Legendás harcok után – így gondozták 1848-49 megöregedett hőseit

2022. október 15. 18:01

Tovább élő történelem: egészen az 1920-as évekig éltek öreg '48-as hősök a Honvédmenházban: most kiállítás nyílt e különleges intézményről és az ott lakó, többségében 1848-as veterán katonák mindennapjairól!

2022. október 15. 18:01
null
Kovács Gergő

Nyitókép: A Honvédmenház lakói (forrás: PestBuda)

 

A Kossuth Lajos elfogyott regimentje. A 48-as veterángondozás és  a Honvédmenház története című kiállítás, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum és a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény közös kiállítása október 14-én nyílt meg a Ferencvárosi Helytörténeti gyűjteményben. Ress Zoltánnal, a projekt egyik kurátorával beszélgettünk, aki Szoleczky Emesével és Gönczi Ambrussal együtt közel másfél éven át dolgozott azért, hogy a különleges bemutató megvalósulhasson.

***

Hogyan és miért jöttek létre az első honvédegyletek, majd a Honvédmenház? Mi volt a szerepük?

A honvédegyletek a 19. század második felének speciális egylettípusai. Hibrid szervezetek voltak, azaz mind a politikai, mind szociális egyletek tulajdonságait magukba hordozták. Nincs még egy olyan egylettípus a dualizmus idején, amelynek tagságát a közös múlt adta, jelen esetben a katonai múlt, részvétel a szabadságharcban. A nagyjából 90 honvédegylet a típusát tekintve városi, területi, kerületi vagy országos szervezet lehetett. Az első honvédegylet 1860-ben jött létre, ezt követően gomba mód szaporodtak el a hasonló szervezetek. A központi szerepet eleinte a Pest városi honvédegylet töltötte be. Eredeti célkitűzésük szerint

az elesett és elhunyt bajtársak emlékét ápolták, gondoskodtak az özvegyekről, árvákról,

valamint segítették a rokkant, világtalan és nincstelen társaikat.

Nem trükköztek egyesek az egyletekbe jutásért?

Dehogynem. Igyekeztek is maguk közül kiszűrni az álhonvédeket, mégis

számos visszaélés történt

a szabadságharc egykori mundérjával. 1861-ben aztán betiltották a honvédegyleteket, csak néhány működött illegalitásban, a többi szervezet megszűnt. A kiegyezés után újraalakuló szervezetek két fő célt tűztek ki: a honvédsegélyezés kérdését és az önálló Magyar Királyi Honvédség megteremtését. Az idő előre haladtával a célok is megváltoztak.

1869-ben Vidats János felvetette egy Honvédmenház létre  hozzását – francia mintára. Országos összefogás és adakozás segítségével végül 1871-ben sikerült letenni az épület alapkövét a ferencvárosi Soroksári út 62. szám alatt (napjainkban Soroksári út 114.). Az alapítói határozat szerint a Menházban a vak, végtagjaikat vesztett, teljesen legyengült és az idős honvédtisztek kaphattak élethosszig tartó elhelyezést és teljes ellátást. Az 1880-as évek elejétől azonban már közkatonákat is felvettek az intézménybe. Később a rokkantság sem volt már kizárólagos feltétel: a Menházat felügyelő bizottság döntött arról, hogy ki kerülhet az intézménybe. A bizottság rangsorolta a jelentkezőket, és egy-egy hely megüresedése esetén, a soron következő kérelmezőnek engedélyezte a beköltözést.

Lebó István (HTM 45.557/FK)

 

Nagyon kapósnak tűnik az egykori Honvédmenház...

Igen, a sajtóban megjelenő cikkek, amelyek a Menház életét idillikus színben festették le, vonzóvá tették az intézményt az idősödő honvédek körében. Azonban

az intézménybe jelentkezés valódi oka a nagy fokú rászorultság és a vagyontalanság volt.

A korabeli népszerűségre amúgy jó példa, hogy a rendkívüli bátorságáról és hősiességéről országszerte ismert Lebstück Mária volt honvéd főhadnagy 1882-ben kérvényezte, hogy „a menházban a fehérneműk kezelése rá bízassék…”.

