Kiderült, milyen úton jutott külföldi pénz az ellenzék kampányára

2023. június 23. 10:59

Az Állami Számvevőszék jelentése igazolja, hogy a jórészt külföldről érkezett pénzek valójában a baloldali pártok kampányára mentek.

2023. június 23. 10:59
null

Közel

1,7 milliárd forintot költött el Márki-Zay Péter egyesülete,

a Mindenki Magyarországa Mozgalom a választási kampány idején – állapította meg az Állami Számvevőszék vizsgálata. Az ellenőrző szervnek a Magyar Nemzet birtokába jutott részjelentése több mint száz példával igazolja, hogy a jórészt külföldről érkezett pénzek valójában a baloldali pártok kampányára mentek. A választási rendezvényükre való buszoztatástól az eredményváróig, a kampányfórumoktól az sms-küldésig, a hirdetésektől a szórólapokig szinten minden kampányműfajra jutott pénz.

Az Állami Számvevőszék jelentése hosszan, oldalakon keresztül taglalja, hogyan költötte el Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt szervezete a baloldal tavalyi választási kampányára a pénzeket. Az már korábban világossá vált, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom külföldről, Karácsony Gergely tanácsadójának, Korányi Dávidnak a szervezetétől, az Action for Democracy-tól 1 848 603 106 forintot kapott.

A teljes,

a baloldal által külföldről kapott pénzösszeg a Nemzeti Információs Központ szerint a négymilliárd forintot is meghaladja.

Most a tengerentúlról kapott több mint 1,8 milliárd forint meghatározó részének felhasználásának módjára is fény derül, a Magyar Nemzet cikksorozatban fogja részletesen ismertetni, mi mindenre, és kinek mentek külföldi pénzek.

A Magyar Nemzet információi szerint a részjelentés megállapította, hogy a DK, a Jobbik, a Momentum, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd „a választási kampányban a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét figyelmen kívül hagyta, a törvényi előírásokat megkerülte a közös kampányuk finanszírozása, a kampányköltések mértékének korlátozása és a kampányelszámolás tekintetében”.

Az ellenőrző szervezet szerint mivel a hat párt és a Márki-Zay-féle MMM a kampányban közös rendezvényeket tartott, közös plakátokat, közös logót és egységes választási szlogeneket használt, ezért

Így aztán az ÁSZ megállapítja, hogy „a hatpárti összefogásban részt vevő pártok a kampányköltésekre előírt törvényi korlátozást nem tartották be, a hat párt és a Mindenki Magyarországa Mozgalom együttesen több mint 1 683,3 M forinttal többet költött a választási kampányra az engedélyezett összegnél”.

Az ÁSZ ugyanakkor leszögezi, hogy ez csak részjelentés, és további vizsgálatokat folytat. Azaz, az említett összeg akár még nőhet is.

A jelentés szerint kiderült, hogy 860 millió forintot fizettek ki sms-kampányokra,

automatizált telefonhívásokra és közösségi médiában megjelenő hirdetésekre, adatbázis-építésre és -kezelésre. Ezek azok a tevékenységek, amelyeket a Gyurcsány–Bajnai-kör emberei által működtetett DatAdat nevű cégcsoport végzett számukra. Az ÁSZ külön vizsgálta a DatAdat GMBH, azaz a bécsi DatAdat és Márki-Zayék között 2022. március 17-én létrejött megbízási keretszerződést is.

Mindezeken túlmenően a külföldi kampánydollárokból jutott 324 millió forint választási gyűlésekre és kampányrendezvényekre is. 365 millió forintot költöttek választási plakátokra, szóróanyagokra és egyéb kampányeszközökre.

Az MMM által a baloldal kampányába bevitt közel 1,7 milliárd forint azért is megdöbbentő, mert az úgynevezett kampánylimit, tehát a jogszerűen költhető keret 1,177 milliárd forint volt, és a baloldali pártok legálisan is elköltöttek 1,109 milliárd forintot.

A jórészt külföldi pénzek tehát szinte

egy az egyben a költési korlát túllépését jelentik, ami súlyos jogkövetkezményekkel járhat a vonatkozó jogszabályok szerint.

