Erő és sebezhetőség

2024. április 10. 22:39

Március végén nyolcadik alkalommal indult útjára a Budapest fotófesztivál, melynek nyitókiállítását hagyományosan a Műcsarnokban rendezik. A Női fókusz című tárlat a Magnum Photos öt női alkotójának az életművéből válogat, akik a humanista fotográfia jegyében járultak hozzá meghatározó témáikkal a fényképészet történetéhez és jelenéhez.

2024. április 10. 22:39
null
Kéri Gáspár

Nyitókép: MŰCSARNOK / EVE ARNOLD / MAGNUM PHOTOS

A legendás Magnum fotóügynökséget Robert Capa alapította New Yorkban néhány barátjával 1947-ben, egy történelminek tekinthető pillanatban és kegyelmi időszakban. A háború alatt tudósításaikkal hírnevet és szakmai tekintélyt szerző riportfotósok úgy dönthettek, saját kezükbe véve sorsukat megszabadulnak az ügynökségek béklyóitól. Az akkoriban férfiközpontú szakma részben a Magnumnak köszönhetően nyitott a női fotográfusok felé, így szélesre tárult az ajtó a társadalomábrázoló fotográfiában általuk ösztönösen megjelenő érzékenység és empátia előtt. A Női fókusz című kiállítás öt fotográfusa – Eve Arnold (1912–2012), Inge Morath (1923–2002), Marilyn Silverstone (1929–1999), Susan Meiselas (1948) és Nanna Heitmann (1994) – mindannyian a Magnum Photos tagjai voltak, illetve ma is azok.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:12
🍓 ️ ­­A­­­ ­­­d­ö­­­g­­­ö­­s­­ ­­l­­­á­n­­y­­o­­k­­­ ­v­­á­­­r­n­­­a­­k­­­ ­r­­á­d­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­.­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­𝗨­­𝗡
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!