Az RMDSZ nem szavazza meg a nélküle alakított új bukaresti kormányt

2023. június 14. 17:54

Cseke Attila azt mondta, a szövetség ezentúl is megszavaz minden olyan törvénytervezetet, amely megítélése szerint hasznos az ország és a magyar közösség számára.

2023. június 14. 17:54
null

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem fog bizalmat szavazni a nélküle megalakított új bukaresti kormánynak, és nem köt megállapodást a kormánypártokkal egy esetleges parlamenti támogatásról – jelentette be szerdán Cseke Attila, távozó fejlesztési miniszter.

Az RMDSZ tisztségviselője sajtóértekezletén azt mondta: a szövetség ezentúl is megszavaz minden olyan törvénytervezetet, amely megítélése szerint hasznos az ország és a magyar közösség számára, de semmilyen formális kötelezettséget nem vállal, a Szociáldemokrata Pártnak (PSD), és a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) megvan a parlamenti többsége,

nekik kell gondoskodniuk a jogszabálytervezetek elfogadásához szükséges szavazatszámról.    

Cseke Attila megjegyezte: furcsa is lenne, hogy az RMDSZ egy olyan koalíció kormányát támogassa, amelyből kiszorították. A minisztérium élén végzett két és fél éves munkájának mérlegét megvonva azt mondta: egy működésképtelen, elavult tárcát vett át és töltött meg tartalommal, a tárca pedig ma az ország több ezer önkormányzatának biztosít a fejlesztésekhez finanszírozási forrásokat.    Rámutatott: a fejlesztési minisztérium az egyedüli a tárcák közül, amely teljes mértékben leszerződte a helyreállítási alapból számára kiosztott rekordméretű - több mint hétmilliárd eurós - keretet, és elsőként vezette be a digitális pályáztatást.    

A fejlesztési tárca kezeli a hazai forrásokra épülő Anghel Saligny közművesítési programot is, amely 13 milliárd eurós költségvetésével Románia legnagyobb közberuházási programja a rendszerváltás óta. Ennél is nagyon sok szerződést megkötöttek már, sokhelyütt megkezdődtek az építkezések – részletezte a leköszönő miniszter. A magyar közmédiának nyilatkozva Cseke Attila hangsúlyozta, hogy az RMDSZ már korábban is kiemelt kérésként kezelte, és a szülőföldön maradás ösztönzése érdekében programjába is foglalta a családok és a fiatalok támogatását,

a fejlesztési tárca irányításával pedig ehhez fontos pénzeszközöket is tudott rendelni.

Az egyik legfontosabb ilyen projektként az országos óvodaépítési programot emelte ki. Országszerte – így Erdélyben, a magyar közösségekben is – épülnek a bölcsődék: eddig 255 bölcsődére különítettek el anyagi forrást, adtak ki építési engedélyt.    

Arra a kérdésre, hogy milyen eszközei maradtak a kormányzásból kiszorult RMDSZ-nek arra, hogy a magyarság érdekeit szolgálja, Cseke Attila az önkormányzatok és a megkezdett fejlesztési programok szerepét emelte ki. Úgy értékelte, hogy továbbra is az erdélyi önkormányzatok, a magyar közösségek érdekeit is szolgálják azok a finanszírozási programok, amelyeket kormányzati szinten létrehoztak. „A tárca több száz, több ezer szerződést kötött magyar közösségekkel, és önkormányzatokkal is. Azoknak a beruházásoknak a végrehajtásán, kivitelezésén kell dolgozni, ezek mind az RMDSZ munkája, az erdélyi magyarok munkája” – hangoztatta a távozó fejlesztési miniszter.

(MTI)

***

Nyitókép: MTI/Kiss Gábor

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
merkur
2023. június 15. 09:17
Az erdélyi magyar szocialisták idáig szinte mindenkivel koalícióra léptek, elárulták a magyar autonómia törekvéseket, és annak idején alátettek a polgári pártnak, és a nekik dolgozóknak. Némi vagyonért, szolgálati kocsi, karrier stb kurvának álltak. Voltam olyan ünnepségen ahol sok minisztériumi fejes volt jelen. A beszédet tartó, akcentussal beszélt, mire megjegyeztem: Milyen jól megtanult magyarul! Vasvilla tekinteteket kaptam.... Elmennek ezek a hiteles emberek a fenébe!
potrzebie
2023. június 14. 20:19
Ha lenne önálló akarat bennetek, és nem egy infotovábbító szervezet lennétek, más lenne ahelyzet.
Grenki
2023. június 14. 18:34
Drága erdélyi TESTVÉREINK! SZÉGYEN amit művel veletek, az ALJAS, TOLVAJ Erdélyünket BITORLÓ oláh csürhe!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!