Nagy szükség van hitvalló, keresztény politikusokra

2021. szeptember 28. 14:08

Az Egyház története mindig együtt zajlott az adott kor európai társadalmával. Interjú.

2021. szeptember 28. 14:08
null
Hölvényi György

„Keresztény értékek és Európa jövője címmel az Európai Parlament (EP) néppárti frakciója tanulmányi napokat tartott Rómában szeptember 20. és 22. között. A tanácskozáson Hölvényi György, az EP kereszténydemokrata képviselője, a vallásközi munkacsoport társelnöke is részt vett.

Konkrétan miről beszéltek ezen a háromnapos rendezvényen?
Az Európai Néppárt kereszténydemokrata frakciója időről időre tanulmányi napokat tart Rómában, amikor más témák mellett a keresztény társadalmi tanításról és az egyházakkal – Rómában nyilván kiemelten a Katolikus Egyházzal – való kapcsolatról beszélgetünk. Ez most is így történt. Az eseményen nagyon fontos előadást tartott Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár, akivel utána hosszasan beszélgettünk; de jelen volt többek között Paul Richard Gallagher érsek, a Szentszék államközi kapcsolatainak titkára is.

Parolin bíboros miről tartott előadást?
A téma Európa jövője volt, az Egyház társadalmi tanításának tükrében. A szentszéki államtitkár igazából nem is előadást tartott – amit mondott, az valóságos tanítás volt. Hangsúlyozta a történelem fontosságát, vagyis azt, hogy a dolgokat, eseményeket, jelenségeket a maguk történetiségében kell tekinteni. Európának több évszázadra, évezredre visszatekintve kell önmagát értékelnie, folyamatosságban, a kezdetektől napjainkig, és ezek tükrében kell jövőképet kialakítania. Ahogy az államtitkár fogalmazott, látni kell, hogy az Egyház története, »zarándoklata« mindig együtt zajlott az adott kor európai társadalmával.

Parolin bíboros emellett kiemelte a család különleges szerepét is. Nagyon komolyan, karakteresen hangsúlyozta, hogy a társadalom és minden létezés alapja a család, természetesen a hit fényében, a krisztusi tanítás szerint. Egyértelműen kimondta: nem lehet társadalmat építeni család nélkül.”

Nyitókép: Mátrai Dávid

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. szeptember 28. 20:26
Hol? Még a Vatikánban sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!