Bankválság rázza meg az Egyesült Államokat

2023. március 13. 19:59

Máris az USA történetének második legnagyobb pénzintézeti összeomlásáról beszélnek. Az európai vezetők nyugtatják a kedélyeket.

2023. március 13. 19:59
null

Mint arról lapunk is beszámolt, bankválság van alakulóban az Egyesült Államokban. A hétvégén Joe Biden elnökhöz fordult segítségért Kalifornia kormányzója, miután az egész állam gazdaságára súlyos hatással lehet a Silicon Valley Bank (SVB) összeomlása, ami az Egyesült Államok 16. legnagyobb bankja volt. Gavin Newsom kormányzó azzal indokolta az elnöki beavatkozás szükségességét, hogy stabilizálják a helyzetet, és ezzel nem csak munkahelyeket és emberek megélhetését megvédve, de Kalifornia teljes innovációs ökoszisztémáját is.

A két nap alatt összeomlott pénzintézet ügyfelei elsősorban vállalkozások voltak, főként technológiai cégek, kockázati tőkebefektető társaságok, valamint prémium borászatok, illetve tehetős magánszemélyek a technológiai iparág világából.

A Silicon Valley Bank csődjét máris az Egyesült Államok történetének második legnagyobb pénzintézeti összeomlásaként emlegetik a szakértők, ami a legnagyobb 2008 óta. Most a válság hírére

egyes beszámolók szerint a betétek mintegy 40%-át próbálták meg hirtelen kivenni a bankból.

Ezt pedig a banki működés logikájából adódóan nem tudta teljesíteni a pénzintézet, hiszen a betéteket befekteti, hitelbe kihelyezi, nem pedig egy az egyben likvid eszközként tartja a széfben. Így elkerülhetetlenné vált az állam közbelépése.

Joe Biden amerikai elnök hétfő folyamán azt közölte: „Az amerikaiak bízhatnak abban, hogy a bankrendszer biztonságos. A betéteik ott lesznek, amikor szükségük van rájuk.” A befektetőkről viszont Biden azt mondta: pénzt fognak veszíteni, hiszen ők tudatosan vállalták a kockázatot, ami most nem jött be, így működik a kapitalizmus.

Biden leszögezte: a mostani bankcsőd veszteségeit nem az adófizetők fogják állni, az esetleges kártalanításokat a biztosítási alapból fedezik majd. „Arra fogom kérni a kongresszust és a bankfelügyeletet, hogy erősítsék meg a bankokra vonatkozó szabályokat, hogy ilyen bankcsőd ne ismétlődhessen meg, és megvédhessük az amerikai munkahelyeket” idézi a Portfolio Joe Bident.

Az amerikai bankválság azonban már az USA határain túl is érezteti a hatását. Magyarországon hétfő folyamán az OTP Bank részvényei 10,2 százalékot estek a napon belül. A Mol piacán 6,7 százalék volt az esés, a Richter közel 4 százalékkal esett. A forint az euróval szemben 10 forintot gyengült napon belül.

A fejlemények kapcsán a Magyar Nemzeti Bank is megszólalt. Mint közölték: a két amerikai hitelintézet (Silicon Valley Bank, Signature Bank) tevékenységi engedélye visszavonásának nincs közvetlen hatása a magyarországi bankpiacra.

Az MNB szerint a hazai hitelintézetek egészséges hitelezési és mérlegadatokkal rendelkeznek,

működési mutatóik pedig még a 2008. évi válságidőszakkal összehasonlítva is megbízhatóbb képet mutatnak.

Nem veszélyezteti a német bankrendszert az amerikai Silicon Valley Bank (SVB) csődje – erről a német bankszövetség (Bundesverband deutscher Banken – BdB) beszélt hétfőn. Nincsenek veszélyben a belga és francia bankok sem a két ország pénzügyminiszterei szerint, de folyamatosan figyelik az eseményeket.

 

Nyitókép: Shutterstock

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wolfram004
2023. március 14. 15:46
"Ezt pedig a banki működés logikájából adódóan nem tudta teljesíteni a pénzintézet, hiszen a betéteket befekteti, hitelbe kihelyezi, nem pedig egy az egyben likvid eszközként tartja a széfben" A betétek egészen pontosan KILENCSZERESÉT helyezi ki hitelbe, hisz banki tapasztalat szerint 10% alatti, hogy valaki ki akarja venni a sajátját kp. Ezt nevezik résztartalék képzésnek. 1000 dollár betétből lesz 9000 dollár hitel, ami utáén 5%-os kamattal számolva 450 dollárt kamat keletkezik a semmiből. Olyan pénzből, ami nem is létezett korábban. Hitelből.
Jason Bourne
2023. március 14. 07:36
„A bank vezetői ki lesznek rúgva” – tette hozzá az amerikai elnök. Ez aztán a nagy büntetés! Majd átejtőernyőznek másik bankok vezetői tisztségeibe. A 2008-as válság után se volt semmi felelőségre vonás, még talán prémiumot is kaptak a főkolomposok.
Odone Ricci
2023. március 14. 06:53
2OO8-ban Obama alatt is volt bankcsőd arrafelé, mert könnyen adtak hitelt ingatlanvásárlásra, akár 1OO%-osan is. Ez akkoriban Európában is megéreztük, mert a bankok azóta alig adnak kamatot, ma is O,1%- O, pár százalék . Európában a szakemberek nyugtatják a népet, ez csak az amerikai bankokra vonatkozik.
files32
2023. március 14. 06:44
393.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!