Biden alelnökkel is egyeztetett a magyar küldöttség a demokrata konvención

2012. szeptember 07. 08:31

A magyar-amerikai kapcsolatoknak és a két ország szövetségének fontosságát hangsúlyozta a magyar kormányküldöttség az amerikai kormánypárt konvencióján való részvétellel – jelentette ki Kumin Ferenc nemzetközi sajtókapcsolatokért felelős helyettes államtitkár.

2012. szeptember 07. 08:31

Kumin Ferenc Megyesy Jenő miniszterelnöki főtanácsadó és Szapáry György washingtoni magyar nagykövet társaságában vett részt a demokraták elnökjelölt-állító konvencióján.

„A demokrata konvenciót kísérő rendezvényeken betekintettünk a választások körüli helyzetbe és dilemmákba. Legalább ennyire fontos volt, hogy e rendezvények közben, előtt és után találkozni tudtunk a demokrata párti politikai elit képviselőivel. Így volt módom mások mellett Joe Biden alelnökkel is szót váltani egy fogadáson” – nyilatkozott Kumin Ferenc.

„Szinte minden alkalommal fontos beszélgetéseket tudtunk folytatni. Ezeknek nem a mélysége volt a lényeg, mert senki sem várhatja, hogy egy politikai nagyüzem kellős közepén lehetőségünk legyen mélyre szántani az amerikai-magyar kapcsolatok elemzésében. De arra mindenképpen jók voltak ezek a találkozások, hogy sokakkal tudtunk legalább valamilyen szinten szót váltani Magyarországról”
– mondta a helyettes államtitkár.

„A leglényegesebb, hogy jeleztük itt, amint azt a múlt héten a republikánusok esetében is tettük: Magyarországnak jelen kell lennie az ő legfontosabb politikai rendezvényükön. Azt gondolom, hogy most itt Charlotte-ban a demokrata pártiak ugyanúgy örömmel nyugtázták ezt, mint ahogy a múlt héten Szijjártó Péter államtitkár és a vele együtt lévő kollegák esetében a republikánusok” – mondta.

„Mindenki számára egyértelmű, hogy a politikai értékek vonatkozásában nagyobb a távolság a magyarországi jobbközép kormányzó erők és a demokraták között, mint köztük és a republikánusok között. Ugyanakkor a demokraták programjának számos olyan pontja van, amely hasonlít a magyarországi jobbközép programjára” – mondta Kumin Ferenc.

A helyettes államtitkár ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy az európai pártrendszerek, valamint a jobb- és baloldali felosztás általában nem hasonlítható össze az amerikai pártrendszerrel. „A republikánusokkal nyilván több dologban és több értékben tud egyetérteni a magyar jobbközép, de ez nem ok arra, hogy ezzel együtt ne tudjuk jó hangulatban és barátságban eltölteni ezt a három napot az amerikai demokratákkal, és ne tudjuk az Amerikát jelenleg kormányzó pártnak is jelezni azt, hogy mennyire fontos számunkra a két ország kapcsolata és szövetsége” – mondta Kumin Ferenc nyilatkozatában.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tarackos
2012. szeptember 07. 12:30
Nem hinném, hogy jó taktika egymás különbözőségét hangsúlyozni Ferike. Amúgy meg sem szólaltál az örmény ügyben. Ez is kínos de nyilván van az a pénz amiért a pöcegödörig ásod magad...
kukagyerek
2012. szeptember 07. 11:10
"Biden alelnökkel is egyeztetett a magyar küldöttség a demokrata konvención" Végig hallgatták az utasításokat, majd sűrűn hajlongva, hátrafelé kifaroltak.
BCD-92
2012. szeptember 07. 11:04
Érdekes ez a magyar és amerikai politikai oldalak közötti összehasonlítás. Az ottani jobbosok - a republikánusok - leginkább egy Hitgyüli-Bokros kombóhoz hasonlíthatók, míg az ottani baloldal - a demokraták - leginkább egy Schiffer- Róna/Mellár párosra/hármasra hajaznak. A republikánusoknál a fő értékek a Hit és a Haza,Lobogó mellett a Szabad piac és az Öngondoskodás. A demokratáknál meg a nemzeti büszkeség mellett a piacszabályozás és a széleskörű jólét és a közös felelősség. Az összehasonlítást nehezíti továbbá az is, hogy a republikánusok egy " Gyurcsány-Kóka " párost indítanak Obama ellen. Igazodjon ezen ki egy magyar földi halandó...
liberálzöld.
2012. szeptember 07. 09:52
És nagyon finom és bőséges volt a büfé!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!