A Honvédegyleti mozgalom célja a veteránok öregedésével fokozatosan változott, a nyugdíjazás kérdése és 1848 emlékezetének ápolása kiemelt feladatnak számított. Állandó résztvevői voltak a honvédek a március 15-ei, október 6-ai megemlékezéseknek és május 21-én is rendszeresen felvonultak a Tabáni Temetőben a Buda ostromakor elesett bajtársak emléke előtt tisztelegni. Az Országos Honvédegylet végül 1924-ben szűnt meg a tagok kihalásával.

Milyen további fontos információink vannak még a Menház történetéről?

1872 és 1928 között összesen több mint 1100 honvéd veterán élt az épület falai között. A lakók egyenruhát viseltek, térítésmentes ellátást kaptak és némi napidíjban részesültek. Az idős honvédek „kaszárnyai” viszonyokhoz hasonló napirend szerint éltek,

az ébresztő és a takarodó közti idejüket ügyeletes tiszt felügyelte.

Az intézményből való eltávozást és szabadságolást a Menház parancsnoka engedélyezte. Az 1910-es években a lakók létszáma gyorsan csökkenni kezdett, ugyanis akkorra a szabadságharcban részt vett legfiatalabb honvédek is betöltötték a 80. életévüket. 1911-ben még 140-en éltek az intézményben.

A Nagy Háború kitörését követően a világháború rokkantjait is az épületben szállásolták el, mivel addigra a 48-as veteránok száma drasztikusan csökkent. 1919-ben már csak 15-en laktak az épület falai között, 1920-ban pedig a honvédelmi miniszter úgy rendelkezett, hogy az üresen maradt helyeket az első világháborúban rokkanttá vált, rászoruló katonákkal töltsék fel. 1924-ben a Honvédmenházat „Magyar királyi rokkantházzá” szervezték át.

Hogy teltek az öreg honvédok mindennapjai?

A Menházban a törzstiszteknek külön szobájuk volt, a tisztek kettesével, az altisztek és a legénységi állományúak négyesével laktak. A szobák megfelelő bútorzattal és ágyneművel voltak felszerelve. A menházban rend és tisztaság uralkodott, a bent lakók szigorú katonai fegyelemben élték idős éveiket.

A szoba parancsnoka volt a „szobaatya”,

aki felelt a rendért és a tisztaságért, köteles volt megvizsgálni a társak ruházatát, ágyait és egészségét. Egy ilyen négyfős szóba katonai szakasz-szobának minősült.

Az agg honvédek fehérneműit és egyéb ruházatát is a Menház biztosította. Ennek tisztítására külön vízvezetékre kötött „mosóház” állt a lakók rendelkezésére, ami eléggé ritka volt a korabeli Budapesten. A tiszti szobák az emeleten voltak, az altisztek és a közkatonák a földszinten laktak, az ebédlőt és a kiszolgáló helyiségeket pedig az alagsorban alakították ki. A húst a vágóhídról, a péksüteményeket a közeli péküzemből rendelték. Nem volt külön tiszti konyha, a francia „égalité” szellemében, mindannyian ugyanazt ették. A Menházban elhelyezett volt honvédekről a szakácsból, konyhaszemélyzetből, mosónőből és háziszolgából álló személyzet gondoskodott.

Mi törte meg a monotonitást?

Az étkezések, az unalmas hétköznapok egyhangúságát ellensúlyozta, hogy a Menház lakói szinte

állandó díszvendégei voltak a ferencvárosi, józsefvárosi lakodalmaknak, keresztelőknek és disznótoroknak.

A Menház idős lakói a jeles nemzeti ünnepeken mindig részt vettek, és Krúdy szavaival élve, „a főváros szerető érdeklődése közepette vették magukra piros zsinóros kávébarna atillájukat, és nyomták fejükbe kék katonasapkájukat”. A körvadászatok résztvevői jókívánságaik mellé vadhúst is csomagoltak, a vidéki birtokosok pedig időnként bort küldtek az agg vitézeknek.

