Gödöllőn dönthetnek Portugália sorsáról

2011. április 08. 14:55

Portugália miniszterelnöke március 23-i lemondása után bejelentette: országa gazdasági helyzete miatt nemzetközi segítségre szorul. Az euróválság harmadik áldozatának sorsáról pénteken az EU pénzügyminiszterek gödöllői találkozóján tárgyal az Unió.

2011. április 08. 14:55

Portugália volt az első állam, mely ellen az Unió kénytelen volt eljárást indítani túl magas deficitje miatt. José Sócrates ügyvezető portugál kormányfő ez év március 23-án kényszerült lemondásra, és arra, hogy országa számára segítséget kérjen. Az előrehozott választásokat június 5-én tartják.

Uniós szakértők szerint Brüsszel segítsége csak Portugália költségvetési kiigazítása mellett valósulhat meg - ennek részleteit vitatják meg pénteken Gödöllőn, az Ecofin EU pénzügyminiszterek találkozóján. Feltételezhető, hogy a Portugália által korábban visszautasított mentőcsomag jelenti majd a megbeszélés kiindulópontját, és hogy a most elkészülő tervezet elfogadására már nyomatékosan kérik a segítségre szoruló államot. 

A túl magas deficit, a növekvő államadósság, az elutasított segélycsomag és a belpolitikai válság a hitelminősítők listáján kedden a befektetésre nem ajánlott kategória szélére sodorta Portugáliát. A szükséges EU-s támogatás az európai stabilitási alap (EFSF) március elején megnövelt tőkéjéből fog megvalósulni.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
El Topo
2011. április 08. 19:34
Mi a fene, újabban Gödöllőre járnak az EU diplomaták?
drieno
2011. április 08. 17:21
Ne már, ilyen horderejű kérdésben nem dönthetnek Gödöllőn! Hiszen ez csak jelentéktelen gittegyleti összejövetel! Európa aláz minket, minden lényeges ülést máshol tart meg! A kovács elvtárs is megmondta, hogy kitüntetetten nem foglalkozik az EURÓPA semmi lényegessel a magyar elnökség alatt, ha mégis, akkor sem Magyarországon! A böszme elvtárs is megmondta, hogy EURÓPA pofozza Orbánt és az országot! Elvtársak, ez a hír nem jelenhet meg! Különben is csak egy mocskos fideszes hazugság! Mindenki rosszul tudja, ez Brüsszelben már eldőlt, Gödöllőn csak pár kiránduló cserkész tartott nemzetközi gyűlést! Valaki összekeverte a Waldorf IAO találkozót az EU pénzügyminiszterek gyűlésével, ez nyilvánvaló! Nincs is olyan település, hogy Gödöllő! És hol vannak ilyenkor a szigorúan titkos elvtársak? Ezzel a hírrel megint oda van hat hónap áskálódás minden eredménye! Azonnal hívjátok a bolgár és aczél elvtársakat, mentsék, ami menthető! El kell magyarázni, hogy ez teljesen jelentéktelen döntés volt, és nem is voltak itt EU pénzügyminiszterek, mert olyan nincs is, hogy EU pénzügyminiszter, minden országnak külön van. Különös, hogy a kormányzat, a soros eu elnök ezt nem tudja, zorbán megint mellétrafált, mindenki rajta röhög stb...
komka
2011. április 08. 16:26
Döntöttek, "megsegítik".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!