Olaszországban lassan luxustermék lesz a pizza

2023. február 23. 21:33

A paradicsom, a mozzarella és a liszt ára is az egekbe szökött Olaszországban.

2023. február 23. 21:33
null

A Bloomberg amerikai gazdasági lap megnézte, mennyivel drágultak a pizzához szükséges élelmiszerek árai Olaszországban. A cikk szerint a dél-európai államban januárban tovább nőtt a rezsi és az alapvető élelmiszerek árai. A „pizza-infláció” tavaly novemberben érte el a csúcsát, mikor 30 százalékos volt, januárban ez csak 25 volt. 

A gazdasági lap a liszt, az olívaolaj, a mozzarella, a paradicsom és a sütéshez szükséges elektromos áram inflációs mértékeivel számol. A Bloomberg kiemeli, az áram emelkedett legnagyobb mértékben, amely 90 százalékkal kerül többe, mint egy évvel korábban, míg a többi terméknél nagyjából 20 százalékos drágulás látható az elmúlt egy évben. 

A mirelit termékek ára ugyanakkor nem módosul ilyen ütemben: a lap kiemeli, hogy a fagyasztott pizzák átlagosan 16 százalékos mértékben drágultak. 

Nyitókép: Emmanuele Ciancaglini / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2023. február 24. 15:41
Szerintem a mirelit pizzát eleve meg sem eszi egy olasz. Mert ha én nem eszem meg, ő pláne nem. Éttermek jórészében is mirelitpizza van.
Odone Ricci
2023. február 24. 11:43
A Bloomberg foglalkozzon inkább az USA-ban a népes, létminimum alatt élőkkel, akik olyan túlsúlyosak, hogy alig tudnak járni. Veszik az olcsó ösztrogén hormonnal felfújt csirkét, pulykát, a génmódosított termékeket, a sok egészségtelen cukros, szinezővel és tartósítókkal tele nyalánkságokat, chipszet. Most a szárított tücsöklisztet is ránk akárják kényszeríteni. Európában mindennek felment minimum 2O%-kal az ára, köszönet a kikényszerített orosz embargónak és a drága cseppfolyós gáznak, amit az USA-ból kell most importálni és gyorsan gázosító berendezéseket létesíteni pl. Ravennában és Piombinoban. Jobb ha hallgatnak. A II. világháborús felszabadításuk nagyon sokba kerül a mai napig. Az oroszok felszabadítását pedig Kelet-Európa kapta 1989-ig.
Spiltyu
2023. február 24. 11:16
azt hittem hogy a pizza a csórók kajája volt anno olaszban...
files32
2023. február 24. 11:08
Szegény haldokló nyugat. Még jó, hogy nálunk a legmagasabb az infláció.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!