Gyarmatosítani Afrikát, Ázsiát

2009. november 06. 16:03

Segélyezés helyett újragyarmatosítást javasol egy amerikai közgazdász.

2009. november 06. 16:03
Paul Romer, a Stanfordi Egyetem professzora a szegény országoknak azt javasolja, hogy egy-egy nagyvárosukat adják nyugati fennhatóság alá. Hongkong brit uralom alá helyezése bizonyítja, hogy a gyarmatosítás segíthet a gazdasági növekedés alapjainak lerakásában.

A Nyugat segélyekkel próbálja kiemelni a harmadik világot a nyomorból,azonban Ázsia és Afrika legelmaradottabb részein nem csökken a szegénység. A kiábrándító eredménytelenség miatt egyre több közgazdász veti fel, hogy a tartós függést okozó, a strukturális átalakításokat illetve a gazdasági, politikai és társadalmi reformokat egyaránt ellehetetlenítő támogatás helyett inkább a tartós növekedés alapjainak lefektetésével kellene segíteni a szegény országokat.

Romer szerint a hongkongi modell alkalmazásával a harmadik világ országai esélyt kapnának a felemelkedésre: ha egy szegény állam területének egy részét néhány évtizedre nyugati fennhatóság alá adja, akkor a nyugati jogi, gazdasági és társadalmi normák megszilárdulása nyomán gyors növekedés indulhat el az adott térségben, amely pozitív hatással lesz az egész ország területére. A javaslat nagy port kavart, sokak szerint nem más, mint a gyarmatosítás modern, kifinomultabb változata.

Segélyezés helyett újragyarmatosítás? (NOL)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Übermayer
2009. november 08. 16:16
végre egy progresszív gondolat a témában
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!