Újabb rangos nemzetközi díjat kapott Karikó Katalin

2021. szeptember 29. 14:36

Karikó Katalin és Drew Weissman, a Covid-19-vakcinák fejlesztésének „tudományos szuperhősei” kapták idén a Paul Janssen-díjat.

2021. szeptember 29. 14:36
null

A kitüntetést alapító Johnson & Johnson azért az alapvető munkáért jutalmazta a két tudóst, amely lehetővé tette a hírvivő RNS (mRNS) használatát a Covid-19 elleni vakcinák kifejlesztésében, valamint óriási lehetőségeket nyitott más betegségek jövendőbeli védőoltásainak és kezeléseinek kidolgozásához. Karikó Katalint, a BioNTech alelnökét és Drew Weissmant, a Pennsylvaniai Egyetem professzorát

az egész világon elismert tudósokból álló független bizottság választotta a díj 2021-es nyerteséül.

2004-es alapítása óta 19 kutató kapta meg az elismerést, közülük öten kaptak Nobel-díjat. A Johnson & Johnson a „Heurékapillanatok: a vakcinatudomány szuperhősei” címmel élő internetes adásban jelentette be a nyerteseket.

Paul Janssen a 20. század egyik legtehetségesebb és legszenvedélyesebb kutatója volt. Több mint 80 gyógyszer felfedezésében és kifejlesztésében játszott szerepet, ezzel életek millióit mentette meg. A Paul Janssen orvosbiológiai kutatási díjat a Johnson & Johnson amerikai multinacionális cég Janssen emlékére alapította. A díjjal 200 ezer dollár (61,8 millió forint) jár.

(MTI)

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kohntalan
2021. szeptember 29. 23:03
Nem túl okos asszonyság ez, inkább csak kitartó, elkötelezett kutató, és persze szerencsés a mostani járvány miatt. A Nobel-díj korai lenne, mert nem ismerjük a mRNS vakcinák hosszútávú mellékhatásait. 10-15-év múlva persze megkaphatja, ha minden rendben van.
zakar zoltán béla
2021. szeptember 29. 19:56
?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
Rugo
2021. szeptember 29. 19:11
Izrael: "a hullám csak kb. egy hete húzódott vissza a tavaly téli, oltás nélküli hullám legmagasabb értékeire. Kórházban kb. kétszer annyian vannak, mint a legelső, szintén "vakcina" nélküli hullámban." --- Le fog csökkenni, de sajnos egy idő után valószínűleg vissza fog térni a hullám. Az Izraeli COVID hullám a Pfizer mRNS vakcina ritmusát követi (4-5 hónapig véd, majd a védelem elmúltával újra visszatér). Azért nem sajnálom a zsidókat, mert 2020 novemberében a Jerusalem Postban MICHAL LINIAL, a Jeruzsalemi Hebrew Egyetem professzora a következőket mondta: Linial expressed similar sentiments: Classical vaccines were designed to take 10 years to develop. I don't think the world can wait for a classical vaccine. But when asked if she would take the vaccine right away, she responded: I won't be taking it immediately - probably not for at least the coming year," she told the Post. We have to wait and see whether it really works. Magyarul: A klasszikus vakcinák kifejlesztéséhez 10 év kell. Nem hiszem, hogy a világ várhat a klasszikus oltásra. De amikor megkérdezték, hogy azonnal beadatja-e magának az oltást, azt válaszolta: nem fogom azonnal beadatni - valószínűleg nem a következő évben - mondta a Postnak. Meg kell várnunk, hogy valóban működik -e? Vagyis, egy biokémia professzor fajtárs idejekorán a pofájába vágja a buta zsidajának, hogy jobb óvatosnak lenni az új oltásokkal, de leszarják és a gyerekeket is oltatják, mint a barmokat.
Andilla
2021. szeptember 29. 17:54
Miközben Izraelben, az első számú tesztországban (mint ahogy ezt maga KK is kimondta a saját szájával, hogy a lakosságon folyik a kísérlet), amivel a Pfizer (+BioNTech, amelynek, mint tudjuk, Karikó az alelnöke) különleges szerződést kötött, napi átlagban most is kb. 20 ember hal meg abban a betegségben, ami ellen a lakosság majdnem 2/3-a állítólag "teljesen védett", a Karikó asszonyság által kidolgozott szer által. Az új fertőzöttek száma pedig augusztus végétől kezdődően rekordot döntött; a hullám csak kb. egy hete húzódott vissza a tavaly téli, oltás nélküli hullám legmagasabb értékeire. Kórházban kb. kétszer annyian vannak, mint a legelső, szintén "vakcina" nélküli hullámban. Most adják a 3. dózist, majd a negyediket, ötödiket, hatodikat, stb, stb, életük végéig - abból, amiből 2 adag állítólag "legyőzi a vírust", és megment mindenkit. Fasza. Csak gratulálni lehet. Pl. a BioNTech várhatóan 18 milliárd dolláros Covid "vakcina" bevételéhez erre az évre... Az tényleg szép summa.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!