Így öltöztesd tavaszi díszbe az otthonodat – filléres dekorációk húsvétra

2023. április 07. 21:00

A húsvét előtti tavaszi nagytakarítást a legtöbben még ma is összekötik az otthonuk csinosítgatásával. Ehhez az „újjászületéshez” adunk néhány pénztárcabarát tippet a következőkben.

2023. április 07. 21:00
null
Krupincza Mariann
Krupincza Mariann

Bár az időjárás néha megtréfál bennünket, de a naptár szerint már javában benne járunk a tavaszban. Pár nap múlva pedig itt a kereszténység egyik fontos ünnepe a húsvét, amelyet régen 40 napos böjt előzött meg. Ez az időszak napjainkban is egybeforr a tavaszi nagytakarítással, amelyet a legtöbben összekötnek az otthonuk, közvetlen környezetük csinosítgatásával. Ehhez az „újjászületéshez” adunk néhány pénztárcabarát tippet a következőkben.

A befőttes üveg második élete

A különböző űrtartalmú befőttes üvegekből minden háztartásban fellelhető néhány darab. Miután kis mosószeres vízzel átöblítettük őket, némi fantáziával mutatós ablak- vagy ajtódísz készíthető belőlük. Sima raffiakötözővel vagy némi maradék csipkével és pár fehérre vagy pasztellszínűre festett fadekorációval (lehet szívecske, virág vagy nyuszi formájú is) vázaként is jól funkcionálhatnak. De ha szeretnénk, a kerti asztalon vagy a lépcsőkön mécsestartóként is használhatjuk ezeket az öblös üvegeket.

Illusztráció. Fotó: Pixabay
Illusztráció. Fotó: Pixabay

Tojásfestés újragondolva

Dekupázs technikával az unalmas fehér hungarocell tojások is könnyedén feldobhatók, és az ünnepi asztal vagy a balkonláda díszei is lehetnek. Ennek az elkészítése nem igényel nagy kézügyességet. Egy eldobható edénybe vizet engedünk, majd ebbe belenyomunk pár csepp festéket, amibe kicsit belerajzolunk egy fogpiszkálóval. Ebbe mártjuk bele a a hungarocell tojásokat, amiket félreteszünk száradni. A kész „alkotásokat” végül hurkapálcára tűzzük. A virágvázában jól fog mutatni a barkaágak között.

Illusztráció. Fotó: Pixabay
Illusztráció. Fotó: Pixabay

Húsvéti kopogtató könnyedén

Ha kicsit drágálljuk a boltokban kapható ajtódíszeket, otthon is könnyedén készíthetünk egyet néhány apróság felhasználásával. Még mindig sokfelé kapni művirágokat, amelyek között tavasszal jócskán akadnak barackfaágak pasztell színű virágokkal vagy aranyveszők. Ezek közül érdemes beszerezni két-három darabot, amit csak rá kell ízlésesen hajlítgatni a virágboltokban is kapható vékony, kör alakúra formált drótkeretre. Legvégül a virágokkal harmonizáló masnit kötünk a közepére, amelyet kiakaszthatunk az ajtónkra vagy belógathatunk az ablakunkba. Ha ódzkodunk a művirágoktól, akkor pár virágzó kökény- vagy szilvafa ágat is használhatunk. Ha a virágok elhervadtak, ledobjuk őket, a drótkeret pedig következőleg is felhasználható.

Illusztráció. fotó: Pixabay
Illusztráció. fotó: Pixabay

Tojásfa gyorsan és egyszerűen 

Egy nagyobb agyagcserép, néhány kavics, girbe-gurba faág és moha felhasználásával pár perc alatt összeállítható a tojásfánk alapja, amire aggathatnunk papír- vagy boltban kapható műanyagtojásokat is.

Ha egyedi, színes tojásokra vágyunk, akkor különböző színespapírokból vágjunk ki tojásformákat, amelyeket helyezzünk egymásra, majd tűzőgéppel három helyen fogassunk össze. A felső réteget hajtsuk félbe, majd lyukasszuk ki a tetjét, amibe fűzzünk kötözőt vagy szalagot. Végül akasszuk fel a faágakra.

Az alábi videóból meríthetünk némi ötletet a 3D-s tojások elkészítéséhez:

Tálcán kínált húsvét

A következő összeállításhoz nagyjából minden fellelhető egy háztartásban. Vegyünk egy fatálcát, pakoljuk meg mohával, tegyünk a közepére egy friss virágokkal teli vázát, köré pedig helyezzünk el ízlés szerint színes műanyag vagy akár csokitojásokat, valamint fa- vagy kerámianyuszikat.

Fotó: Képernyőfotó
Fotó: Képernyőfotó


Jó kézműveskedést és áldott húsvéti ünnepeket kívánunk!
 

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anegy_
2023. április 08. 00:18
Egy pár nappal hamarabb bedobhattátok volna ezt a "készülődésre fel" cikket! De így is köszi, maradt még egy kis idő, egyszerű, de nagyterű jó kis ötletek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!