Találkoztak egymással a korábban szemben álló ukrán ortodox egyházak képviselői

2022. július 06. 22:57

A találkozó célja az ortodox egyházon belüli megosztottság megszüntetése volt.

2022. július 06. 22:57
null

Találkozót tartottak szerdán a kijevi Szófia-székesegyházban a korábban Moszkvához hű ukrán ortodox egyházi „szárny” és a 2019-ben függetlenné vált, nemzeti ukrán ortodox egyház képviselői - közölte Olekszandr Tkacsenko kulturális miniszter.

A tárcavezető tájékoztatása szerint a találkozó célja az ortodox egyházon belüli megosztottság megszüntetése volt. Tkacsenko történelminek minősítette a találkozót.

„Ez a találkozó egy új út kezdete egyházaink számára”

„Megtört a jég! Ma, amikor a háború új kihívások elé állít bennünket, mindent, ami fölösleges, hátra hagyunk.

Hiszem, hogy ez a találkozó egy új út kezdete egyházaink számára Ukrajna szabad és békés jövője érdekében” – kommentálta az eseményt Tkacsenko a Facebookon.

A miniszter nem hozta nyilvánosságra, hogy milyen eredménnyel zárult a találkozó. Hangsúlyozta viszont, hogy tárcája minden lehetséges módon hozzájárul az egyházi újraegyesüléshez.

Párbeszédet javasoltak a két szárny között

Mint ismert, ukrán híradások május végén számoltak be arról, hogy az ukrán ortodox egyház Moszkvához hű maradt „szárnyának” szinódusa kinyilvánította: nem ért egyet Kirill orosz pátriárka álláspontjával Oroszország Ukrajna elleni háborúját illetően, továbbá mostantól függetlenek tekinti magát Moszkvától.

A szinódus résztvevői javasolták a párbeszéd kialakítását a konstantinápolyi pátriárka által 2019-ben autokefálnak, azaz önállónak elismert új ukrán ortodox egyházzal, az egyesülés gondolatát azonban az akkori nyilatkozatukban még elvetették.

(MTI)

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. július 07. 12:51
Egy az isten. Száz az egyház.
kujon
2022. július 07. 10:48
Kurvaszép ez a templombelső, el kell ismerni.
Welszibard
2022. július 07. 08:11
"Add meg a császárnak, ami a császáré, Istennek pedig ami az Istené" (Márk 12,17). Kérdés: melyik császárnak? (az ukránnak, vagy az orosznak), merthogy Isten csak egy van.
kortárs
2022. július 07. 07:54
Jó hogy már nyíltan is tárgyalnak egymással.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!