A Magyar Nemzet arról is ír: összesen 383 173 914 forintba került a baloldal március 15-ei rendezvénye. A magyar függetlenségről szóló nemzeti ünnepen a baloldal a megemlékezésének akár 90 százalékát (!) külföldről érkező forrásból fizethette.

A lap azt ígéri: további cikksorozatban mutatja be az ellenzék számára külföldről érkező támogatások pontos útját.

 

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Összesen 228 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zorroro
2023. június 24. 12:28
Ezek szerint egy civil szervezet nem buszoztathat embereket pártrendezvényre? Szabad elhatározásából? Ha a biharnagybajomi szövőnők fel akarnak menni Orbán Viktor (fidesz) kampányértékelőjét meghallgatni, akkor ezt nem tehetik meg? Miért nem?
Bazooka454
2023. június 23. 19:15
Hogyan kerül a magyar adóforint a fideszhet . Állami monopolium mvm melyszaros mol szerencsejáték zrt , kaszinók ( 5% adózás ) . Majd ezen pénzek támogatás formájában 120 milliárd elmegy a kormányozni plakátokra megafonra fideszes haverok facebook oldalára , továbbá alsó hangon 300 millió a cégnek. Az MCC most kapott 100 milliárdot mol és otp részvények ingatlanok formájában. Csak ebben az éveb a MCC 38 milliárdot kapott a részvényei után. Szóval hol is tartanak a kampány pénzek. A fideszes birodalom 1000 több pénzből gazdálkodik mint bármilyen ellenzéki párt. A fodeszes kisgömböc nő és nő . Mol 35 év állami koncesszió a hulladekgazdalkodásra . Add ingyen a vasat, majd ő eladja a vállalatoknak. Mélyszaros lölő 35 autópálya koncessziója most lett felülírva. 3 évig nem kell fejleszetnie semmit, cserébe 35 % drágultak a legnagyobb forgalmú pálya díjak. Szóval 1 milliárd? A fidesz alsó hangon 300 milliárddal gazdálkodott a kampányban. Szopjatok hanyat hazaáruló fideszesek.
Hangillat
2023. június 23. 17:42
"Márki-Zay Péter egyesülete" Az ő sülete, egye!
Palatin
2023. június 23. 17:04
Egész Európában nincs ilyen aljas, szélsöbal, ellenzéknek csúfolt belsö ellenség, hazaáruló gyurcsányista ellentábor, mint Magyarországon. Tele vagyunk árulókkal. A moszkoviták leszármazottai a mai brüsszeliták. Más országokban az ellenzék is az ország érdekeiért dolgozik, Magyarországon viszon a gyurcsányisták mindent megtesznek a magyar érdekek ellen. Az ország fejlesztése, gazdagítása nemcsak a kormány feldata, hanem az ellenzéké is. Gyurcsány a kormányt és vele a magyarokat az ellenségének tartja. Az ö galád áskálódása sok-sok millárdba kerül az országnak. A DK tevékenységét illetöen igencsak elgondolkodtató, hogy a gyurcsányista ellenzék állandó támadásai, rágalmai, hazugságai nemcsak óriási gazdasági károkat okoznak az országnak, hanem -, amire nem gondolunk -, a DK hecchadjárata, lázítása, hazug áskálódásai JELENTÖS MÉRTÉKBEN RONTJÁK A KÖZHANGULATOT, FOKOZZÁK AZ ORSZÁGBAN AZ EMBEREK ÁLTALÁNOS BELSÖ NYUGTALANSÁGÁT ÉS EZZEL AZ AGRESSZÍV POTENCIÁLT IS. A DK ORSZÁGOS STRESSZ-ÁLLAPOTOT IDÉZ ELÖ. Ennek az az indirekt következménye, hogy statisztikailag több durvaság, több büntett, több aggresszó, több baleset és akár több gyikosság, söt rendörök ellen is több támadás fordul elö az országban, amit érzékelünk nap mint nap. A DK egy felforgató szervezet. A társadalmat meg kell védeni az ideológiai kártevöktöl, zavarkeltöktöl is. Gyurcsány egy fertözö góc, aki a gonoszság vírusait még korszakhatárokon is képes átcsempészni. Ez az ember egy idegen test a magyar társadalomban, olyan mint egy lenyelt méregkapszula.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!