„Egészen egyszerűen hülyének nézik az embereket” – Kovács Zoltán a Freedom House jelentéséről a Mandinernek

2023. március 10. 20:01

„Annak a hangja beszél ebből a jelentésből, aki finanszírozza” – véli az államtitkár, aki szerint ezeket a rangsorokat már senki nem veszi komolyan.

2023. március 10. 20:01
null

A magyar politikai rendszer csupán részlegesen szabad, hibrid rezsim – derült ki a Freedom House immár ötvenedjére összeállított demokrácia indexéből, amit a HVG360 cikke szemlézett. Mint írják, a Fidesz-KDNP kormánya által kialakított államszerkezet jelenleg a 66. helyen van a vizsgált 195 ország között. A jelentés több problémát is felsorol, így például a szűk pórázra kötött sajtót, a független intézmények bedarálását, a bűnüldöző rendszer kézi vezérlését, a rasszizmust és az elnyomást.

A jelentés állítja, hogy a hatalom olyan változtatásokat vitt keresztül az utóbbi tizenkét évben, amivel jelentősen megerősítette befolyását a független intézmények fölött, ideértve a bíróságokat, vagy akár a médiát is. Példaként említi még, hogy „menekült- és LMBTQ-ellenes törvények készültek”, és szerintük romlott a választási rendszer szabadsága is. Továbbá a jelentés szerint a korrupció továbbra is súlyos probléma Magyarországon.

– jelentette ki a Mandinernek Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár. Mint hozzátette, ma már senki nem veszi komolyan ezeket az egyértelműen politikai fegyverként szolgáló besorolásokat. A hasonló osztályozásokat ma egyértelműen arra használják, hogy valakit verbális, jogi értelemben a sarokba állítsanak. „Aki ismeri a világot, nem veszi komolyan az olyan rangsorokat, mint a szóban forgó is, ami egy sorban említi hazánkat például a dél-afrikai Lesothóval” – hangsúlyozta. Mint fogalmazott: a legpenetránsabb dolog nem az, hogy senki nem veszi már komolyan ezeket a listákat, hanem az, hogy „egészen egyszerűen hülyének nézik az embereket”.

Nyitókép: Ficsor Márton/Mandiner

Összesen 182 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barnabibambi
2023. március 12. 09:22
Sajnos valóba van igaz állítás is a nyugat állításai között.Elég ha azt látjuk és tapasztaljuk hogy a Fidesz kormány a lovastengerész és az átkos múlt újra honosítását végzi. Ez már szinte idiótizmus mert az idő kerekét próbálják visszafelé forgatni.Ez nem csak az emberi jogokat sérti hanem anyagilag is tönkre teszi a polgárokat.Nos jelenleg az Orbán kormány óriási erővel törvénytelenül támadja a diplomás társadalmat.Tehát orvosokat,tanárokat ,művészeket.bírókat stb.Szóval a vitézi baromság,az ispáni rend ,megyék átnevezése vármegyékre.Röhejes hogy már a kékvérűség is felütötte a fejét .Szóval már nem is lehet felsorolni teljes egészébe azokat a baromságokat amit ez a rezsim újra honosít.
209158783
2023. március 11. 14:06
Tényleg érdekes lenne, ha kiderülne, mik a különbségek a magyar, a belga és a német demokráciák között, - persze, nem a Kovács Zoltán összehasonlítása alapján, hisz' ő vastagon érdekelt a témában - csak az a bökkenő, hogy az átlagpolgárnak nincs erre eszköze. Miből derül ki egy magyar polgár számára, hol szabadabb a sajtó, Magyarországon, Belgiumban, vagy Németországban? Az például a sajtószabadság netovábbja -e, ha Magyarország 19 megyei napilapját egy központi szerkesztőség látja el kül-, és belpolitikai írásokkal, s a főszerkesztők ezekből választhatnak, persze szabadon. Vagy az-e, hogy a "köztévé" szerkesztői szabadon eldönthetik, ellenzéki politikust nem hívnak beszélgetős műsorba? Miből, milyen ismeretek alapján dönt a magyar átlagpolgár az alkotmánybíráskodás szabadságfokáról? A bírák személye, kiválasztási módja, vagy a tárgyalt és megsemmisített jogszabályok mennyisége alapján? A közbiztonságról hogyan szerez benyomást, mi a különbség, ha valakit Budapest, Brüsszel, vagy Berlin belvárosában szúrnak le? A gyakoriság? Hogyan értesülünk minden bűntettről? Végül csak egyetlen kérdés : az Európai Unió 27 országából vajon egyedül nekünk lehet igazunk? A többi ország mind az ellenségünk?
LancelotDuLac
2023. március 11. 12:37
„Egészen egyszerűen hülyének nézik az embereket” - mert egyszerűen hülyék vagytok!!! XDDDDDDDD
Lajoss
2023. március 11. 12:19
Zoli,inkább kényeztesd magad az Orosz Barbival..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!