Ezt tehetjük, ha bosszant a zajos szomszéd

2023. január 26. 19:36

A legtöbb embernek – ha csak nem egy erdő közepén vagy egy tanyán lakik – volt már dolga hangos szomszéddal, akivel szemben igyekezett különféle praktikákat bevetni, legyen szó akár füldugóról vagy csendháborítás miatti feljelentésről. Utánajártunk, milyen lehetőségeink vannak, ha a kakas hangos, vagy olyan bosszantó a szomszéd, hogy már nem tudunk elviselni.

2023. január 26. 19:36
null

„Kénytelen vagyok füldugót viselni a saját otthonomban a szomszédok miatt – el akarok költözni” – írta minap a Mirror egy olyan szerencsétlenül járt nőről, aki bár lakásvásárlás előtt több különböző napszakban is igyekezett megtekinti a kiválasztott ingatlant – és akkor persze egyetlen hangot sem hallott a szomszédból –, végül egy olyan család alá sikerült beköltöznie, ahol egész nap trappol vagy üvölt a szomszéd gyerek. A nő a frusztrációjáról a zajos szomszédokat kitárgyaló egyik internetes, „Szomszédok a pokolból” című fórumon számol be.

A hangos tv miatt bosszantó lehet a zajos szomszéd. Fotó: MTI/Balogh Zoltán
A hangos tv miatt bosszantó lehet a zajos szomszéd. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Mit tehetünk a zajos szomszéd ellen? 

Hogy nem éppen egy ritka jelenségről van szó, azt a „zajos szomszéd” fórum mellett jól jelzi, hogy a szabálysértési törvény is külön foglalkozik a csendháborítás kategóriájával. A jogszabály szerint „aki lakott területen, az ott levő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön, továbbá természeti és védett természeti területen indokolatlanul zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát, illetve a természeti vagy a védett természeti értéket zavarja, szabálysértést követ el”. A közterület-felügyelő, illetve a természetvédelmi őr pedig akár helyszíni bírságot is kiszabhat az elkövetővel szemben.

Természetesen arra az esetre, ha hangos a szomszéd gyerek, külön előírást nem tartalmaznak a jogszabályok, a legtöbb önkormányzat azonban igyekszik rendeletben biztosítani a településen lakók nyugalmát a decibelekre vonatkozóan is. Az egyik magyar vidéki város önkormányzata például arról számol be a honlapján, hogy az elmúlt időszakban számos lakossági panasz érkezett a polgármesteri hivatalba csendháborítás miatt, ezért egy külön tájékoztatót készítettek a szomszéd jogairól az ilyen esetekre.

„Általában felújítási munkákat és zeneoktatást, -gyakorlást munkaidőben lehet végezni, hangos háztartási gépeket pedig este 8-9 óráig lehet használni. Általánosságban elfogadott gyakorlat szerint tehát 6 és 22 óra között lehet zajosabb tevékenységeket folytatni, de akkor sem korlátlanul, a szomszédaink szükségtelen zavarása mellett” – írták, hozzátéve, hogy

az együttélési normákat megsértő lakótársat először célszerű személyesen felszólítani, megkérni például, hogy halkítsa le a zenét vagy fejezze be a „tivornyát”.

Amennyiben ennek a felszólítás ellenére sem tesz eleget, rendőrségi feljelentést lehet tenni – jelezték, utalva a szabálysértési törvény már idézett passzusára. A bosszantó szomszéd pedig akár 150 ezer forintos pénzbírsággal is sújtható, sőt ahány szabálysértési eljárás indul az elkövető ellen, annyiszor lehet ellene pénzbírságot kiszabni.

Mit lehet tenni a zajos szomszéd ellen?

Persze nem csak egy olyan magas szintű jogszabály, mint a szabálysértési törvény rendelkezik a „zajos szomszédról”. Társasházi szabályok is rögzíthetik az együttélés normáit. Így például a társasházi házirend előírhatja a zenehallgatásra, a fűnyírásra, a mosógéphasználatra vagy éppen a túl hangos tv-re vonatkozó regulákat. Az más kérdés, hogy a társasházi házirend be nem tartása miatt a lakóközösség nem jogosult szankciórendszert alkalmazni.

De akkor hogyan védekezhetünk, ha hangos a szomszéd? 

A zaj elleni védelemre kis túlzással már egy egész iparág szakosodott. Az egyik online áruház kínálatában például

több tucat speciális füldugó közül választhatnak a vásárlók.

Az egyik gyártó például kifejezetten zaj elleni füldugóként hirdeti a termékét, s nem csak alváshoz javasolja – ami jól mutatja, hogy sokakat nem kizárólag éjszaka bosszant a hangos, vagy éppen trappoló szomszéd.

Ugyanakkor a fülünket nem csak dugóval védhetjük, hiszen ma már számos más megoldásban is gondolkodhatunk. Ilyen lehet például az aktív zajszűrős fejhallgató, bár ezekért jóval mélyebben kell a zsebbe nyúlni, mint egy füldugóért: egy komolyabb készülék akár több tízezer forintba vagy akár százezernél is többe kerülhet. Az egyik ilyen fejhallgató termékleírásában azonban a gyártó azt ígéri, hogy ilyet viselve zajos környezetben is zavartalanul tudunk összpontosítani köszönhetően az „aktív zajkioltásnak”.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gèbi
2023. január 27. 11:28
Az egész cikk a nesze semmi fogd meg jól, kategória. Mivel nincsenek jogszabályok erre vonatkoztatva, ezért marad az önbíráskodás, amiben minden megengedett.
luxusbatar
2023. január 27. 08:24
Kertes házban lakok. Mindig ügyeltem, hogy vasárnap ne hagoskodjak a fűnyíróval. Egyszer volt, hogy vasárnap reggelre maradt. Muszáj voltam megcsinálni, egyéb dolgok miatt nem lett volna időm hétközben. Erre a szembeszomszéd jön, hogy zavarom....Mondom! Egyszer fordult elő...Nos, azóta csak és kizárólag vasránap délelőtt nyíroma füvet. Lehet jobban járt volna, ha nem magyaráz. Amúgy meg a sok betelepülővel van a gond. Merthogy ők azért jöttek ki a városból, hogy csönd legyen. Hát, így jártak. Van ismerősöm, aki az ilyen kötekedők miatt vett pár japánkakakast...na azok kemények tudnak lenni :DD
tartarossz.blog
2023. január 26. 21:41
A leghatékonyabb megoldás a kibaszott hangosan zenét hallgató szomszéd ellen, hogy te is ugyanazt a zenét hallgatod és bömbölteted amit ő hallgat, abba fogja hagyni hidd el!
Zuárd73
2023. január 26. 21:35
Ki a tököm ír egy ilyen hosszú, semmire se jó cikket? Beszívtál firkász? Túró a füledbe!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!