Levélféle egy harcostárshoz

2022. október 31. 12:58

Mi vagyunk saját kortársaink, helyettünk senki nem végezheti el a munkát.

2022. október 31. 12:58
null
Demeter Szilárd
Demeter Szilárd

A meg nem írt remekműveket nehéz eladni. Ez a realitás. Minden más politika.

Politikacsinálás kétféle van: egyik, amelyik a realitásból indul ki, legyen ez az orbáni út, amelynek szolgálatára te is, én is felesküdtünk. A másik, amelyik az „annál rosszabb a tényeknek” elvéről elrugaszkodva erőszakot tenne a valóságon. Hívjuk ezt kommunizmusnak, progressziónak, bárminek,

a vége mindegyiknek ugyanaz: gondolatrendőrség, gondolati-nyelvi cenzúra, vagyis diktatúra.

Éltél és éltem diktatúrában. Soha többé nem akarunk ilyenben élni. Mindketten tudjuk, hogy ez nem kulturális, hanem politikai kérdés. És nem taktikai, hanem stratégiai fölvetés, hogy milyen politikát akarunk: olyant, ami a realitásokból kiindulva alakítja a valóságot, vagy olyant, ami nem vesz tudomást a tényekről. Az utóbbit te is, én is elvből elutasítjuk, sőt, a magunk eszközeivel küzdünk is ellene.

Marad tehát a valóságalapú építkezés – és a magyar kultúra jövőképességének ez a keretfeltétele –, de akkor induljunk innen: meg nem írt remekműveket nehéz eladni.

Mi vagyunk saját kortársaink, helyettünk senki nem végezheti el a munkát,

és ha mi pótcselekvésekkel fedjük el a teljesítmény hiányát, ha fontosabb a pártlojalitás a hozzáadott értéknél, akkor megette a fene az egészet.

Abban igazad van, hogy létezik ilyen: „mieink”. Számomra ugyan kérdés, hogy létezik-e olyan, hogy „övéik”, mert hát kié, ha magyar, a tékozló fiú metaforáját azért értjük, mert bármit is csinál, családtag marad. De érzem, hogy vagyunk, itt jönnek a mieink, már ha ezt úgy értjük, hogy mienk az, aki a magyar valóságból vétetett, segítsünk nekik. Nem alanyi jogon, mert az elkényelmesít, kiszolgáltatottá tesz. Hanem teljesítményalapon, és a teljesítmény megítélésére javaslok egy életpróbált nemzeti mércét.

Trianon után a kisebbségi létbe szorult magyar közösségek megmaradásának volt egy parancsolata, eleget hallottam gyermekkoromban:

nem elég, ha ugyanolyan jó vagy, mint ők, neked jobbnak kell lenned.

Ez ma, szerény véleményem szerint, mindenkire érvényes, aki a magyar nemzeti kultúra megerősítéséért munkálkodik.

Végezetül: egyre nő bennünk a jogos harag és indulat, okkal, mert rajtunk kívül álló okokból dől ránk a világ. Ilyenkor nem túl okos dolog egymást lőni a lövészárokban, mert ezzel csak magunkat gyengítjük. Ugyanezen okból nem ütök vissza. Ha úgy gondolod, hogy jobban tudnád csinálni, amit én csinálok, gyere, vedd át a helyemet. Ha meggyőzöl arról, hogy jobb leszel nálam, örömmel átadom.

Se a pénz, se a pozíció nem érdekelt soha, ebben az egész történetben az én személyem a legérdektelenebb. Soha nem gondoltam azt magamról, hogy a legjobb vagyok, sőt, mindig több a kérdés bennem, mint a válasz. Csak abban reménykedem, hogy ha mindannyian legjobb tudásunk szerint elvégezzük a ránk mért munkát, akkor

a következő ezer esztendőben is lesz élhető anyanyelvi kultúra, olyan, ami megtartja gyermekeinket és unokáinkat magyarnak és embernek.

És ez a fontos.

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
c.critical
2022. november 01. 07:31
Nincs igaza ennek a csókának, ma hazánkban kultúrháború folyik, és ez POLITIKAI téma. A kommunista ivadékok irmagját is ki kell írtani,(nem szó szerint, nem erőszakosan) Ez lenne a munkája ennek az embernek bazdmeg, és elég szarul végzi, ahogy nézem a diáktüntetéseket Nagy bátran fel is tenném a kérdést: mi a búbánatos faszomat dolgozol te? De komolyan?
c.critical
2022. november 01. 06:53
Jó, hát én meg azt gondolom, hogy a faszodat haver...Elegem lett belőled. Mindíg ez a kibaszott magyarázkodás...Ne pofázzál, hanem csináld a dolgod. Tegye fel a kezét az, aki lát valami eredményt abban a tekintetben, amiről ez a bohóc beszél....de komolyan...baromra alkalmatlan erre a munkára, Ez van el kell ismerni, hogy az időnkénti radikális megszólalásai miatt maradhat ott, ahol van Olyan a világon nincs bazdmeg, hogy pl a Dalriardát nem ismerik MAGYYARORSZÁGON a fiatalok, miközben számos lengyel leszopja a faszát értük Mi a fasz...de komolyan...
BőröndÖdön
2022. október 31. 21:51
Zoli,miért nem mész vissza,ápolni a kultúránkat,hasznosabb lennél odahaza..
Alcofrybas
2022. október 31. 18:17
„A meg nem írt remekműveket nehéz eladni.” Hát még a megírtakat! A meg nem írtakat könnyebb. Lekötnél egy sztár színészt három filmre? Két profi sztár boxolót egy visszavágóra? Egy sztár futballistát pár mérkőzésre? Értesz te egyáltalán az üzlethez? Irodalomhoz? Vagy amivel megbíztak? Vagy amit csinálsz? Ez a realitás. Minden más politika. Az amatőr ihletre vár. A profi meg előlegre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!