az államfői tisztséget ideiglenesen a Legfelsőbb Bíróság elnöke veszi át, az alkotmányt pedig felfüggesztik – írja az RT.

A tábornok elmondta: „A hadsereg »útiterve« szerint felfüggesztjük az alkotmány, majd mihamarabb parlamenti választásokat tartunk”. Összehívott egy bizottságot – amelyben fiatal tüntetők is helyet kapnak –, amely felülvizsgálja az alkotmányt.

Az elnök tegnapi beszéde nem találkozott a tömegek igényeivel, így szükség volt arra, hogy a hadsereg konzultáljon a fontos politikai és társadalmi szereplőkkel – pártok kizárása nélkül. Itt a résztvevők megegyeztek egy »útitervről«. Ez olyan kezdeti intézkedéseket tartalmaz, amelyek koherens egyiptomi társadalmat teremtenek anélkül, hogy bármilyen politikai pártot kizárnának a folyamatból, és véget vet államunk megosztottságának” – mondta a tábornok.

Bejelentését követően tűzijátékokat gyújtott a tömeg a kairói Tahrír téren.

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ultima Ratio
2013. július 04. 08:51
Rosszul kellene éreznem magam jobboldaliként, hogy tiszta szívvel üdvözlöm a puccsot és remélem, hogy semmilyen iszlámista nem fog többet hatalomra kerülni? Leszarom a demokráciát. A fundamentalista iszlám egy métely, akkor is el kell tiporni, ha a többség rájuk szavazna. Kész. A törökök csinálták jól sok-sok éven keresztül. Emiatt biztosan zsidópárti, cionista vagyok. "Jaj, de a nép akarata...". Hagyjuk már! Az Isten adta nép hülye mint a segg, a harmadik világban pedig még annál is hülyébb, egyes országokat csak vasököllel lehet irányítani.
pedroamigo
2013. július 04. 08:36
Ezt kell majd nálunk is ha a népharag elzavarta a Felcsút Nostrát: a tákolmány megy a levesbe. A bábokkal együtt...
HSL
2013. július 04. 06:49
nemrég itt járt a nato főtitkár, a pintér is nagyokat nevet az amerikai nagykövet asszonnyal... ohóóó a pretoriánus gárda elintézi a cézárt, minnyá bevonul a tek felcsútra és felfüggeszti a grillpartit nem lennék a zorbán helyében
celkereszt
2013. július 04. 05:51
Mi egy alkotmánymódosítás egy alkotmányfelfüggésztéshez képest? Kíváncsi vagyok, hogy az EU elismeri-e az új egyiptomi vezetést, megszünteti-e a segélyeket, követeli-e atörvényesen megválasztott kormányzat helyreállítását? Legalább elvi szinten.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!