Chávez szakított Kolumbiával

2010. július 23. 09:36

A venezuelai elnök bejelentette: országa megszakít minden kapcsolatot Kolumbiával, mert az megvádolta kolumbiai gerillák befogadásával. Elemzők szerint nem valószínű, hogy katonai összeütközés alakulna ki a két ország között - egyelőre.

2010. július 23. 09:36
„Egy könnycseppel a szívemben jelentem be, hogy Venezuela kénytelen azonnali hatállyal megszüntetni minden kapcsolatot a kolumbiai kormánnyal”- mondta Hugo Chávez a caracasi televízióban csütörtökön. Venezuela készülteséget rendelt el Kolumbia határán, mert az megvádolta kolumbiai gerillák befogadásával. A kolumbiai diplomácia korábban fényképeket és térképeket terjesztett az Amerikai Államok Szervezete elé, azt állítván, hogy ezek alátámasztják mintegy másfél ezer, köztük öt vezető kolumbiai gerilla titkos táborozását Venezuela területén.
 
A dokumentumokat Chávez amerikai sugallatra készült hamisítványoknak minősítette. Szerinte az Egyesült Államok Kolumbiát felhasználva szeretné aláásni Venezuela integrációs erőfeszítéseit. Chávez teljes készültséget rendelt el a két ország határán, ráadásul visszahívta Bogotából a venezuelai nagykövetet. A kolumbiai kormány caracasi nagykövetét szintén visszarendelte. Kolumbia azonban nem vezényel katonai egységeket a venezuelai határra, közölte Uribe elnök szóvivője. Caracas 72 órát adott a kolumbiai diplomatáknak arra, hogy elhagyják az országot.
 

A külügyminiszter elmondása szerint már a légi járatok felfüggesztéséről is gondolkodik a kormány. Nicolas Maduro minisztériuma Ecuadorhoz, a Dél-amerikai Nemzetek Uniója (UNASUR) soros elnökéhez fordult sürgős tanácskozás reményében. José Miguel Insulza, az AÁSZ főtitkára nyugalomra intette a feleket, és arra, hogy találják meg a viszály megoldásához vezető utat. Elemzők szerint egyelőre nem valószínű, hogy katonai összeütközés alakulna ki a két ország között. 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Django
2010. július 23. 10:17
Rövid időn belül Magyarország is Venezuela sorsára jut ha így haladnak tovább a dolgok.
Bajresz
2010. július 23. 10:03
csak nehogy Chávez is úgy járjon mint a szomáliai lázadok, akik azt hitték, hogy ők a janik míg szembe nem jött velük a pofon az Etióp hadsereg formájában...
blogen
2010. július 23. 09:58
http://www.eltiempo.com/colombia/politica/ARCHIVO/ARCHIVO-7821011-0.ppt http://www.eltiempo.com/colombia/politica/ARCHIVO/ARCHIVO-7821010-0.ppt http://www.eltiempo.com/colombia/politica/ARCHIVO/ARCHIVO-7821013-0.ppt http://www.eltiempo.com/colombia/politica/ARCHIVO/ARCHIVO-7821014-0.ppt http://www.eltiempo.com/colombia/politica/ARCHIVO/ARCHIVO-7821016-0.ppt
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!