Szabadidejükben a kényelmes padokon sütkérezve, hosszú szárú pipából pöfékelve – magukba merülve, vagy egymással beszélgetve, felidézve a dicsőséges napokat – naphosszat üldögéltek a Menház kertjében, vagy az árnyas lugas alatt. A dohányzás iránti szenvedélyüket ismerve

lelkes honleányok egész éven át kartondobozokba gyűjtötték a férfiemberek által elnyomott szivarvégeket,

amelyeket aztán húsvét és karácsony előtt megbecsülésük jeleként elküldtek a Menházba. Az értékes dohányból így került a pipákba „füstölnivaló”. Ennek az adománynak különösen a közvitézek örültek, mivel szerény napi „zsoldjukból” ezt nem engedhették meg maguknak.

Aggházy Kamill a Honvédmenház utolsó veteránjaival (1920 HTM 45.803/FK)

 

Balhék is voltak?

A nyughatatlanabb természetű veteránok – míg erejük engedte – a környékbeli borozókban italoztak és hőstetteikkel traktálták a cimborákat. Olykor

összeszólalkoztak a civil lakosokkal, és az is előfordult, hogy rendőrt kellett hívni a felek szétválasztására.

Ezért nem meglepő, hogy a Menházat felügyelő bizottság – a felvételi kérelmek mellett – sokszor foglalkozott a lakók által elkövetett kihágásokkal is, amelyek közül a leggyakoribb az ittasság és a „gorombaság” volt.  Jó példa Gondol Sándor menházlakó esete, aki 76 évesen súlyos testi sértés miatt került a hatóság látókörébe. Az intézmény szabályzata ekként rendelkezett a gorombaságról: „lovagias kötelessége minden honvédnek, hogy bajtársának családtagjait tiszteletben tartsa és sem azokat, sem pedig a főzés vagy mosás miatt a menházban alkalmazottakat ne sértegesse.” Az esetek többségében szobafogsággal büntették a szabályok megsértőit, de súlyosabb vétség esetén kizárásra is sor került.

Milyen egyéb érdekességeket tudhatunk meg a kiállításon?

Hiánypótló kiállításról van szó, ami rendkívül informatívra sikeredett: igyekeztünk bemutatni az említett mindennapokat, megelevenítettük a parancsnokok és a lakók alakját. Külön érdekessége a kiállításnak, hogy miként találkoztak a '48-as honvédek az első világháborús bakákkal, vagy például milyen sérelmek történtek a román megszállás alatt. A kiállításból az is kiderül, miként nézett ki a Trianoni békediktátum idejében az utolsó '48-as seregszemle, illletve arra is választ kapunk hogy az utolsó '48-asként eltemetett Lebó István halálát követően kik voltak az utolsó utáni 48-as veteránok és miként lehetséges, hogy túlélték „Lebó bácsit”.

Ress Zoltán (Fotó: Ficsor Márton)

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Alcofrybas
2022. október 15. 22:20
Így gondozd a magyarodat: "Legendás harcok után – így gondozták 1848-49 megöregedett hőseit" Most figyelj: "kartondobozokba gyűjtötték a férfiemberek által elnyomott szivarvégeket, amelyeket aztán húsvét és karácsony előtt megbecsülésük jeleként elküldtek a Menházba." Ismerős kép. Hajléktalanok turkálnak elnyomott csikkek után. Szerencsétlen balekokat nyomorékká baszták, hogy aztán értelmetlen életük hátralevő részét két üres és tartalmatlan holokausztbohóckodás közt bajkeverő hajléktalanként tengessék összekukázott szivarvégekért. Ragyogó. De legalább némelyik megérhette Kossuth nagyszabású terveit a nemzetiségeknek felosztott országról. Ez is valami. Reméljük, így boldogan szálltak sírba.
Tibi72
2022. október 15. 20:29
.
Szittya66
2022. október 15. 19:40
Ez a szolidaritás, nem az, hogy boldog- boldogtalant beengedünk az országba. Ezek az emberek tettek azért, hogy elnyerjék a köz megbecsülését.
Aegopolis.
2022. október 15. 19:20
A "48-as Ház" nálunk is megvan még, a mai napig ugyanezen a néven.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!