Merkelnek is a körülmetéléssel kell foglalkoznia

2012. július 19. 11:51

Csütörtökön határozhat a német parlament alsóháza a június óta tartó körülmetélési botrányban. Az ügy egy oldalra állította a zsidókat és a muszlimokat Németországban.

2012. július 19. 11:51

Csütörtökön határozhat a német parlament alsóháza a június óta tartó körülmetélési botrányban. A rituális körülmetélést megtiltó határozat egy oldalra állította a zsidókat és a muszlimokat. A német társadalom azonban megosztott. Angela Merkel a körülmetélés szabadsága mellé állt: Németország viccnemzetté válna, ha a világon egyedüliként betiltaná a körülmetélést  mondta a kancellár pártja, a CDU elnökségének hétfői zárt ülésén a Financial Times Deutschland szerint. A CSU politikusa, Thomas Silberhorn viszont úgy véli, hogy ha jogilag minden pofon testi sértés, akkor a körülmetélés is annak kell, hogy minősüljön.

A körülmetélést tiltó bírósági döntést egy muszlim orvos ügyében hozta a kölni tartományi bíróság, akinek egy beavatkozása közben komplikációk léptek fel, ezért a gyermek kórházi kezelésre szorult. Az orvos ellen ezt követően indult eljárás, amiben őt magát végül felmentették, ám a bíróság kimondta, hogy a rituális körülmetélés sérti az egyén önrendelkezési jogát, az pedig előbbre való a vallásszabadságnál.

Bár a zsidó és muszlim vallási vezetők védelmükbe vették egymást, más-más okoból sérti őket a döntés. A Berlinben ülésező Európai Rabbik Konferenciáján a holokauszt óta a német zsidóság elleni legsúlyosabb támadásnak minősítették az esetet, míg a muszlimok az iszlamofóbia egyik megnyilvánulásának tartják. A vallásszabadság védelmében még keresztény szervezetek is tiltakoztak a határozat ellen.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bolá
2012. július 19. 19:48
Ha nincs jobb dolga! Nem irigylem.
ciseaux
2012. július 19. 15:05
Ah, a fitymanyiszálás egy oldalra állítja a zsidókat és muszlimokat...Ácsi! Miért is váltak el egymástól, 1600 éve?
thymian
2012. július 19. 15:04
"A vallásszabadság védelmében még keresztény szervezetek is tiltakoztak a határozat ellen." Ez a legszomorúbb az egészben. Mi köze van a vallásszabadságnak egy primitív szokáshoz? Bezzeg ha mi kötnénk vérszerződést, mint 1000 évvel ezelőtt, biztos primitív ázsiai hordának lennénk kikiáltva. :D
drieno
2012. július 19. 14:56
"Merkelnek is a körülmetéléssel kell foglalkoznia" elvarázsolt egy hely lehet az a németország, ha mindent neki kell csinálni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!